bzik13, no wlasnie a ja mam EDC-16
[O2 FL 1.4 TSI] Drganie/wibracje silnika na wolnych obrotach
Zwiń
X
-
[O2 FL 1.4 TSI] Drganie/wibracje silnika na wolnych obrotach
Zauważyłem jeszcze jedną przypadłość silnika 1.4 TSI w Octavii - na wolnych obrotach silnik delikatnie drży / wibruje. Drgania są odczuwalne na kierownicy oraz zadkiem na siedzeniu. Drgania występują najczęściej gdy silnik rozgrzeje się. Zauważyłem je jeżdżąc po zakorkowanym mieście - po przejechaniu kawałka zatrzymuję się na światłach, przez chwilę silnik pracuje gładko po czym obroty minimalnie spadają i auto zaczyna lekko drżeć. Czy u kogoś występuje jeszcze podobny problem?
-
-
Zamieszczone przez loydJak dla mnie to Ci się włącza wentylator w silniku w wyniku działania termostatu.
[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 09:55 ]
Dokładnie taki sam problem w Golfie V 1.4 TSI
[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 09:56 ]
Zamieszczone przez Piotr AMPCiekawe. Ja tak nie mam ale mam wlasnie problem przy wolnych obrotach z pompą. To nie jest chyba prawidłowe, ale może trzeba podniesc wolne obroty o jakies 50 obr/min wtedy wydaje mi się znikłyby "rezonansy"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rlapinskiZamieszczone przez loydJak dla mnie to Ci się włącza wentylator w silniku w wyniku działania termostatu.
[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 09:55 ]
Dokładnie taki sam problem w Golfie V 1.4 TSI
[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 09:56 ]
Zamieszczone przez Piotr AMPCiekawe. Ja tak nie mam ale mam wlasnie problem przy wolnych obrotach z pompą. To nie jest chyba prawidłowe, ale może trzeba podniesc wolne obroty o jakies 50 obr/min wtedy wydaje mi się znikłyby "rezonansy"...
Komentarz
-
-
Re: [O2 FL 1.4 TSI] Drganie/wibracje silnika na wolnych obro
Zamieszczone przez rlapinskiZauważyłem jeszcze jedną przypadłość silnika 1.4 TSI w Octavii - na wolnych obrotach silnik delikatnie drży / wibruje. Drgania są odczuwalne na kierownicy oraz zadkiem na siedzeniu. Drgania występują najczęściej gdy silnik rozgrzeje się. Zauważyłem je jeżdżąc po zakorkowanym mieście - po przejechaniu kawałka zatrzymuję się na światłach, przez chwilę silnik pracuje gładko po czym obroty minimalnie spadają i auto zaczyna lekko drżeć. Czy u kogoś występuje jeszcze podobny problem?Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysZamieszczone przez szkodaa ponieważ tu jest i bezpośredni wtrysk i dwumasa, więc może i efekty podobne
[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 21:05 ]
Zamieszczone przez luckylucakurat ta przypadłość może być spowodowana warunkami pogodowymisaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkoda[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 21:05 ]
luckyluc napisał/a:
akurat ta przypadłość może być spowodowana warunkami pogodowymi
:?:Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaproblem jak problem, w dieslu PD to norma, a ponieważ tu jest i bezpośredni wtrysk i dwumasa, więc może i efekty podobne :idea:. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekZamieszczone przez szkodaproblem jak problem, w dieslu PD to norma, a ponieważ tu jest i bezpośredni wtrysk i dwumasa, więc może i efekty podobne :idea:
pamiętacie, że w BSE był\jest problem z drgawkami na jałowym -> zdaje się, że jak ktoś się uparł to wgrywali nowy program w ASO mający to naprawićsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekZresztą nie zauważyłem ich również w 1.4TSI którymi miałem okazję pojeździć.
Jeszcze przyszło mi do głowy, może to zależy jaki olej jest zalany?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Jeszcze przyszło mi do głowy, może to zależy jaki olej jest zalany?
tak jak nadal nie wiem jaki wpływ miała by mieć wspominana wczesniej woda\para, gdyby tak było to znaczyłoby, że coś jest nie tak, jakieś nieszczelności?
zresztą nie wiem co kolega dokładnie miał na myśli, gdzie ta woda i para...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodazresztą nie wiem co kolega dokładnie miał na myśli, gdzie ta woda i para...Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Zamieszczone przez szkodanie no, bez przesady, jaki wpływ miałby mieć olej, co, grudki?
podobnie jak wiele innych "subiektywnych odczuć" nie warto sobie tym głowy zawracać.
[ Dodano: Sro 17 Lut, 10 23:31 ]
Zamieszczone przez luckylucNiby to normalne zjawisko w zimie?
to pierwsze auto, czy co :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodai w zimie i w lecie
to pierwsze auto, czy co :?:Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez luckylucZamieszczone przez szkodai w zimie i w lecie
to pierwsze auto, czy co :?:. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
rlapinski, ja u siebie zauważyłem to samo. Dzieje się tak od nowości, na zimnym silniku drgania są delikatne i jednostajne - po prostu w normie, ale jak silnik się rozgrzeje to na jałowym biegu czuję na kierownicy mocniejsze, nieregularne drgania. IMO nie powoduje ich jakiś wentylator, ponieważ odnoszę wrażenie że są dziwnie zsynchronizowane z delikatnie nieregularną "pracą" wydechu. Nie przykładałem do tego większej wagi zanim nie pojawiła sie sprawa z pompą paliwa, poza tym uznałem że może tak pracuje ten silnik ale skoro znowu nie wszyscy posiadacze 1.4 tsi to mają to zaczynam się irytować :l zasugerowano mi już za niskie obroty na biegu jalowym, może wystarczy je delikatnie podkręcić..?
Komentarz
-
-
Zauważyłem dziś, że drgania znikają jak wyłączam klimatyzację a pojawiają się jak włączam. Czuć je gdy dmuchawa pracuje na 3 / 4 poziomie. Dziwne jednak, że dzieje się tak tylko jak silnik jest rozgrzany. Nie słyszę różnicy w dźwięku silnika gdy klimatyzacja jest włączona i wyłączona. Jakieś pomysły?
Komentarz
-
-
Re: [O2 FL 1.4 TSI] Drganie/wibracje silnika na wolnych obro
Zamieszczone przez rlapinskiZauważyłem jeszcze jedną przypadłość silnika 1.4 TSI w Octavii - na wolnych obrotach silnik delikatnie drży / wibruje. Drgania są odczuwalne na kierownicy oraz zadkiem na siedzeniu. Drgania występują najczęściej gdy silnik rozgrzeje się. Zauważyłem je jeżdżąc po zakorkowanym mieście - po przejechaniu kawałka zatrzymuję się na światłach, przez chwilę silnik pracuje gładko po czym obroty minimalnie spadają i auto zaczyna lekko drżeć. Czy u kogoś występuje jeszcze podobny problem?
Od kilku tygodni mam okazję od czasu do czasu powozić/ być wożonym Fabią 1.2 HTP - przy tamtych drganiach i odgłosach 1.4 TSI - to silnik bezgłośny, aksamitny i prawie elektryczny.
Chociaż na zimno też pochodzi głośniej.
W końcu to tylko Skoda nie Maybach.
Komentarz
-
Komentarz