Z paliwa na gaz dopiero przy 80 stopniach C

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kued
    Classic
    • 2013
    • 4

majuDJ, z przesyłką 140 PLN. Będę montował jak wszystko skompletuję po 20.01
    pstrykacz, dzięki za info. A w razie czego te lustra będą do mnie pasować :?:
    Kued
  • zoltar74
    Classic
    • 2011
    • 6

Witam wszystkich,
    mam fabryczną (montowaną w kraju przez sprzedawcę) instalację LPG w Skodzie Octavii 1,6 Tour (LandiRenzo - Omegas) rocznik 2011. Mój problem polega na tym że z paliwa na gaz samochód przełącza się dopiero przy 80 stopniach.
    Kupiłem moduł i po podpięciu do samochodu widać że źle mierzona jest temperatura wody. W programie pokazuje ok. 50 % tego co na wskaźniku wychyłowym na desce. Czyli zamiast przy 40 stopniach gaz załącza się przy 80 (w programie odczytuje nieprawidłowe 40 stopni). Mam albo uszkodzony czujnik temperatury, albo czujnik się w jakiś sposób odkręcił/poluzował. Pomoże mi ktoś namierzyć ten czujnik w samochodzie ? Jaki jest typ tego czujnika ? Gdzie można go kupić ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Felicia -> Fabia -> OCTAVIA

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

zoltar74, a co ma wskazanie czujnika wychylowego na desce do rzeczywistej temp płynu?
      podłącz VCDSa i zobacz jaka masz temp
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• zoltar74
        Classic
        • 2011
        • 6

Po podłączeniu interface LPG pokazuje zaniżoną wartość temperatury o 50%. Po za tym samochód nagrzewa się prawidłowo. Tylko to wskazanie jest błędne. Proszę tylko o informację w którym miejscu znajduje się ten czujnik i jaki to jest model. Oczywiście chodzi mi o czujnik temperatury podłączony pod sterownik LPG Omegas.

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez zoltar74
          samochód nagrzewa się prawidłowo
          róznica temp pomiędzy wskazaniem czujnika na desce a odczytem z czujnika temp potrafi sięgać 20-30st
          na desce często mam 90st a w blokach pomiarowych wychodzi, że mam 105st

zmierzyłeś temp?
          od tego bym zaczął
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• zoltar74
            Classic
            • 2011
            • 6

U mnie różnica to aż 40 stopni. Na wskaźniku jest 80-90 stopni a na pomiarze sterownika LPG 40 stopni. Dopiero wtedy przełącza się gaz. Jak wszystko było w porządku to wskazówka ledwo podnosiła się z 50 stopni i już silnik wskakiwał na gaz.

Proszę tylko o informację w którym miejscu znajduje się ten czujnik i jaki to jest model. Oczywiście chodzi mi o czujnik temperatury podłączony pod sterownik LPG Omegas.

Komentarz

• Wojtenio
              L&K
              • 2012
              • 1095
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

zoltar74, Musisz sprawdzić sam , jedne były montowane na przewodzie idącym do reduktora a ostatnio ( tak mam u siebie ) czujnik jest wkręcony w reduktor , widać kabelek obok wejścia i wyjścia węży .
              Jaki typ to nie wiem .
              Co do różnic wskazań temperatury to osobiście sprawdzałem VCDS i program LR i różnice to 10 st ( wyższa na silniku ) .
              Nie sugeruj się wskazaniem na liczniku , bo jak masz wskazówkę na 90 st ( w początkowej fazie nagrzewania ) to faktycznie temperatura to 70 st. , potem wskazówka już nie idzie dalej natomiast temperatura tak .

Tu masz przykładowe foto gdzie jest na reduktorze :

A jak jest na przewodzie to szukaj czegoś takiego :

foto zapożyczone to nie jest z octavii .

Komentarz

• bishop
                L&K
                • 2012
                • 1430

Taki czujnik , jak pokazał Wojtenio, drugie foto /na przewodzie/ w O2 jest pomiędzy akumulatorem a silnikiem, bliżej przegrody czołowej i nieco w dole.
                Czy to akurat ten poszukiwany nie wiem, ale tam jest właśnie taki element.

Komentarz

• zoltar74
                  Classic
                  • 2011
                  • 6

Uszkodzony był czujnik temperatury przy parowniku.

Do kupienia tutaj:
                  kod produktu: 67.LRE.490
                  producent: LANDI RENZO
                  Polecamy czujnik temperatury reduktora IG1, SE81 do układów zasilania LPG produkcji Landi Renzo: IGS, LCS i OMEGAS czyli urządzenie mierzące temperaturę paro...

Obecnie dostępny jest tylko ten zamiennik:
                  kod produktu 67.LOV.402
                  producent: LOVATO
                  kod producenta:668117000
                  Przepraszamy. Strona, której szukasz nie została odnaleziona. Prawdopodobnie została skasowana, zmieniono jej nazwę albo została czasowo usunięta

Działa bez zarzutu.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
                  WESOŁYCH ŚWIĄT

Komentarz

• mlac
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 200
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Odświeżę temat. Mam to samo.
                    Uszkodzony był czujnik temperatury przy parowniku.

Do kupienia tutaj:
                    kod produktu: 67.LRE.490
                    producent: LANDI RENZO
                    Największy wybór części LPG w atrakcyjnej cenie. Nagaz24.pl - specjalistyczny sklep z częściami do instalacji gazowych samochodowych. Szybka dostawa!

Obecnie dostępny jest tylko ten zamiennik:
                    kod produktu 67.LOV.402
                    producent: LOVATO
                    kod producenta:668117000
                    Największy wybór części LPG w atrakcyjnej cenie. Nagaz24.pl - specjalistyczny sklep z częściami do instalacji gazowych samochodowych. Szybka dostawa!

Działa bez zarzutu.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
                    WESOŁYCH ŚWIĄT
                    czy po wymianie czujnika trzeba coś zmienić w ustawieniach? Czy zmieniamy czujnik i wszystko działa. Bo widzę że zmieniłeś na lovato a nie landi renzo

AKTUALIZACJA dla innych
                    Ja miałem czujnik wkręcany w reduktor jak na pierwszym zdjęciu u "Wojtenio". Oficjalnie Landi Renzo odpowiedziało że nie produkują już tego czujnika i zaleciło wymianę na taki na przewodzie.
                    Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
                    Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

Pracuję...