Pozycyjne tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paseq
    Classic
    • 2019
    • 4
    • Octavia II (1Z3)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Pozycyjne tył

Mam problem z pozycyjnymi w lewej tylnej lampie. Małe żarówki tzw. postojówki świecą, natomiast te dwie pozostałe które są także od stopu i przeciwmgłowe to już nie bardzo. Ta górna żarówka ledwo się żarzy, a dolna w ogóle. Żarówki wymieniłem na nowe bez skutku. Kontrolka na desce rozdzielczej nie sygnalizuje spalonej żarówki. Miał ktoś z Was podobną usterkę lub wie w czym może być problem?
  • BASTIAN001
    L&K
    • 2013
    • 1177
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tak na początek sprawdź czy kostka w tylnej lampie jest dobrze wpięta oraz styki pod kontem zaśniedzenia. Problem może również tkwić w braku masy.

Komentarz

• pzeb
      Drive
      • 2013
      • 74
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może założyłeś niewłaściwe żarówki. Powinny być 4W/21W 12V a nie standardowe 5W/21W 12V.

Komentarz

• gradek
        RS
        • 2010
        • 12912
        • Superb III (3V3)

pzeb ale przecież 5/21W nie założy, bo mają inne ułożenie zaczepów od 4/21W

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
        Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
        Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• Kasztelan
          Ambiente
          • 2019
          • 106
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpis
          Tak na początek sprawdź czy kostka w tylnej lampie jest dobrze wpięta oraz styki pod kontem zaśniedzenia. Problem może również tkwić w braku masy.
          Również szedłbym w tym kierunku.

Komentarz

• Paseq
            Classic
            • 2019
            • 4
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za porady. Przyczyną usterki okazał się brudny, upalony styk w listwie lampy i tym samym także styk w wtyczce do listwy. Zabrudzenie powodowało dodatkowo grzanie się i nadtopienia plastiku dookoła metalu. Delikatnie wyskrobałem brud i użyłem tzw. contact spray do czyszczenia instalacji elektrycznej. Pomogło. Na chwilę obecną żarówki świecą. Tylko nie wiadomo co było przyczyną upalenia styków, brud, wilgoć czy coś innego.

Komentarz

Pracuję...