sebu podaj nr zamka, który posiadasz zamontowany w aucie
[O2FL] Sprawdzanie auta VCDS-em przed zakupem.
Zwiń
X
-
[O2FL] Sprawdzanie auta VCDS-em przed zakupem.
Przejrzałem posty o diagnostyce i poradnik kupujących ale nie ma tam całościowo opisanego problemu.
Chodzi o to, że warto by było zebrać w jednym miejscu info na temat sprawdzania auta (OIIFL) Pb oraz ON przy pomocy VCDS.
Potrafię zrobić Autoscan, logi statyczne czy dynamiczne. Ale gros czasu grzebię przy starszych autach (VP, PD).
Nie wiem, które bloki czytać i jak interpretować podstawowe parametry po logowaniu przy nowych silnikach. Bardzo popularne są przecież diesle z Common Rail czy nowe TSI.
Szukając auta do zakupu i mając kabel można zebrać sporo więcej informacji o kondycji wtrysków, turbiny, przepływki etc. w takim CDAB, CDAA czy CCZA, CEGA albo CFHF, CLCA. Porady dot. starszych konstrukcji są dość dobrze opisane.
Być może taki wątek można by podwiesić w dziale o kupnie auta ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
-
-
looker, oprócz autoscanu, który wstępnie powie Ci jakie masz błędy - ciężko będzie wskazać grupy, które należy sprawdzić, gdyż ich numerki są różne dla różnych silników. Powiem nawet więcej - zmieniają się wraz z kolejnymi wersjami VCDSa (np. dotyczące DPFa w 2.0 TDI - co wersja to inne grupy - mam na myśli oczywiście Advanced Measuring Blocks).Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Kompletnie zmieniło się podejscie do logów i w ogole do diagnostyki po wprowadzeniu "UDSa" i Advanced Measuring Blocks.
Wg mnie sprawa się utrudniła zamiast uprościc... komu ma to słuzyć ... chyba wiadomo.
Na pewno mozna zdiagnozować wiecej parametrów.... np. oborty wałka rozrządu...Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
W sumie to nie byłem świadomy nawet tych zmian... :shock: Znaczy wątek rozwojowy...
Niech każdy kto coś wie - napisze. Najprostsza metoda...OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
kecaj, rozumiem ale przecież diagnozowanie starszych modeli jest rozpisane na nuty na kilku różnych forach. To dlaczego akurat nowsze modele mają wymagać tak długiego czasu...? Zdaję sobie sprawę, że nie stworzymy tutaj dokładnej instrukcji ale proste porady typu: "aby sprawdzić czy wszystkie wtryskiwacze w CEGA są sprawne należy zlogować statycznie to a dynamicznie tamto".
Cały czas chodzi mi o prosty i pomocny poradnik "przedzakupowy" a nie o robienie "konkurencji" kolegom mającym tego typu działalność usługową.
P.S. Czy to oznacza, ze VCDS jest bezużyteczny przy nowych autach ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
podpowiedzcie mi proszę, czy VCDS skomunikuje się poprzez taki interfejs.
INTERFEJS OBD2 VAG K+CAN 1.4 FULL - AUDI SKODA VW
kupiłem taki w necie z VAG commanderem i za chiny ludowe nie chce się połączyć. Auto z 2010 roku, diesel 1,9 TDI BXE. Bład poduszki chciałem wykasować, często się mi pojawia bo mam blokadę zapłony KD2006 i mi niekiedy łapie. A już mi się nie chce jeździć do warsztatów.
Pomóżcie proszę. A może VAG-COM wystarczy...
pzdrja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez labtecpodpowiedzcie mi proszę, czy VCDS skomunikuje się poprzez taki interfejs.
VCDS tylko z dedykowanym kablem.
[ Dodano: Czw 13 Mar, 14 14:50 ]
looker, na temat logowania to na tym forum jest full tematów. Chodzi o to, żeby dobrze je zinterpretować. I tu jest problem. Opis co, gdzie i jak szukać, co z czym jest powiązane trudny jest do przedstawienia.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
kecaj, to może chociaż zbierzmy podstawowe info w kwestii logowania najważniejszych elementów podczas sprawdzania uta przed zakupem ?
Wtryski, turbo, przepływka etc.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookerkecaj, to może chociaż zbierzmy podstawowe info w kwestii logowania najważniejszych elementów podczas sprawdzania uta przed zakupem ?
Wtryski, turbo, przepływka etc.
Wpisz w wyszukiwarkę i masz.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Dlatego napisałem "zbierzmy". Przecież temat i tak już jest...OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
[quote="kecaj"]Zamieszczone przez labtecpodpowiedzcie mi proszę, czy VCDS skomunikuje się poprzez taki interfejs.
VCDS tylko z dedykowanym kablem.
No to sie dalem zrobic. A jaki mi mozecie polecic za rozsadne pieniadze?ja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przemikW zyciu nie czytalem wiekszych banalow... mam na mysli te strone e-cos tam serwis.
Kabel za 150 PLN do wszystkich aut grupy VAG.... heh zejdz na ziemie :wink:Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
przecież to link do strony użytkownika naszego forum, który zajmuje się sprzedażą pirackich vcds'ów. Zwie się chyba innova a na stronie znajdziemy typowy dla niego bełkot
Trzeba mieć ładny bajzel w głowie, żeby pisać, że ratuje się życia opychając chińskie klony :lol: :lol:Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Fajnie wam się gada ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
Chleb powiadasz.
Powiem od siebie tyle... lata i tony megabajtów przewaliłem po forach - a i tak nie bylobym w stanie powiedziec ze duzo wiem.
Czasami na logi to ja juz patrzec nie moge... aczkolwiek pozostaje satysfakcja jak sie pomoze komuś bezinteresownie. Bo o to przeciez chodzi.
Na początek moge polecic ten wątek
To absolutny elementarz pokazujący i opisujący istote zagadnienia.
Mozna sobie sciągnąć SSP i studiować je w konkretych przypadkach i nie tylko.
Druga sprawa... to czytanie wątków z analizami logów - wyciąganie wniosków i kojarzenie pewnych faktów i zdarzen a nastepnie obserwacja jak się potoczył i zakonczył temat.
Trudno jest mi troche oddac jak to działa.
Nawiązują do powyzszego stwierdzenia
Tutaj macie cytat Mastersa , który chyba najlepiej oddaje czemu teraz tak trudno jest znależć jakiekolwiek informacje w necie.
Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
robreg, miałem na myśli rozwój mega off-topa w temacie. :?
A z tym chlebem to nie tak do końca. Przecież starsze auta są dokładnie opisane. To dlaczego zaraz wiedza o najnowszych miała by rujnować biznesy ?
Wiele wątków na Forum bezinteresownie pomaga innym w wielu dziedzinach... A jak ktoś będzie chciał jechać do fachowca to i tak sobie pojedzie. Nie popadajmy w paranoję...
Nikt tutaj nikogo siłą do pomocy nie zmusza.
Przypomnę jeszcze raz. Celem otworzenia tego wątku nie była rozmowa o podstawach logowania.
Mnie po prostu chodziło o najnowsze auta a dokładnie informacje gdzie wejść i co sprawdzić z najważniejszych parametrów pod kątem sprawdzenia auta przed zakupem.
Ogólne wątki o logowaniu przecież już mamy.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
Komentarz