Radio SWING i jego fochy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • musaszi
    Classic
    • 2013
    • 1

Radio SWING i jego fochy

Passata też kojarzę z forum paska. Szkoda, że już poszedł dalej, no ale taki los aut

s-max faktycznie autobus, ale na te trasy co Ty robisz moim zdaniem bdb wybór. Powodzenia i bezawaryjnej jazdy
    musaszi
  • Fiber
    Classic
    • 2012
    • 4

Radio SWING i jego fochy

Witam serdecznie.

Najpierw problem, potem szczegóły.
    Tydzień temu oddałem autko do gruntownego mycia (od środka), tj pranie, szorowanie, głaskanie i wszystko to co winno być zrobione przy gruntownym myciu tapicerki i deski samochodu. Po odbiorze pojazdu, okazało się, że radio nie reaguje na klawisze funkcyjne (prawdopodobnie zwykły zbieg okoliczności, jednak wolę uściślić okoliczności zdarzenia. Panowie z myjni twierdzą, że nie użyli substancji ciekłych (deska rozdzielcza), które mogło by uszkodzić elektronikę).
    Co padło:
    Nie działa tylko i wyłącznie panel radia (każdy klawisz funkcyjny), zaś działa klawisz zasilania ON/OFF radia. W zasadzie można sterować z kierownicy (komputera) radyjkiem, mimo to np już nie ustawie głośności, bo potencjometr od regulacji głośności radia również nie reaguje (tutaj uwaga: dwa razy zareagował w zupełnie przypadkowych okolicznościach).
    Klima oraz regulacja nawiewów działa bez zastrzeżeń.

Spróbowałem odłączyć aku na 12h, czego efekt był mizerny - radio jak było na mnie obrażone, tak jest nadal, przeszło w tryb cd/aux i nie mogę wejść w tryb radio, zaś wszystkie funkcje komputera zresetowały się do ustawień domyślnych (reset factory).

Szukałem na forum informacji, gdzie znalazłem podobne, aczkolwiek nie takie same objawy awarii radia. W przypadku innych osób najczęściej pomagało odpięcie aku.

Posiadam swoje typy wystąpienia awarii, jednak najpierw wolę usłyszeć propozycję i sugestie tutaj zgromadzonych. Może macie jakieś pomysły lub spotkaliście się z taką sytuacją? Bardzo proszę o pomoc (jak najbardziej będę mógł się odwdzięczyć pomocą informatyczną ;-) a możliwości mam spore)

Pozdrawiam,
    Łukasz.

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A czy radio zgłasza jakieś DTC jak się podepniesz kompem do auta?
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Fiber
        Classic
        • 2012
        • 4

Zamieszczone przez shado
        A czy radio zgłasza jakieś DTC jak się podepniesz kompem do auta?
        Właśnie jestem na etapie załatwienia kabelka. Jak tylko podepne się pod kompa, tak od razu dam znać (o ile wcześniej nie znajdę info dotyczące błędu).

[ Dodano: Pią 20 Cze, 14 23:35 ]
        Witam.

Oto efekty podpięcia samochodu pod komputer:
        1. Chyba najważniejszy błąd:
        Przycisk na panelu kontrolnym jest zablokowany - tego błędu niestety nie sfotografowałem
        2. Kolejne mało istotne błędy:
        klik i Klik

Wszystkie błędy zostały skasowane.
        Jak dla mnie zbyt mało informacji, żeby coś z tego wysnuć, jednak może ktoś coś poradzi...

Aktualnie radio zostało rozkręcone i oczyszczone izopropanolem z wszelkich zacieków (klik , klik i klik), panel płyty radia zdemontowany od obudowy i sprawdzony wizualnie czy wszystko ok - jest ok (klik , klik , klik i klik).
        Bezpiecznik w radiu też jest ok (klik)
        Po całej zabawie, zamontowałem radio do samochodu bez plastików zewnętrznych (klik i klik), jednak radio zareagowało tylko na klawisz ON/OFF - czyli bez zmian.
        Nasuwa się pytanie... czy jeśli ktoś pożyczy mi sam panel radia i go zamontuje w swoim samochodzie, czy to zadziała? Chodzi mi o wyeliminowanie co jest uszkodzone, czy panel radia, czy coś w radiu jest nie halo. Ewentualnie czy pojawią się jakieś problemy w formie kodu, inny firmware lub cokolwiek co stoi na przeszkodzie, aby nie dokonywać takiego testu?
        Każda wskazówka będzie dla mnie cenna.

Komentarz

• technics
          Drive
          • 2013
          • 73

Jedz do tych co myli niech wymienia na gwarancji swojej uslugi . Jak cos pozalewali .

Komentarz

Pracuję...