Climatic - nie działa regulacja temperatury

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darek24111
    Classic
    • 2010
    • 3

tak jak mowia ani latwe ani trudne dla kogos kto ma pojecie. Najlepiej robi sie we 2 bo skrzynia do lekkich nie nalezy a i latwiej potem ja zalozyc. Najlepiej miec 2 podnosniki. Jeden pod skrzynie drugi pod silnik ew poprzeczke nad silnikiem zeby go przymocowac. Tylko w taki sposob zebys mial mozliwosc ew podnoszenia i opuszczania go. Zopatrz sie w naprawde dobre torxy i koncowki imbusowe. (to do tarczy sprzegla i srub dwumasy. Z gory odradzam takie z Ikei czy Praktikera). Jesli nie wiesz jak wycentrowac tarcze sprzegla zaopatrz sie w narzedzie uniwerslane ew pobaw sie z nasadkmi z klucza grzechotkowego .

A najlepiej oddac to do warsztatu. Jak bedzie potem jakis problem to nie bedziesz sobie plul w brode ze zle zlozyles

Czasem to 300zl za zalozenie oszczedzi ci kolejnego wydatku na sprzeglo czy dwumas.

Pamietaj ze w niektorych Skodach byly montowane tzw Sprzegla Samonasatwne, do ktorych trzeba miec (podobno) specjalne narzedzie potrzebne do zalozenia doscisku.
  • gacwac
    Classic
    • 2009
    • 4

Witam,
    Po 3 latach prawidłowego działania przestało działać ustawienie temperatury zarówno przy ogrzewaniu jak i klimatyzacji (Climatic).
    Pokrętło wydaje się teraz dwupozycyjne:
    - przy ogrzewaniu zaczyna grzać dopiero przy ustawieniu na max (ponad 26*)
    - przy klimatyzacji dopiero przy ustawieniu na max. przestaje mrozić.

Z objawów wygląda jakby nie działały termometry w kabinie - do tej pory temperatura była prawidłowo utrzymywana, teraz jest gorzej niż na manualu.

Pofatygowałem się nawet do ASO, gdzie po podłączeniu do kompa stwierdzili, że trzeba wymienić panel klimatyzacji (~1000 PLN). Niestety nie dopytałem co im pokazał komputer. Są może mniej inwazyjne metody diagnozy/naprawy?
    ---
    Pozdrawiam,
    GacWac

Komentarz

• kowaltom99
      Rider
      • 2009
      • 741
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Climatic - nie działa regulacja temperatury

Zamieszczone przez gacwac
      Witam,
      Po 3 latach prawidłowego działania przestało działać ustawienie temperatury zarówno przy ogrzewaniu jak i klimatyzacji (Climatic).
      Pokrętło wydaje się teraz dwupozycyjne:
      - przy ogrzewaniu zaczyna grzać dopiero przy ustawieniu na max (ponad 26*)
      - przy klimatyzacji dopiero przy ustawieniu na max. przestaje mrozić.

Z objawów wygląda jakby nie działały termometry w kabinie - do tej pory temperatura była prawidłowo utrzymywana, teraz jest gorzej niż na manualu.

Pofatygowałem się nawet do ASO, gdzie po podłączeniu do kompa stwierdzili, że trzeba wymienić panel klimatyzacji (~1000 PLN). Niestety nie dopytałem co im pokazał komputer. Są może mniej inwazyjne metody diagnozy/naprawy?
      Umów się z kimś z okolicy co ma VCDS i poda Ci kody błędów.
      Przyczyn może być wiele.
      Może padł panel, a może tylko czujniki temperatury są zabrudzone (często tak się dzieje jak stosuje się pianki do odgrzybiania i psika sie w kanały wentylacji)

Komentarz

• Wojtenio
        L&K
        • 2012
        • 1094
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeżeli chodzi o diagnozę , to tylko podłączenie pod kompa u jakiegoś kolegi z forum posiadającego VCDS http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53257 ( szkoda że nie dopytałeś jaki był błąd ) . Bo jak diagnoza jest trafna to pozostaje wymiana panelu bo jest on nie rozbieralny i ma plastikowe plomby .
        A jeżeli chodzi o panel to szukaj w używkach koszt w zależności od wersji ( bo nie podałeś jaki konkretnie masz ) to od 150 do nawet 350 zł i lepiej . Przy climaticu musisz zwrócić uwagę by panel miał skalę temperatury na lewym pokrętle bo inne panele to od klimatyzacji manualnej . A jak do końca nie wiesz jaki to najlepiej szukaj dokładnie takiego jak masz , jego oznaczenie zaczyna się od 3T0 820 047 ( i na końcu litera ) , ta litera decyduje co panel ma włączać bo są z ogrzewanymi siedzeniami i innymi bajerami ale jeżeli tych bajerów nie masz to one też będą działać .
        Co do doboru panelu ten wątek trochę Ci pomoże http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58581 . W tym wątku jest też opisana procedura jak wymienić ten panel , jeżeli się do niej zastosujesz to może obejdzie się bez adaptacji nowego panelu .

Komentarz

• akm97
          Ambiente
          • 2010
          • 137

Witam. Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. od jakiegoś czasu mam następujący problem z Climatic'iem. Po uruchomieniu zimnego silnika wszystko jest ok, wnętrze szybko się nagrzewa. Po osiągnięciu temperatury zaczyna jednak wiać chłodkiem. Żeby utrzymać komfortową temperaturę trzeba ustawić pokrętło na ok. 24 stopnie C.
          Zrobiłem dzisiaj taki test. Samochód po nocce stał w garażu. Dodatkowo otworzyłem drzwi, aby temperatura na zewnątrz i wewnątrz się wyrównała. Po podłączeniu kompa zczytałem temperatury z Climatica i wypadły one następująco:
          - outside (unfiltered)- 11,5
          - outside (filtered) - 11
          - outlet blower - 12
          - footlet blower - 11
          - temperature behind condenser - 11
          - interior - 17
          Jeśli dobrze rozumiem interior to temp. wewnątrz, czyli ten czujnik oszukuje system, że wewnątrz jest o wiele cieplej niż jest. O ile się nie mylę, ten czujnik jest w panelu nawiewu, a więc pytanie jak się do niego dostać i czy sam czujnik jest dostępny?

Komentarz

• gacwac
            Classic
            • 2009
            • 4

Się wyjaśnił mój problem - czujnik nawiewanego powietrza.... Wystarczyło pomierzyć wskazania temperatury na poszczególnych czujnikach... Na tym walniętym cały czas była wysoka temperatura niezależenie czy mroził czy grzał... No i wymiana ~120 PLN leprza niż 1000 PLN ;-)
            ---
            Pozdrawiam,
            GacWac

Komentarz

• akm97
              Ambiente
              • 2010
              • 137

OK. A w którym miejscu miałeś ten czujnik i czy wymieniłeś sam czujnik, czy np. z panelem.

Komentarz

• gacwac
                Classic
                • 2009
                • 4

Czujnik był zdaje się pod tapicerą, ale niestety sam tego nie zmieniałem tylko mechanik. Do wymiany poszedł sam czujnik, panel nie był ruszany.
                Załączę później fotę z numerem części to się może coś wyjaśni.
                Załączone pliki
                ---
                Pozdrawiam,
                GacWac

Komentarz

Pracuję...