Witam
Pacjent Octavia 2 1.6 BSE 2008r. Poszukuje rozpiski pinów przepustnicy (wtyczka 6-pin) najlepiej z wartościami dopuszczalnymi. Ewentualnie schemat. Mój problem polega na tym że adaptacja nie przechodzi. Przepustnica próbuje dojść do wartości 0% u mnie przy 10 % jest całkowite zamknięcie/opór o obudowę. Chce się upewnić czy padła przepustnica czy problem z kabelkami.
[ Dodano: Pią 13 Mar, 15 15:57 ]
Przepustnica okazała się dobra. Dorwałem drugą na podmianę i testy. Tak więc wartości 450 -1500ohm na czujnikach w zależności od położenia są prawidłowe (mierzone między pinami 6-1 6-4 2-1 2-4 różnica do 200ohm miedzy czujnikami jest normalna na tym samym położeniu ważne żeby tylko opór zmieniał się płynnie bez skoków) , miedzy pinami 2-6 ma być około 1000-/+50 a miedzy pinami 1-4 1600-1700ohm. . Potrzebował bym dalszej części schematu. Bo jak nie przepustnica to widocznie kable od przepustnicy do ecu.
Dodano 14.03.2015 13:10
Na podpiętej przepustnicy jest spadek napięcia zasilania 5V do 3,5V i niżej. teraz usterka występuje zawsze po odpaleniu i osiągnięciu temp ok 70C. Doszła jeszcze chyba awaria zasilania czujnika położenia pedału przyspieszenia bo pojawia się błąd sygnał za niski .
[ Dodano: Wto 17 Mar, 15 19:54 ]
Po wielu dniach walki jest postęp. Zregenerowałem starą (zrobię manula w najbliższym czasie). Nowy zamiennik SVK to kupa @#$%$##@. Niby działa ale jak jest zimny po zagrzaniu do 70 C wartość rezystancji miedzy zasilaniem czujnika a masą spada do poniżej 2 Ω (czyli zwarcie). Dlatego napięcie siadało i działy się cyrki.
Komentarz