[O2] nie działa klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skubi80
    Classic
    • 2014
    • 3

Szybki update. Dzisiaj zostal wymieniony rozrzad i pompa wody przy 97k mil.

Wlecial zestaw rozrzadu INA i pompa HEPU. Napinacza i paska alternatora nie wymienialem bo jakby co to 10min roboty
  • bartb
    Classic
    • 2012
    • 30

Witam, czy ktoś miał podobny problem jak ja, mianowicie podczas włączania nawiewu słychać jakiś dziwny dźwięk, klimatyzacja nie chłodzi. Myślałem że to coś z z silnikiem wentylatora ale dźwięk pojawia się tylko przy uruchomionym silniku a gdy jest wyłączony silnik dmuchawa normalnie pracuje.

[ Dodano: Nie 12 Kwi, 15 15:32 ]
    Zamieszczone przez bartb
    Witam, czy ktoś miał podobny problem jak ja, mianowicie podczas włączania nawiewu słychać jakiś dziwny dźwięk, klimatyzacja nie chłodzi. Myślałem że to coś z z silnikiem wentylatora ale dźwięk pojawia się tylko przy uruchomionym silniku a gdy jest wyłączony silnik dmuchawa normalnie pracuje.
    teraz jeszcze sprawdzałem i przy uruchomionym silniku gdy podwyższam temp na klimatroniku ten dzwięk zanika, czy może to być np przez mało czynnika w klimie?

[ Dodano: Pon 13 Kwi, 15 23:07 ]
    Chyba nikt nie miał takiego problemu

Komentarz

• rudi80pl
      Classic
      • 2012
      • 24

podlacz pod kompa

Komentarz

• pejo
        Rider
        • 2010
        • 286
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy ten dziwny dźwięk to takie metaliczne syczenie?

Komentarz

• Wopik6
          Drive
          • 2014
          • 82

bartb, Jeśli słychać chrakterystyczne syczenie to brakuje czynnika w układzie chłodzenia. Podjedź do fachowców, powinni oni przed nabiciem klimy sprawdzić jej szczelność.

Komentarz

• bartb
            Classic
            • 2012
            • 30

Zamieszczone przez Wopik6
            bartb, Jeśli słychać chrakterystyczne syczenie to brakuje czynnika w układzie chłodzenia. Podjedź do fachowców, powinni oni przed nabiciem klimy sprawdzić jej szczelność.

wczoraj byłem i klima była pusta, 525g i chłodzi jak dawniej.dziękuje za pomoc

Komentarz

• kowaltom99
              Rider
              • 2009
              • 741
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bartb

Sprawdź jaki masz korek przy skraplaczu.
              Jeżeli to biały plastikowy na klucz imbusowy - to za chwilkę masz znowu do napełnienia.

Komentarz

• Rauxel
                Ambiente
                • 2014
                • 238
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie, czy jezeli w VCDS nie ma żadnego błędu klimatyzacji to mimo to warto sprawdzic układ? Klima raczej chlodzi dobrze ale auto uzywane... czy komputer wykazuje brak/niedostatek czynnika ?

Aha, mam Climatronic.

Komentarz

• spoq
                  Drive
                  • 2010
                  • 95

Zamieszczone przez kowaltom99
                  Zamieszczone przez bartb

Jeżeli to biały plastikowy na klucz imbusowy - to za chwilkę masz znowu do napełnienia.
                  Da się to jakoś uszczelnić ,czy trzeba skraplacz wymieniać?

Komentarz

• thomash
                    Classic
                    • 2015
                    • 37
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BVY 2.0 FSI 150 KM

Zamieszczone przez Rauxel
                    Panowie, czy jezeli w VCDS nie ma żadnego błędu klimatyzacji to mimo to warto sprawdzic układ? Klima raczej chlodzi dobrze ale auto uzywane... czy komputer wykazuje brak/niedostatek czynnika ?

Aha, mam Climatronic.
                    Ja miałem również kompletnie pustą klimatyzację, i VCDS pokazywał wtedy błąd w module Climatronic "Low pressure". Po nabiciu do pełna ~525g czynnika i skasowaniu wcześniej błędu jak na razie nie pokazał się ponownie, mimo tego że klimatyzacja nie działa bo prawdopodobnie uszkodzona jest sprężarka. Także wnioskuję, że to jest błąd wskazujący na niski poziom czujnika lub ewentualnie na nieszczelność w układzie klimatyzacji.

Komentarz

• kowaltom99
                      Rider
                      • 2009
                      • 741
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez spoq
                      Zamieszczone przez bartb

Da się to jakoś uszczelnić ,czy trzeba skraplacz wymieniać?
                      Wielu próbowało, ale na 99% się nie da naprawić. Ten korek zamyka filtr osuszacza, a ten jest przyspawany do skraplacza. Do wymiany cały skraplacz (czy jak to zwą inaczej - cała chłodnica klimatyzacji). Przy okazji lepiej wybrać taki, w którym da się odkręcić osuszacz i wymienić oddzielnie.

[ Dodano: Wto 21 Kwi, 15 14:48 ]
                      Zamieszczone przez thomash
                      Zamieszczone przez Rauxel

Aha, mam Climatronic.
                      Ja miałem również kompletnie pustą klimatyzację, i VCDS pokazywał wtedy błąd w module Climatronic "Low pressure". Po nabiciu do pełna ~525g czynnika i skasowaniu wcześniej błędu jak na razie nie pokazał się ponownie, mimo tego że klimatyzacja nie działa bo prawdopodobnie uszkodzona jest sprężarka. Także wnioskuję, że to jest błąd wskazujący na niski poziom czujnika lub ewentualnie na nieszczelność w układzie klimatyzacji.
                      Niekoniecznie sprężarka padła. Może to tylko "sprzęgiełko" się wytarło na wieloklinie. Poszukaj mojego wątku na ten temat - pisałem o tym w zeszłym roku.

Komentarz

• buldoggg
                        Rider
                        • 2014
                        • 347
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

to co ile jeździcie na serwis klimy (napełnianie) ? bo ja robię to co rok i nie mam problemu z klimą

Komentarz

• bartb
                          Classic
                          • 2012
                          • 30

Zamieszczone przez bartb

no niestety dla mnie chyba miałeś rację, nie sprawdzałem co prawda jaki tam jest korek ale dzisiaj układ zaczął znowu "syczeć" i z chłodzenia zostało wielkie g...., orientujesz się jakie to mogą być koszty?

[ Dodano: Nie 31 Maj, 15 20:56 ]
                          Witaj, po niespeałna miesiącu tak jak pisałeś klima przestała działać, nie sprawdzałem jaki jest korek na skraplaczu ale w każdym bądź razie klima nie chłodzi a znowu "syczy". Co bys poradził i ew jakie to będą koszty?Nie wiem czy nie jechać do gościa co mi nabijał bo przecież sprawdzał szczelność przez maszynę a także jakąś lampą jeździł po układzie i zapewniał że jest szczelna
                          Pozdrawiam

Komentarz

• kowaltom99
                            Rider
                            • 2009
                            • 741
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bartb
                            Zamieszczone przez bartb

no niestety dla mnie chyba miałeś rację, nie sprawdzałem co prawda jaki tam jest korek ale dzisiaj układ zaczął znowu "syczeć" i z chłodzenia zostało wielkie g...., orientujesz się jakie to mogą być koszty?

[ Dodano: Nie 31 Maj, 15 20:56 ]
                            Witaj, po niespeałna miesiącu tak jak pisałeś klima przestała działać, nie sprawdzałem jaki jest korek na skraplaczu ale w każdym bądź razie klima nie chłodzi a znowu "syczy". Co bys poradził i ew jakie to będą koszty?Nie wiem czy nie jechać do gościa co mi nabijał bo przecież sprawdzał szczelność przez maszynę a także jakąś lampą jeździł po układzie i zapewniał że jest szczelna
                            Pozdrawiam
                            Biały korek to tylko jedna z sugerowanych przyczyn.
                            Przede wszystkim w serwisie klimy powinni byli załadować do układu czynnik z barwnikiem UV. Więc jeżeli to zrobili- to właśnie teraz mechanik powinien sprawdzić lampą gdzie czynnik zwiał.

Komentarz

• bartb
                              Classic
                              • 2012
                              • 30

Właśnie wczoraj dzwoniłem do tego gościa i mówił ze był załadowany z barwnikiem UV wiec będą oględziny

Wczoraj bylem i przepuszczal jeden zaworek. Wymieniłem oba i po dobiciu i ponownym sprawdzeniu narazie wszystko ok. Przy wspomnianym białym korku nie było śladów wycieku.
                              Dziękuję wszystkim za pomoc
                              Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...