[O2] Sterownik zamka centralnego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Oxik
    Classic
    • 2017
    • 0

Dzieki!

podobno regeneracja turbiny z nowym wirnikiem to koszt 900 zł ( sprowadzana spod wrocławia) przeczytalem na forum. W sklepie z autoryzowanymi czesciami tez krzykneli 900 zł ale nie mowili czy caly wirnik wymieniaja na nowy.

w temacie dwumasy a jednomasy to poczytalem troche na forum i jestem mega zdezorienotwany jakie plusy ( oprocz ceny) i minusy ma jednomasa. Podobno moze pasc synchronizatory skrzyni biegow i glosno chodzi silnik na jalowym.

W temacie samego sprzegla czy ktos kupowal jakies lepsze np. od passata zamiast zamienika sash i jest zadowolony?

[ Dodano: Czw 14 Maj, 15 11:08 ]
    odrobilem troche pracy domowej i przeczytalem wszystkie posty z http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=52348

w takim razie co do kola zamachowego jestem przekonany, jednak 1 masa

czy cos jeszcze mechanik powinien sprawdzic przy wymianie? do tej pory ustalilem narazie do sprawdzenia/wymiany przy okazji jest:

1) uszczelniacz wału
    2) uszczelniacz wybieraka skrzyni (tulejka po której porusza się łożysko),
    3) wysprzęglik
    4) wysprzęglik,

ile powinna kosztować wymiana? jaki przedział cenowy? weryfikuje zeby mnie nie skasował nikt podwojnie
  • Oxik
    Classic
    • 2014
    • 20
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi pomóc jak poradzić sobie z pewnym problem. Otóż jakiś czas temu nabyłem skoda octavie II 1.6 mpi w wersji classic. Drzwi otwieram za pomocą kluczyka jedno przekręcenie otwiera drzwi kierowcy, dwa resztę drzwi oraz bagażnik. Znudzony ciągłym przekręcaniem kluczyka postanowiłem zainwestować w sterownik zamka z pilotem firmy RTX Remotronix, który ktoś nawet polecał na forum. Dziś zabrałem się za montaż dostałem nawet schemat podłączenia od producenta. Zgodnie z instrukcja podłączyłem się pod wskazane kable, jednak pojawił się drobny problem. Przy próbie otwarcia drzwi otwierają się wyłącznie drzwi kierowcy pod, które został podłączony sterownik mimo, że naciskam przycisk dwa razy żadnej reakcji nie ma, reszta drzwi oraz bagażnik dalej są zamknięte. Dodam jeszcze, że jak mam otwarte wszystkie drzwi czy tylko drzwi kierowcy sterownik zamyka je wszystkie. Problem jest jedynie z otwieraniem, otwiera tylko drzwi kierowcy... Próbowałem przewodem, który jest odpowiedzialny za otwieranie drzwi ze sterownika wpiąć się w inne przewody wychodzące z zamka z nadzieją, że trafię na taki który otwiera wszystkie drzwi jednak próba ta zakończyła się niepowodzeniem nie było żadnej reakcji. Przychodzi mi do głowy jeszcze jeden wariant przez, który nie mogę otwierać wszystkich drzwi. Możliwe, że jest to związane z tzw. selektywnym otwieraniem drzwi gdybym miał opcje, że po przekręceniu raz kluczyka otwierają się wszystkie drzwi a nie tak jak teraz tylko drzwi kierowcy wtedy sterownik może działał by poprawnie?

[ Dodano: Pią 30 Maj, 14 13:45 ]
    Mam jeszcze jedno pytanie mam dostęp do VCDS i chciałbym wypróbować tą opcję z otwieraniem drzwi tzn. po przekręceniu kluczyka otwieram wszystkie i bagażnik. Trochę pogrzebałem i znalazłem coś takiego czy będzie to działać w moim przypadku nic nie popsuje?

Moduł komfortu [46- Central Comfort] - Kodowanie komputera sterującego systemem Komfort za pomocą testera VAG 1551

(komputer sterujący jest w momencie dostarczenia wstępnie zakodowany odpowiednio do wyposażenia samochodu.)

Wyposażenie samochodu ..... ................................... ..... nr kodu:
    Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00256
    Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00257
    Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 00258
    Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00259
    z pamięcią
    Centralny zamek ................ Otwieranie jednych drzwi ...... 04096
    Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04097
    Centralny zamek ................. Otwieranie jednych drzwi ...... 04098
    Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04099
    z pamięcią

(Jeżeli podany numer kodu nie zostanie zaakceptowany przez komputer sterujący, na wyświetlaczu pojawi się dotychczasowe kodowanie.)
    (Sprawdzić, czy został zamontowany odpowiedni dla danego samochodu komputer sterujący (porównać numer części zamiennej i indeks literowy) lub czy został wprowadzony prawidłowy numer kodu.)
    jeśli chcesz dokładniej to wchodzisz w moduł komfortu klikasz w re code i tam jeśli masz 00258 to piszesz 00259 czy tam jeśli masz któryś z powyższych to zmieniasz ostatnia cyfrę na o 1 większa
    Załączone pliki

Komentarz

• kecaj
      RS
      • 2009
      • 1511
      • Superb II (3T4)

Oxik, podłącz komputer i wyłącz selektywne otwieranie drzwi.

jak masz elektryczne podnośniki we wszystkich drzwiach to:

Cztery podnośniki szyb ........ Otwieranie wszystkich drzwi ... 04097

jak tylko z przodu:

Dwa podnośniki szyb .......... Otwieranie wszystkich drzwi ... 00257

zanim coś zrobisz zrób pełen autoscan i zapisz go sobie, potem zapisz kodowanie dotychczasowe i dopiero zmieniaj.
      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• boogoo
        Ambiente
        • 2012
        • 239

Oxik, spoko możesz spróbować podłączyć sterownik bezpośrednio do przycisku w tunelu środkowym.
        Sprawdź tylko jakimi impulsami(+ czy-) steruje z centralki sterownik,a później podłącz odpowiednio do przewodów przycisku. 8)
        Następna będzie panamera....????
        Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• Oxik
          Classic
          • 2014
          • 20
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za podpowiedzi sterownik zamontowany działa super. Podziałało wyłączenie selektywnego otwierania drzwi teraz po przyciśnięciu guzika na pilocie otwierają się wszystkie + bagażnik. Wczoraj jeszcze za czym zabrałem się do demontażu boczka drzwi próbowałem się podłączyć pod włącznik w tunelu środkowym zgodnie z poradą "Boogoo". Z jakiś przyczyn działało tylko otwieranie... Podłączyłem się w końcu do przewodu w drzwiach przeprowadziłem przewody przez tą gumkę między drzwiami a karoserią było trochę pracy, ale satysfakcja po skończonej pracy gwarantowana.
          Dzięki jeszcze raz za sugestie temat uważam za zamknięty można go nawet skasować, albo zostawić może ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem.

Komentarz

Pracuję...