[O2] Wymiana szyby czolowej w ASO Sosnowiec - SZOK!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez krzynol
    ASO to zło!!!!
    :x dlatego właśnie zrezygnowałem z gwarancji serwisowej...i już więcej do ASO nie pojadę :evil:

[ Dodano: Czw 26 Lis, 09 17:16 ]
    wolę pojechać do znajomego mechanika....doplinować auta i miec pewność , że wszystko jest zrobione jak ma być ...
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• mecholl
      L&K
      • 2008
      • 1006

Zamieszczone przez DOBI
      aha jadąc w ostatnia sobote do pracy wystrzelił kamień z Modusa i miałem odprysk w miejscu poza obszarem działania wycieraczek ,zatrzymałem faceta wykrzyczalem sie zadzwoniłem na Policje i Das i alianz
      Dziwne podejście. Ciekawy jestem czy z twojego samochodu nigdy nie wyleciał żaden kamyk ? Nawet mając chlapacze też się zdarza, normalna rzecz. Następnym razem zatrzymaj się na poboczu, policz do 10 i jedz dalej :diabelski_usmiech
      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Johnny_B
        Rider
        • 2008
        • 372

Ja wymieniałem przednią szybe w Emidzie w Rudzie Śląskiej. Nie mam uwag co do montażu, a nawet naklejke przełożyli ...

Komentarz

• Tomasz_WS
          Ambiente
          • 2008
          • 170

mi tez wymieniali przednią szybę w ASO CARSED w Siedlcach - również profesjonalnie nawet auto umyli po zabiegu
          Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• prystelka
            Classic
            • 2008
            • 8

Ja wymieniałem przednią szybę w Emidzie w Krakowie i generalnie mam pozytywne odczucia. Uszczelki równo, nic nie cieknie, uchwyt na kwity tez poprawnie założony. Naklejka jest do wymiany, chociaż Panowie ładnie ją odkleili - niestety klej juz nie trzyma jak w oryginale. Jedyna rzecz do której mogę się przyczepić, to brudne słupki po wymianie. Musiałem trochę przetrzeć mokrą szmatka pod garażem ;-)

Komentarz

• daszek
              Ambiente
              • 2009
              • 239
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez prystelka
              Naklejka jest do wymiany, chociaż Panowie ładnie ją odkleili - niestety klej juz nie trzyma jak w oryginale
              podgrzej suszarką, na ciepło się przyklei.
              zdroofko
              daszek
              http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• ciuk15
                Rider
                • 2009
                • 406

Ja jak kupowałem swoja O2 przed zakupem wiedziałem ze szybka była wymieniana w ASO ze 2 razy ,ale tak jak to było wykonane pozostawia wiele do życzenia i nawet nie dociekalem ktory to serwis bo szkoda słów. Gdy sam osobiscie musiałem doswiadczyć wymiany szyby najpierw sie rozeznalem cenowo ASO Olsztyn 1500 zl z wymianą (zielona z paskiem ), aż wkońcu zalozylem w firmie JANCZAR w Olsztynie 650 zl z wymiana, szyba równo wstawiona (nie tak jak poprzednia z ASO ) słupki czyste 100% fachowość , z reką na sercu moge polecić ten serwis .
                1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
                2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
                3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
                4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• konstruktor
                  Classic
                  • 2008
                  • 11

Napiszcie proszę czy wymieniając szybę w ramach AC dostaliście od ubezpieczyciela pełny zwrot gotówki? Mnie przysłali kalkulację naprawy, według której wymiana przedniej szyby w O II kosztuje 660 zł, z czego koszt samej szyby to tylko 322 zł. Obawiam się, że nigdzie za tak małe pieniadze nie wymienię oryginalnej szyby.

Komentarz

• Johnny_B
                    Rider
                    • 2008
                    • 372

Ja wymieniałem szybę z AC ale bezgotówkowo. Koszt to ok 1200 PLN z czego koszt szyby ( do Eleganca jest z paskiem ) ok 700PLN.

Komentarz

• konstruktor
                      Classic
                      • 2008
                      • 11

A czy możesz napisać w której stacji obsługi wykonali tę wymianę i jaki ubezpieczyciel pokrył koszty?

Komentarz

• Johnny_B
                        Rider
                        • 2008
                        • 372

Wymieniałem w ASO Emida Ruda Śląska a ubezpieczyciel to Allianz.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Johnny_B, A wlasnie ile obcinaja znizek i na rok czy dwa w Alianz ??
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• rekin
                            Rider
                            • 2008
                            • 398

Ja wymieniałem szybę w ASO kosztowało to ok 2600 ale bezgotówkowo i nie było zgrzytów
                            ale kosztorys też dostałem na ok 1100 zł gdzie sama szyba kosztowała coś ok 1800zł.

Kosztorysy zawsze mocno zaniżają ale jak weźmiesz opcję bezgotówkową to już piłeczka jest pomiędzy ubezpieczycielem i ASO.
                            W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Johnny_B
                              Rider
                              • 2008
                              • 372

Maicroft, a tego nie wiem, bo miałem w tym roku dwie szkody z AC i jedną z OC i w sumie zaplaciłem ok 400 PLN wiecej niż promocyjne ubezpieczenie przy zakupie.

Komentarz

• konstruktor
                                Classic
                                • 2008
                                • 11

Przedstawicielka Allianz powiedziała, że za jedną szkodę tracimy jeden próg zniżek na jeden rok. Dowiedziałem sie ponadto, że zmieniając po roku ubezpieczyciela można zachować pełne zniżki bez jakichkolwiek strat.
                                Podszedłem ponownie do wymiany w ASO, tym razem w Krakowie (wielu użytkowników poleca Interauto na Kocmyrzowskiej). Tu koszt wymiany skalkulowali na ok 1600 zł. ale nie robią wymiany szyb bezgotówkowo. Przesłałem ich kalkulację do akceptacjii Allianz i czekam.

Komentarz

• olejek
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 121

Ja wymieniałem szybę w ASO Wątarski we Włocławku. Koszt to ok. 1800 PLN (szyba z zielonym paskiem + czujnik deszczu). Robione z AC Hestia na podstawie faktury - bezproblemowo.
                                  http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• Dijkstra
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1589

Wymienilem dzis szybe przednia w samochodzie w tym zakladzie . Obsluga OK, jakosc wykonania - jak sie lepiej przyjrze i oblukam to sie podziele informacjami. Po krotkich pertraktacjach wymienili mi ja za 400 pln na NORDGLASS'a z paskiem. Mysle, ze to dobra cena, jakby ktos niestety potrzebowal to warto tam zajrzec
                                    Moje foty
                                    Moja stronka
                                    Moje 4 kolka

Komentarz

• ajoter
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 152
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Odświeżę trochę kotleta. Czeka mnie wymiana przedniej szyby. Wymianę robię z polisy. Z tego co się dowiedziałem a nie znalazłem tego w OWU to w przypadku wykupu dodatkowego ubezpieczenia nie stracę zniżek.Ale tu uwaga jak zmienię juz ubezpieczyciela to już z 10% zniżek moge sie pożegnać.Dziwna praktyka Ubezpieczyciel to Allianz. Naprawę bezgotówkową wybrałem w ASO. I tu pytanie czy ASO może wykonac jakies dodatkowe roboty zwiazane z wymianą szyby- hymm rdza na słupkach itp.??TAk na marginesie kiedys jak byłem w ASO i jakis gość w swojej skodzinie miał wymieniana turbine , facet z serwisu mu mowi ze musieli wymienić tez intercooler bo coś tam i sru musi Pan dopłacić 5000 zł :shock: bo nowa turbina z tym intercoolerem dalego nie zajedzie i samochodu Panu nie wydam. Taki offtop :P

Czy mogę sobie po prostu zastrzec przed oddaniem samochodu do serwisu że na żadne dodatkowe roboty sie nie zgadzam . Na co zwrócić uwagę podczas odbierania samochodu po wymianie szyby.??

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ajoter, nie ma takiej opcji jeżeli nie ma podpisanego przez Ciebie zlecenia naprawy
                                        niech cię w d...ę pocałują

jedziesz do aso i na zleceniu ma być wymiana szyby...
                                        a co zrobią to ich problem
                                        zaznacz że przy pracy mechanik/blacharz ma mieć czyste łapy albo jednorazowe (czyste ) rękawiczki
                                        no i ostrożnie z klejem do szyb bo jak się umaże do później

z każdą dodatkową pierdołą doradca/kierownik powinien zadzwonić i poinformować
                                        dokładnie obejrzyj słupki przed i po robocie
                                        wycięcie szyby to nie łatwa robota, zwłaszcza tylnej

Komentarz

• daszek
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 239
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ajoter, przede wszystkim moim zdaniem zrobiłeś błąd, że wybrałeś ASO a nie zakład zajmujący się tylko wymianą szyb.
                                          Ze swojego doświadczenia wiem, że warto patrzeć się panom na ręce, to wtedy starają się niczego nie spieprzyć. W ASO pewnie nie ma takiej opcji. Dzieki temu ja miałem ładnie wymienioną szybkę, a właściciel Cytryny obok już nie całkiem, bo zarysowali mu słupek.
                                          A i zwróć uwagę na uszczelkę, nie wszystkie szyby mają równo przyklejoną.
                                          No i najlepiej zrób zdjęcia szyby, a konkretnie poziomu zamocowania - żeby mieć odniesienie, bo jak nie dadzą równo kleju, to może się im krzywo ułożyć.
                                          Na koniec zobacz czy dolny plastik nie jest połamany - lubi pękać przy wyjmowaniu i czy wycieraczki równo siedzą w otworach, jeśli krzywo to może świadczyć o krzywym przyłożeniu szyby. No i niech ci przesmarują gniazda wycieraczek.
                                          zdroofko
                                          daszek
                                          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• robreg
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1195
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXP 1.4 MPI 75 KM

daszek i jeszcze na poczekaniu niech panu dobrze zrobią... (to odnośnie wycieraczek). To jest operacja wycięcia jednej i wklejenia drugiej szyby, finito, kropka.

ajoter, przed wstawieniem auta do jakiegokolwiek warsztatu zrób zdjęcia słupków oraz dachu z zewnątrz - po całej długości, dokładnie. Można je wydrukować i poprosić o dołączenie wydruków do zlecenia serwisowego, by panowie wiedzieli, do jakiego stanu mają dążyć. Zdarza się, że po fachowej wymianie szyby auto (tzn dach bądź słupki) wymaga do lakierowania (bo się nie wycięło i się słupek panu fachowcowi zadrapał do żywej blachy, w sam raz na raz). Odpukać w niemalowane, ale tak nie będziesz musiał dyskutować Ty, tylko zdjęcia (na którejś focie oczywiście jakieś zdjęcie VINu auta, żeby nie było, że to nie to auto).

Poza tym po wklejeniu weryfikacja, jak ułożone są uszczelki i czy szyba jest równo odległa od krawędzi dachu i słupków - jeśli krzywo do poprawy, bo podczas jazdy auto się krzywi i nierówno wklejona szyba przy wykrzyżu nadwozia może strzelić.

Na koniec sprawdzić, czy szyba jest nieporysowana - porysuje się bardzo szybko, ale głupio odjeżdżać z rozdziewiczoną sztuką już z bramy warsztatu.

[ Dodano: Sro 13 Lis, 13 08:49 ]
                                            poza tym przed przyjazdem do takiej operacji sam bym auto umył, by nie było wątpliwości, w jakim stanie auto wjechało na warsztat.

W ASO innej firmy kolega tylko dzięki zabiegowi ze zdjęciami "zarobił" dwie fabrycznie nowe alufelgi (cena dla klienta była chyba ponad 1000 złotych/sztukę). Specjaliście serwisu udało się ........................ lakier na dwóch kołach podczas operacji zmiany opon (przy samym odkręcaniu kół).

Kierownik serwisu cnotę córki stawiał za to, że usterka była wcześniej, podobno zbladł, jak zobaczył zdjęcia przed naprawą.
                                            Pozdrawiam, Robreg.
                                            ----
                                            furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• daszek
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 239
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

robreg, nie zachowuj się jak ignorant. Mnie przy wymianie szyby z własnej inicjatywy panowie nasmarowali gniazda wycieraczek. I nie jest to żadna filozofia, czy wg, ciebie robienie dobrze, tylko zwykła uprzejmość.
                                              zdroofko
                                              daszek

Komentarz

• robreg
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1195
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXP 1.4 MPI 75 KM

Daszek niech oni dobrze swoją robotę zrobią.

ZTCW nie są w stanie w żaden sposób skutecznie i trwale przesmarować osi wycieraczek (bo chyba o tym mówimy), bez ich rozbierania na warsztacie, poza autem. Samo psiknięcie preparatem w stylu Wurth HTS nic bardzo dobrego tym elementom nie uczyni. Stąd też moja uwaga, że takie zabiegi to bardziej chłyt marketindody warsztatu, a nie jakakolwiek pozytywna z punktu widzenia wycieraczek robota.
                                                Pozdrawiam, Robreg.
                                                ----
                                                furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

ja wymieniałem przednią szybę w sierpniu lub wrześniu w SZYBEXie w Częstochowie. Całość kosztowała mnie chyba 550 zł. Zrobione fachowo, nic nie ubrudzone, nigdzie nie cieknie, uchwyt na kwity parkingowe też dobrze przełożony, naklejka z numerem też dobrze się trzyma. Ogólnie jak zostawiałem auto to usłyszałem "Zapraszam za 2 godziny". Ten zakład mogę z czystym sumieniem polecić.
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• daszek
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 239
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez robreg
                                                    [...]
                                                    ZTCW nie są w stanie w żaden sposób skutecznie i trwale przesmarować osi wycieraczek (bo chyba o tym mówimy), bez ich rozbierania na warsztacie, poza autem.[....]
                                                    To prawda, ale nie zgodzę się, że smarowanie preparatem w sprayu nic dobrego nie czyni :wink: a demontaż szyby i wycieraczek jest do tego dobrą sposobnością. :kciukgora
                                                    zdroofko
                                                    daszek

Komentarz

Pracuję...