Aby powiedzcie mi jaka to ulica bo ja znam jedną trasę Kurów-Lublin(klebberga) i można powiedzieć tyle,dalej moim GPS-em jest dziewczyna po Lbn do olimpu mniej wiecej wiem jak dotrzeć i proponuję nie pierwszą lepszą niedziele tylko pierwszą niedzielę przed pierwszymi śniegami do śniegów jeszcze chyba troszkę czasu jest więcej osób to przeczyta więc może pobijemy środowiczów i będzie nas wiecej niż 3-ech choć 1.12 wg mnie naj poźniejsza niedziela w jaką mogli byśmy się zjechać
kontrolka spryskiwaczy
Zwiń
X
-
kontrolka spryskiwaczy
Witam,
niedawno nabyłem Octavię II Combi i pojawił się problem, bo cały czas pali się kontrolka informująca o braku płynu do spryskiwaczy - zbiornik uzupełniłem.
wg mojej wiedzy, to model nie posiada czujnika poziomu płynu ...
czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć?
z góry wielkie dzięki
-
-
Kris05, Najpierw upewnij się czy twoje auto jest wyposażone w czujnik do spryskiwacza , miały go na pewno auta ze spryskiwaczami reflektorów , jeżeli tak to powinien być i wystąpiła przerwa w obwodzie kontrolki lub jest uszkodzony czujnik ale to rzadkość , ale może też być opcja że ktoś nie mając wiedzy uaktywnił kontrolkę a czujnika wcale nie ma w zbiorniczku i wtedy będzie się świecić .
Obwód kontrolki działa na zasadzie ( kontrolka się nie świeć ) jak jest płyn , czyli płyn zamyka obwód w czujniku który jest w zbiorniczku , jak go nie ma lub jest przerwa w obwodzie wtedy świeci kontrolka .
Jak sprawdzić czy masz czujnik ? , zdemontuj prawą zaślepkę przy halogenie lub jak nie masz halogenów , zaślepkę od halogenów i zobaczysz zbiorniczek od płynu i tam powinien być widoczny czujnik , jak go nie ma jest puste miejsce na niego .
Komentarz
-
-
Kris05, musisz podłączyć komputer i dopiero jak odhaczysz kontrolkę to nie będzie się palić.
[ Dodano: Sro 30 Sty, 13 14:54 ]
Wojtenio, widze, ze mnie wyprzedziłeś :-)1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
To upewnij się co ma , gdzie szukać masz wyżej , a jak nie ma VCDS to poproś kogoś ze swojej okolicy http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53257 .
Komentarz
-
-
Witam, potrzebuję pomocy z podobnym problemem z tym, że posiadam autko ze spryskiwaczami reflektorów a więc według tego co wyczytałem również z czujnikiem. Skodziaka kupiłem dwa tygodnie temu, do wczoraj wszystko grało, wczoraj wyświetliło info o braku płynu. Dolałem pod korek (weszło niecałe 4 litry z tego co pisano na forum powinienem mieć zbiornik ~ 5l) ale kontrolka nie gaśnie. Spodziewam się problemu z czujnikiem, ale może ktoś widzi inną przyczynę ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aBencjuszweszło niecałe 4 litry z tego co pisano na forum powinienem mieć zbiornik ~ 5l)
5l ze spryskiwaczami xenonów
zobacz może czujnik ci się uwalił albo.... auto ma zgnity kabelek do czujnikaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoTak jak napisał przedmówca, prawdopodobnie zawiesił się czujnik.
Skoro kupiłeś auto dwa tygodnie temu, to nie wiadomo, ile to auto stało przed zakupem i co tam było w zbiornik zalane.
aBencjusz, czujnik poziomu płynu spryskiwacza w autach grupy VW począwszy od bodajże Golfa V to dwa kawałki drutu wbite w fikuśny sposób w obudowę zbiorniczka płynu - element 7M0919376 - jak płyn jest, to druty te jakośtam zwiera i jest git (dokładnie tak, jak z poziomem płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym układu chłodzenia), jak go brak, jest przerwa i alarm.
Czujnik może skorodować i wymagać wyczyszczenia, bądź wymiany, mogły w zbiorniczku się glony i inne algi się zadomowić i z tego powodu są problemy z działaniem tego układu. Czujnik do wyjęcia (przez przednie światło przeciwmgielne da się to zrobić) i do wyczyszczenia, albo w skrajnym przypadku stety do wymiany.
Mógł się też kabel od czujnika urwać, też jest to możliwe.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregfajnie by było, gdyby czujnik w Skodzie miał jakiekolwiek części ruchome. Niestety nie ma.
aBencjusz, czujnik poziomu płynu spryskiwacza w autach grupy VW począwszy od bodajże Golfa V to dwa kawałki drutu wbite w fikuśny sposób w obudowę zbiorniczka płynu - element 7M0919376 - jak płyn jest, to druty te jakośtam zwiera i jest git (dokładnie tak, jak z poziomem płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym układu chłodzenia), jak go brak, jest przerwa i alarm.
Czujnik może skorodować i wymagać wyczyszczenia, bądź wymiany, mogły w zbiorniczku się glony i inne algi się zadomowić i z tego powodu są problemy z działaniem tego układu. Czujnik do wyjęcia (przez przednie światło przeciwmgielne da się to zrobić) i do wyczyszczenia, albo w skrajnym przypadku stety do wymiany.
Mógł się też kabel od czujnika urwać, też jest to możliwe.
Komentarz
-
-
aBencjusz, Czujnik od spryskiwacza wygląda tak :
Po objawach jakie opisujesz bardziej bym obstawiał uszkodzony przewód albo brak styku na kostce .
Wypnij kostkę od czujnika i zewrzyj jakimś drucikiem obwód , kontrolka powinna zgasnąć , jeśli nie zgaśnie to jest gdzieś przerwa na przewodzie i trzeba ją znaleźć .
Przewód z pinu 2 w kostce idzie do masy , a z pinu 1 idzie do licznika ( i tu zależy z jakiego roku masz auto po liftowe na pin 17 , a przed liftowe na 34 ).
Czujnik oczywiście możesz wyczyścić , bo nie wiadomo kto i co lał do zbiorniczka i może faktycznie zaśniedział i nie daje przejścia .
Opis działanie tego czujnika masz w postach wyżej 8) .
Komentarz
-
-
Ogromne dzięki wszystkim za naprowadzenie. W weekendzik spróbuję zmierzyć się z tematem.
[ Dodano: Sob 16 Lis, 13 17:02 ]
Tak jak pisał Robreg do czujnika dostałem się bezproblemowo po zdjęciu halogenu. Czujnik wyglądał w porządku - poprzecierałem go następnie "zaślepiłem" drucikiem, przy krótkiej jeździe próbnej wszystko ok. Założyłem z powrotem i zobaczymy jak sytuacja będzie wyglądać na dłuższą metę. Oczywiście cały czas przed rozkręcaniem miałem w pamięci żeby spuścić płyn, przy rozkręcaniu myślałem o dupie maryni i cały poszedł w trawę :lol:. Albo pomogło podczyszczenie czujnika albo nowy płyn lepiej przewodzi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpissterownik 17 bajt 1 bit 2 ma być nie odhaczone i kontrolka zgaśnie , zakładam że masz auto takie jak w opisie czyli FL .
Komentarz
-
Komentarz