nie działa klimatyzacja-vag brak błedów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swedi_rider
    Classic
    • 2011
    • 14

Fajny artykuł.
    Jak jeszcze miałem Octavie to sobie tak myślałem, że w przypadku zmiany na pewno to będzie auris kombi. Znałem bardzo dobrze avensiss II i III i wydawało mi się że w mniejszej siostrze będzie się można czegoś podobnego spodziewać. Jakież było moje rozczarowanie po jeździe próbnej. Tak jak piszesz, Big, środek tragiczny - wręcz odpychający. Silnik 1,6 - pomyłka. Gdzieś się nam Toyota pogubiła
  • rafal0818
    Classic
    • 2010
    • 40

Witam,przestała działać klimatyzacja.Po podpięciu vag-a brak błędów,ciśnienie czynnika ok 8 bar.Nie mam teraz dostępu do komputera gdzie zapisałem logi dotyczące klimatyzacji ale w grupie 2 lub 3 wskazanie aktualne były zbliżone do tych wymaganych(podanych w okienku obok tych aktualnych)Ponadto w serwisie klimatyzacji fachowiec stwierdził że sterowanie jest sprawne i być może jest padnięty/zawieszony zawór sterowania w sprężarce albo sama sprężarka.Proszę o informacje.Pozdro.

Komentarz

• djtomi2
      Rider
      • 2010
      • 252
      • Octavia II (1Z3)
      • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

No to masz to samo co ja mam. Też obstawiam zawór,albo nie daj Boże sprężarkę, ale na razie nie mam czasu się za to zabrać.
      Swoją drogą dlaczego padnięta sprężarka, czy też zawór nie pozostawia żadnych śladów na VAGu?

[ Dodano: Pon 29 Lip, 13 12:32 ]
      A no i jeszcze nie chodzą mi wietraki przy okazji, ale to raczej skutek usterki a nie jej przyczyna. rafal0818, jak możesz to zajżyj jak u Ciebie z wiatrakami.

Coś nikt nam nie chce odpisać, a jak wyjmę ten zawór to później klima chyba do nabicia. Gorzej jak się okaże , że to nie to.

Komentarz

• rafal0818
        Classic
        • 2010
        • 40

Problem rozwiązany-padło sprzegło w kompresorze a przyczyną była uszkodzona rolka alternatora tak stwierdzili mechanicy.pozdrawiam.

Komentarz

• djtomi2
          Rider
          • 2010
          • 252
          • Octavia II (1Z3)
          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

rafal0818, daj znać jaki koszt naprawy

Komentarz

• rafal0818
            Classic
            • 2010
            • 40

kosztowało mnie to 500 pln w tym sprzęgło w sprężarce i rolka alternatora oraz ponowne nabicie układu

Komentarz

• spacewalker
              Elegance
              • 2012
              • 940

I mi padło przygiełko w BKD jakies 3 mies temu. Tak się rozleciało ze trzymało się kupy ale nie przenosiło napędu na kompresor. W 1.9 były takie sprzegiełka co dopadały i było widac.
              Swoją droga - 8bar czynnika nic Ci nie mówi .
              Bo jest isnienie czynnika i ilośc czynnika i jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
              Zanim doszedłem ze to koło kompresora, dowiedziałem kilku "klimiarzy" i kazdy mówi - dobrze - 7Bar jest.
              W końcu 3 dopiero odpompował czynnik i wyszło ze miałem moze 30g czynnika nie zakłądane 120g (o ile dobrze pamietam).
              Nabili, wymieniłem koło, i nigdy tak jeszcze nie chłodziła. Teraz to lodówka jest

Komentarz

• kecaj
                RS
                • 2009
                • 1511
                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez spacewalker
                W końcu 3 dopiero odpompował czynnik i wyszło ze miałem moze 30g czynnika nie zakłądane 120g (o ile dobrze pamietam).
                Nabili, wymieniłem koło, i nigdy tak jeszcze nie chłodziła. Teraz to lodówka jest
                Bo trafiłeś na FACHOWCA od klimatyzacji. Taki warsztat można polecać.
                W żadnym nowym samochodzie nie napełnia się klimatyzacji patrząc na ciśnienie.
                Klimatyzację napełnia się odpowiednią ilością czynnika i oleju. Dane zawarte są często w instrukcji obsługi samochodu.

Reasumując miałeś szczęście trafić na bardzo dobry zakład.
                Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• zajas
                  Rider
                  • 2009
                  • 631

u mnie to samo- klima serwisowana w maju- pod koniec czerwca nie chłodziła- czynnika praktycznie 0 w układzie, ponowne nabicie- sprawdzenie szczelności- nie ma ani jednej dziury, więc podejrzenie padło na chłodnice klimy (po oględzinach sprężarki i parownika)

wymieniona, jak narazie lodówka, zobaczymy jak długo...

Komentarz

• rafal0818
                    Classic
                    • 2010
                    • 40

Dokładnie tak jak napisał kecaj-trafiłem do fachowców.Tak na marginesie spokojnie moge polecic tą firmę nie tylko do klimatyzacji ale także do naprawy chłodnic.Firma nazywa sie GRAPOW Łódź ul.Śląska.

Komentarz

Pracuję...