[O2] Wentylator chłodnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rashis
    Classic
    • 2013
    • 16

rafiki, ogólnie wszystko pozytywnie, Kornacki ją chwalił mimo 1.2 tsi 105KM. Tyle że to nie był pełny test a "o Octavii III w 5 zdaniach"
  • greg44
    L&K
    • 2011
    • 1198
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

W moim BKD zaczyna szwankować wentylator nr 2, ktoś podpowie który to, mały czy duży? Na razie wyskakuje pojedynczy błąd, przycina się. Z tego co kiedyś widziałem na forum nie trzeba wyciągać pasa przedniego, można z trudami wyciągnąć same wentylatory. Da się to naprawić, przesmarować, wymienić łożyska, czy wymienia się cały zestaw na nowy?

Komentarz

• patryk23
      L&K
      • 2011
      • 1105
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Mały od klimy , jest temat jak go czasem naprawić ( szczotki sie przycinają

Komentarz

• greg44
        L&K
        • 2011
        • 1198
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez patryk23
        Mały od klimy , jest temat jak go czasem naprawić ( szczotki sie przycinają
        Szukałem i nie znalazłem, wskażesz? Generalnie sprawdzałem, mały wentylator całkowicie stoi, kręcąc ręką to chodzi bez większego oporu i zacięć, więc albo się przepaliło uzwojenie, albo szczotki lub coś w koło niego, np. sterownik. Dlaczego od klimy jest mały, przecież wentylatory jak klima potrzebuje schłodzić chłodnicę to załączają się oba?

Komentarz

• patryk23
          L&K
          • 2011
          • 1105
          • Octavia II (1Z3)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Bedzie kotlet..... srawdz czy chodzi na krótko mały pod aku jak tak to szukaj po kablach do sterownika jest po wewnetrznej stronie obudowy wentyli . Poszukaj gdzies na forum są zdjecia jak rozebrac mały wentylator . (Chyba temat o opóznionym działaniu klimy)

Komentarz

• blind_walker
            RS
            • 2010
            • 4533
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez greg44
            Z tego co kiedyś widziałem na forum nie trzeba wyciągać pasa przedniego
            Dokładnie tak, wystarczy wykręcić chwytak powietrza idący do airboxa, światła przeciwmgielne i bez problemu masz dostęp do śrub z ramki wentylatorów. Na dole-patrząc od przodu po prawej stronie, jest wtyczka z takim czerwonym zabezpieczeniem, wystarczy je przesunąć do tyłu i lekko podważyć wtyczkę np. śrubokrętem- syf dostaje się na uszczelkę i mocno trzyma.
            Zamieszczone przez patryk23
            szukaj po kablach do sterownika jest po wewnetrznej stronie obudowy wentyli
            Kable idą, patrząc na przód samochodu po prawej stronie, są połączone z wiązką przeciwmgielnych.

Spróbuj metody "na młotek" Obstukaj mały wentylator małym młoteczkiem, kręcąc nim kilka razy. 2 lata temu miałem ten sam problem, obstukałem, problem już się nie pojawił.
            mkII 20VT (600h worked)
            Roooooomster

Komentarz

• greg44
              L&K
              • 2011
              • 1198
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Problem z wentylatorem rozwiązany, faktycznie jedna szczotka stanęła od brudu, pyłu, po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Ja jednak skorzystałem z kanału i zdjęcia dolnej osłony, wtedy jest dobry dostęp do mocowania, przez otowory przeciwmgłowych też sie da ale to już gimnastyka. Jednak śruby, śrubeczki już zaczynają korodować w tym roczniku i niesty jedna górna została w chłodnicy i mocowanie musiało zostać przyczepione na opaskę. Co do rozbebeszenia wentylatora to tylńia ścianka jest sprasowywana za boczną w czterech miejscach, po rozgięciu blachy da się dostać do środka, gorzej później ze złożeniem, blachy wentylatora już ze sobą ładnie nie pasują, ale jakoś tam się trzyma. Tak że proponuje jeżeli wentylator nie był zalany czymś, coś się do niego nie dostało popukać, tak jak kolega wyżej pisze i sprawdzić na krótko czy odpali, bo można go już nie złożyć. Duży wentylator po oględzinach jest raczej nie rozbieralny lub ciężko do złożenia po rozbebeszeniu.

Komentarz

Pracuję...