Wibracje silnika od dodania gazu do 1300 obr na wolnych i podczas jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eiksyt
    Drive
    • 2016
    • 64
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wibracje silnika od dodania gazu do 1300 obr na wolnych i podczas jazdy

Witam
    Mój problem polega na tym ze silnik w zakresie obrotów 1000-1300 wpada w wibracje przenoszące się na całą bude, fotel, kierownice i wydech, efekt ten nie występuje na wolnych obrotach i po przekroczeniu tej wartości obr. Czuć to na biegu jałowym, przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem, jednak najbardziej gdy na postoju dotknę delikatnie gaz. Nie ważne czy cieply czy zimny. Z początku te objawy były sporadyczne teraz sporadycznie ich nie ma.
    Wymienione wszystkie poduszki na ori, sprawdzone wizualnie złącze elastyczne i zawieszenie tłumika, silnik nigdzie się nie opiera choć jest wrażenie jak by był na sztywno przykręcony, dwumas w świetnym stanie, sprawdzone wartości pompek (wszystko w normie) na kompie brak błędów. Wibracje zgrane z obrotami silnika przy zmianie obrotów zwiększa się ich częstotliwość tak jak bym do koła zamachowego przykręcił obciążnik.
    Podejrzewam napinacz, sprzęgło alternatora lub koło pasowe z tłumikiem? Więcej pomysłów już nie mam tak że proszę o jakieś sugestie.
  • eiksyt
    Drive
    • 2016
    • 64
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I jak 0 pomysłów :-)

Komentarz

• grzeech
      Classic
      • 2013
      • 2

Mam identyczny problem, w 1.9 105 BJB udało Ci się coś ustalić. Mi szukało to już 2 mechaników i nic

Komentarz

Pracuję...