Bicie kierownicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sztefan13
    Classic
    • 2015
    • 10

Bicie kierownicy

Witam
    Mój problem polega na tym, że bije mi kierownica - na postoju , podczas jazdy( im wyższe obroty tym bardziej bije). Ostatnio wymieniłem poduszke skrzyni i dolną poduszkę silnika(tą bez gwintu, ponieważ stara miała już gume przeciętą). Byłem pewny że to wina tych poduszek, ale okazało się że nie. Proszę o jakieś sugestie.
  • eiksyt
    Drive
    • 2016
    • 64
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kolego napisz czy chodzi Ci o bicie kierownicy (tzn na prawo lewo bo tak mi sie to kojarzy) czy o wibracje przenoszące się na kierownice? Jeśli wibrację to oczywiście moze być to jakaś poducha, złącze elastyczne, coś luźnego itp.. aż po wtryski, kompresje, sprzęgło napisz coś więcej czy to tylko na kierownicy czy na całej budzie czy na ciepłymlub zimnym czy w jakimś momęcie to ustępuje itd.

Komentarz

• Sztefan13
      Classic
      • 2015
      • 10

Są to wibracje przenoszone na kierownice. Poduszki wymieniałem tak jak napisałem wyżej. Nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny. Jak przyspieszam to bardziej czuć, a jak odpuszczam gaz to te wibracje trochę ustępują. Ponadto zauważyłem, że wibruje mi także lewarek od biegów.

Komentarz

• Angel
        Rider
        • 2008
        • 503
        • Octavia III combi (5E5)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Sprawdzić przeguby wewnętrzne.
        Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• Sztefan13
          Classic
          • 2015
          • 10

jak je sprawdzić? a czy te objawy mogą być przyczyną uszkodzonego koła dwumasowego? Wiem, że sprzęgło mi się kończy bo bierze wysoko.

Komentarz

• eiksyt
            Drive
            • 2016
            • 64
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przeguby bym raczej odrzucił skoro te objawy występują tez na postoju ale mozesz je sprawdzic wchodzac pod auto i poruszac poloskami nie powinny miec luzu. Sprawdz zlacze elastyczne za turbo, zobacz czy tlumik sie gdzies nie opiera, otworz maske i sprawdz plastiki a w szczególności wlot do filtra powietrza ktory jest przykrecony do przedniego pasa czy o niego nie bije. Dwumas moze byc ale przy okazji daje tez inaczej o sobie znac poczytaj jak to zdiagnozować zaczol bym od drobnostek zanim bym sie za niego bral. Na wcisnietym sprzegle tez tak sie dzieje?

Komentarz

• Sztefan13
              Classic
              • 2015
              • 10

Chodzi ci o ten kawałek wydechu z siatką?

Komentarz

• eiksyt
                Drive
                • 2016
                • 64
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dokładnie

Komentarz

• Sztefan13
                  Classic
                  • 2015
                  • 10

Zrobiłem oględziny, wydaje mi się, że na lewym przegubie wewnętrznym jest luz. Niedługo wymienię i powiem czy pomogło.

Komentarz

• Sztefan13
                    Classic
                    • 2015
                    • 10

Niestety wymiana przegubu nie pomogła. Wydaje mi się ze to bedzie wina tych poduszek silnika, z których jedną wymieniałem , druga wydawała się być ok, ale może to przez nią są takie wibracje.

Komentarz

• eiksyt
                      Drive
                      • 2016
                      • 64
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak jak pisalem, co ma przegub do wibracji na postoju? Ta poduszke tez sobie odpusc bo nic to nie da a roboty kupa lepiej sprawdz ta trzecia poduszka (jak chcesz to mam uzywke sprawna dam Ci za darmo) jak to nie pomoze to zrob ale dokladnie to co napisalem wyzej plus pasek, napinacz i kolo z tlumikiem drgan skretnych jak dalej nic to diagnozuj dwumas. Jesli typowo mechanicznie jest ok bedzie potrzebny komp.

Komentarz

• Sztefan13
                        Classic
                        • 2015
                        • 10

Chodzi Ci o tą olejową poduszkę?

Komentarz

Pracuję...