Zamieszczone przez maro rs
[O2] Kontrolka ładowania akumulatora
Zwiń
X
-
[O2] Kontrolka ładowania akumulatora
Witajcie,
w moim szkodniku (1,9 BXE) przestała świecić się kontrolka ładowania i wzrosły obroty na biegu jałowym do około 1100. Ładowanie nie działa do czasu przygazowania do 2000 obrotów. Z tego co udało mi się sprawdzić alternator nie otrzymuje sygnału wzbudzenia. Spróbowałem wymusić ten sygnał podając napięcie +12V poprzez żarówkę 5W na zacisk L+ alternatora - próba była udana gdyż alteranator zaczął ładować. Wynikałoby z tego oraz ze zmierzonego napięcia ładowania ~14.3V, że regulator napięcia jest sprawny. Styk we wtyczce DFM jest poprawny. Podanie "masy" na zacisk L+ w tej wtyczce nie powoduje zaświecenia się kontrolki ładowania. Z drugiej strony pomiar napięcia na tym kabelku po włączeniu zapłonu wskazuje napięcie około 10-11V, czyli powinno być wystarczające do wzbudzenia alternatora. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może podpowiedzieć mi co mogę sprawdzić dalej? Jakieś sugestie? Może ktoś miał podobny problem.
[dodano 30.10.2013]
Dalsza diagnostyka powyższego problemu pozwoliła stwierdzić, że kabel który idzie od zacisku alternatora L+ do bordnetz ma bardzo dużą rezystancję, czyli prawdopodobnie jest gdzieś uszkodzony lub zaśniedziały styki na złączu, które na schemacie elektrycznym oznaczone jest jako T4n. Moje pytanie jest więc takie, czy ktoś może wiem gdzie dokładnie znajduje się to złącze?
[dodano 31.10.2013]
No i po problemie. Okazało się, że uszkodzony był niebieski kabelek we wiązce pod akumulatorem. Po jego zlutowaniu wszystko działa prawidłowo.
Pozdrawiam
JacekNadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
-
Komentarz