chrobotanie przy skrzyni biegów OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rossi
    Classic
    • 2010
    • 38

Witam,

w grudniu przed świętami pisałem do Szkoła-Auto o informacje na temat kursów eco-drivingu i bezpiecznej jazdy, zupełnie niezależnie od tego tematu chciałem coś takiego zorganizować bo na forum jak sadzę znalazło by się trochę chętnych. Jutro mam dostać ofertę cenowa ile to by mniej więcej kosztowało, ale pomyślałem podobnie jak tutaj niektórzy żeby połączyć to ze zlotem - więcej chętnych, więcej zajęć na zlocie itd.

Szkoła -Auto nie jest związana z SAP finansowo tzn są niezależny podmiotem, chociaż SAP nad nimi trochę czuwa (samochody itp).

Dlatego jeśli będziemy mieli termin, lokalizację i orientacyjną liczbę chętnych to można zacząć rozmowy i konkretne negocjacje z SAP o partycypacje w kosztach szkoleń, mozę sponsoring imprezy itd.

Co do hasła którym moglibyśmy wypromować ten zlot to właściwie trzeba by popatrzeć na ogólnoświatową tendencje w motoryzacji - czyli ekologia i bezpieczeństwo. Musimy wymyślić jakieś hasło zwierające SKODA i ECO i jesteśmy w domu ;-)

np.
    rodzinnie - ECO PIKNIK Octavia Club Polska
    sportowo - ECO Challenge Octavia Club Polska
    rockowo :wink: - ECO przystanek Octavia Club Polska
    itd.

do tego np taki dopisek: pod patronatem Skoda Auto Polska
    ale to są jeszcze odległe tematy ;-)

Tak więc priorytety na dziś
    1. termin
    2. lokalizacja
    3. robimy sami czy się dołączamy do innych?
    3a. lista chętnych
    jeśli sami to jakie atrakcje załatwiamy
    jeśli osobno to co już będzie a co możemy wnieść od siebie

Ja nie wiem czy będę mógł organizować coś cały czas, bo dużo roboty mam ostatnio ale na pewno w miarę możliwości postaram się jak najwięcej pomóc - bo idea wielkiego ogólnopolskiego zlotu bardzo mi się podoba ! tym bardziej jeśli miałby trwać dwa dni.

dla mnie lokalizacja na lotnisku k/Nowe Miasto Nad Pilica jest OK, podobnie jak termin maj/czerwiec - musi być dużo miejsca i centralnie w PL ;-)
  • czyzyk64
    Elegance
    • 2008
    • 866

Witam, mam pytanko.
    Posiadam OII silnik 1,9 TDI 105 km, po odpaleniu silnika słychac na wolnych obrotach przy lewym kole takie chrobotanie, nadmieniam iz nic nie rzuca silnikiem i wykluczam raczej dwumase. Gdy wcisne sprzegło to ustaje . Podczas jazdy wszystko jest ok. Co to może być. Szukałem na szukajce , jest tam mowa o łozysku , ale do końca nie jest to wytłumaczone. Prosze o pomoc.

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

czyzyk64, a w kabinie również to słyszysz :?:
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• czyzyk64
        Elegance
        • 2008
        • 866

nie, w kabinie jest wszystko OK. Jak stane przy przednim lewym kole od strony skrzyni to wtedy to słychać, nie żeby jakoś niemiłosiernie głośno , ale słychac. Myślę że nie jest to łozysko oporowe, bo jak wcisne sprzegło to cisza. bardziej bym się skłaniał do tego łozyska na wałku sprzegłowym, ale nie wiem do końca czy dobrze rozumuje.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Może oleum w skrzyni brakuje...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

czyzyk64, łożysko po prostu się tak układa, Chociaż u mnie przy 40kkm nic nie słychać. W fabii było słychać w zasadzie od nowości łożysko oporowe na luzie. Problem się zaczyna jak je słychać przy wciśniętym sprzęgle jak ono jest obciążone. Jak masz na luz wyrzucone i nie wciskasz sprzęgła wtedy ono luźno lata i nie jest obciążone.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• bartek1
              Classic
              • 2009
              • 14

Witam opisuje swoja sprawe ze skrzynia na poczatku też słyszałem tylko chrobotanie póżniej przyblokowało mi pedał sprzegła podczas wysprzeglania potem już miałem problemy ze zmianą biegów i przed samą naprawą niemiałem już piatego biegu i do mechanika dojechałem tylko na czterech biegach nawet bez wstecznego .Cała skrzynia do wymiany itd. koszt naprawy 3000 zł

Komentarz

• andriu79
                Ambiente
                • 2008
                • 239

Re: chrobotanie przy skrzyni biegów OII

Zamieszczone przez czyzyk64
                Witam, mam pytanko.
                Posiadam OII silnik 1,9 TDI 105 km, po odpaleniu silnika słychac na wolnych obrotach przy lewym kole takie chrobotanie, nadmieniam iz nic nie rzuca silnikiem i wykluczam raczej dwumase. Gdy wcisne sprzegło to ustaje . Podczas jazdy wszystko jest ok. Co to może być. Szukałem na szukajce , jest tam mowa o łozysku , ale do końca nie jest to wytłumaczone. Prosze o pomoc.

witam mam podobny roble jakies 2 tygodnie temu padla mi skrzynia biegow (dziura jak denko od piwa) (rok2005 1,9 tdi 105km) na seriwise byli zdziwieni ze cos takiego sie stalo. Nowa skrzynia to od 8,5tys do 10,500 (zlaezy czy przyjma stara) do wymiany doszlo rowniez sprzeglo. Polecili mi uzywana kupilem u goscia ktory zajmuje sie tylko regeneracja skrzyn (1200zl po oddaniu swojej). Serwis zalozyl skrzynie po regenracji oraz nowe orygialne sprzegło zrobilem jakies 100km i mam podobne objawy ktore ma CZYZYK 64.
                Na serwisie powiedzieli ze to bankowo skrzynia.
                Pojechalem do mechanika mojego kumpla ten powiedzial ze to wałek sprzgłowy lub łozysko na walku. Poszukalem info na forach i kazdy pisze co innego jedni ze to lozysko an walku sprzegłowym inni ze to ozysko oporowe i trzeba wymienic cale sprzeglo.

Prosze o pomoc

Komentarz

• kontakt.pl
                  Drive
                  • 2008
                  • 62
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

czyzyk64 nie wiem czy to samo jest u mnie ale objawy mam podobne (odgłos z okolic lewego koła z przodu).

Komentarz

• wilq
                    Drive
                    • 2009
                    • 62

u mnie sa identyczne objawy, odglos jest z prawej strony patrzac na przod auta, w serwisie nie za bardzo bylo sklonni dokladnie mi powiedziec co to ale w piatek jade na naprawe w ramach gwarancji, wiem ze beda zdejmowac skrzynie i cos w niej wymieniac, jak tylko sie dowiem co to, dam znac
                    sorki za brak polskich liter

Komentarz

• dziadzios
                      Classic
                      • 2009
                      • 4

Witam miałem podobny probel ze stukiem w okolicach skrzyni biegów na wolnych obrotach w mojej Octaci II 1.9TDI BJB. Po wciśnięciu sprzęga wszystko cichnie. Wymieniłem łożysko oporowe, wysprzęglik, tarcze sprzęgłową. poskładałem wszystko i dalej bije. Dodatkowo trzaskanie się nasila więc będę musiał jeszcze raz wszystko rozebrać. Problem w tym że nie wiem co bije.
                      Co to może być to pytanie skierowane do fachowców?
                      Sławek

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Zamieszczone przez dziadzios
                        Witam miałem podobny probel ze stukiem w okolicach skrzyni biegów na wolnych obrotach w mojej Octaci II 1.9TDI BJB. Po wciśnięciu sprzęga wszystko cichnie. Wymieniłem łożysko oporowe, wysprzęglik, tarcze sprzęgłową. poskładałem wszystko i dalej bije. Dodatkowo trzaskanie się nasila więc będę musiał jeszcze raz wszystko rozebrać. Problem w tym że nie wiem co bije.
                        Co to może być to pytanie skierowane do fachowców?
                        A jakie masz sprzęgło Sachs czy Luk? Podobno Sachs tak ma, że "grzechocze" na luzie. Sprawdzałem na 3 kpl. Sachsa ( kpl. sprzęgło+dwumasa ) i na wszystkich było identyko. Na Luk-u prawie tego nie było słychać ( 1 kpl ), ale był ponad 500 pln droższy. Generalnie poza hałasem nie ma żadnych negatywnych objawów pracy tego Sachsa także jeśli u Ciebie to też wina tego, to na razie bym odpuścił...
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bigbigg
                          Classic
                          • 2010
                          • 15

2masa

ja tez takie chrobotanie miałem i po demontażu skrzyni okazało sie ze to dwumasa LUK, miała luzy w góre i w dół takie dosyc spore. przy okazji wymieniłem tez łozysko i tarcze z dociskiem. Za cały kompecik zapłaciłem 1550, jak by ktos pootrzebował namiary na sklep we wrocławiu to pisac
                          big

Komentarz

• boss_dogg
                            Classic
                            • 2006
                            • 12

Odświeżam temat,

w mojej O2 mam takie objawy, że jak wcisnę sprzęgło to słyszę rytmiczne stukanie. Jak sprzęgło nie jest wciśnięte to sporadycznie się zdarza, stukanie, ale raz na jakiś czas też stuka. Słyszane jest w środku jak i z zewnątrz. Jakieś 15 kkm temu wymieniałem łożysko oporowe, tarczę i docisk. Jeden spec mi powiedział, że znów padło łożysko oporowe. Czy to możliwe żeby znów padło po 15kkm ? Moja octavka ma najechane ~135.000. :?:
                            www.206club.net

Komentarz

• ostryga5
                              Classic
                              • 2013
                              • 1

Witam mam podobny problem słychać chrobotanie w okolicach skrzyni biegów po wcisnięciu sprzęgła cichnie, jak puszcze sprzęgło to znów słychać dodam ze jest problem z wrzuceniem 1 i R oraz czasem nie wysprzęgla dobrze i ciągnie na jedynce i wstecznym. może ktoś wie co to może być?
                              Stefan

Komentarz

• eros662
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 147
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koledzy co z tym chrabotaniem na jałowym bo u mnie też zaczęło tak się dziać jakos po ok 2 tys km po zmianie na jednomas z G60??? Jak wcisnę sprzęgło cisza a jak puszcze hałasuje ehhh
                                SKODA OCTAVIA TOUR
                                1,9 TDI 130PS 295Nm SLX ELEGANCE
                                BLACK COMBII
                                SOFT by BRK -TUNING + JEDNOMAS G60

Komentarz

• robreg
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1195
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXP 1.4 MPI 75 KM

Eros, ktoś Ci profesjonalnie wymieniał koło zamachowe - rozebrać wszystko i zostawić stary wysprzęglik (zakładając, że ŁO zintegrowane jest u Ciebie z hydraulicznym wysprzęglikiem) - brawo! FachoFA robota!

Gdybyś sam miał sobie robić dwa razy robotę z rozpoławianiem zespołu napędowego, żadne pieniądze za nowy zespół łożyska nie powstrzymałyby Cię przed jego wymianą przy okazji takiej operacji.

BTW Skoda byłaby chyba pierwszym autem, kiedy nowe sprawne łożysko oporowe hałasowałoby przy braku obciążenia. Jeśli hałasuje, znaczy, że powoli widzi ono kres swojego żywota (czasem może być to nawet kilkadziesiąt kkm, ale nie mówmy, że to objaw normalności)
                                  Pozdrawiam, Robreg.
                                  ----
                                  furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• eros662
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 147
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

robreg, czyli co??? Mówisz że do wymiany łóżysko z wysprzęglikiem??
                                    SKODA OCTAVIA TOUR
                                    1,9 TDI 130PS 295Nm SLX ELEGANCE
                                    BLACK COMBII
                                    SOFT by BRK -TUNING + JEDNOMAS G60

Komentarz

• Dobrzyl
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 209
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

ja ostatnio miałem bardzo podobny problem z tym ze występował tylko na ciepłym silniku,
                                      okazało sie ze blacha łącząca skrzynię z silnikiem sie przekrzywiła
                                      Łukasz

Komentarz

• krzys1977
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 30
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam.
                                        Ja już pisałem o tym też mówiono mi, że jest to łożysko oporowe.
                                        Dalej mi takie dźwięki wydaje już zrobiłem na tym jakieś 60tyś km.

Zamieszczone przez Dobrzyl
                                        ja ostatnio miałem bardzo podobny problem z tym ze występował tylko na ciepłym silniku,
                                        okazało sie ze blacha łącząca skrzynię z silnikiem sie przekrzywiła
                                        Jak blacha?

Komentarz

• ernestowski
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 228

eros662, ja też mam włożony jednomas od G60 i też mi grzechocze jak sprzęgło jest niewciśnięte. Po wciśnięciu sprzęgła zapada cisza. Ja uznałem, że to jeden z minusów jednomasu, tj. na forach wyczytałem, że na jednomasie grzechoczą sprężynki i silnik głośniej chodzi na jałowym.

Komentarz

• Sergi
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 631
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Mi ostatnio rozleciała się skrzynia okazało się ze poleciał mechanizm różnicowy i teraz jak jechałem tez na ciepłym silniku słyszałem takie chrobotanie, ale to już wcześniej było słyszalne tylko trochę mniej. Sprzegło całe miałem wymieniane 25 tys km temu i też słyszałem opinię zę to łożysko oporowe tak hałasuje. jak wciśnę sprzegło to hałas ustaje.
                                            Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
                                            Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
                                            Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• RONINK
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 1

Miałem podobny problem, dopiero wymiana łożysk w skrzyni go rozwiązała.Dodam, iż usterka wystąpiła przy przebiegu 150k.

Komentarz

• kadmar
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 210
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Podepnę się pod temat i odgrzeję kotleta
                                                W mojej czarnuli z kolei hałas (coś w stylu chrobotania) pojawia się tylko przy hamowaniu silnikiem, najgłośniej na V i VI biegu. ASO stwierdziło że to dwumasa ale tak do końca mnie nie przekonali czy to aby nie przypadkiem dogorywa skrzynia?

Komentarz

Pracuję...