ABS hamuje do zatrzymania auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pawel24
    Classic
    • 2016
    • 9

ABS hamuje do zatrzymania auta

Witam wszystkich,

Mam problem z moją octavią.

Problem pojawia się przy hamowaniu na śliskiej nawierzchni, normalnie powinien załączyć się ABS i nie dopuścić do zblokowania kół, u mnie nie działa to prawidłowo bo w momencie hamowania na śliskiej nawierzchni gdy system wykryje blokowanie się kół, załącza się pompa ABS/ESP i pedał robi się miękki i wjeżdża prawie, że w podłogę hamując do zatrzymania auta. Coś podobnego do hamowania awaryjnego, tylko, że to dzieje się nawet przy prędkości ok 15 km/h i pedał wcale nie jest gwałtownie wciskany. Jest to dość niebezpieczne dla innych użytkowników bo nie ma możliwości sterowania siłą hamowania auto zaczyna "automatycznie" hamować do prawie całkowitego zatrzymania pojazdu.
    Czy ktoś z Was spotkał się z takim czymś i gdzie ewentualnie szukać rozwiązania ?

• Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Pedal wpada bo wlacza sie ABS. Jak pusci sie ten pedal to auto normalnie przestanie hamowac. W sumie dziala prawidlowo, a dlaczego wpada tak szybko w poslizg to przyczyn moze byc wiele od slabych opon, przez za duze cisnienie w nich itd.

Przy okazji warto sprawdzic czy kazde kolo hamuje po wcisnieciu hamulca noznego, bo wtedy tez pompa ABS będzie nadwrażliwa, bo auto lekko sciaga i ESP walczy.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zależy co kto uważa za śliską nawierzchnię. Dla jednego to mokry asfalt , dla innych lodowisko.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• boonsaw
        Rider
        • 2015
        • 260
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Siema,
        Podepnę się pod temat. Mam pytanko bo nie rzuciło mi się wcześniej to w oczy, mianowicie. Po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki po chwili gasną po przekręceniu kluczyka do zapłonu silnik zapala i znów na dosłownie sek zapalają mi się kontrolki ABS, ASR i TMPS gasną razem z kontrolką ciśnienia oleju. u was tez tak jest ? Octavia II FL silnik 1.4 TSI rok 2010. brak maxi. Sprawdzałem w innej octavii i kontrolki te po zapłonie się nie zapalają ale ta octa jest z 2013 i tam jest już rozdzielone ASR off od kontrolki zadziałania ASR/ESP więc możliwe ,że stąd ta różnica.

z góry dzięki za odp
        Ostatnio edytowany przez boonsaw; 39791.

Komentarz

• Pawel24
          Classic
          • 2016
          • 9

Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
          Pedal wpada bo wlacza sie ABS. Jak pusci sie ten pedal to auto normalnie przestanie hamowac. W sumie dziala prawidlowo, a dlaczego wpada tak szybko w poslizg to przyczyn moze byc wiele od slabych opon, przez za duze cisnienie w nich itd.

Przy okazji warto sprawdzic czy kazde kolo hamuje po wcisnieciu hamulca noznego, bo wtedy tez pompa ABS będzie nadwrażliwa, bo auto lekko sciaga i ESP walczy.
          Problem w tym, że pedał nie odbija tak jak to powinno być w przypadku ABS. Jeżeli dojdzie do poślizgu przy hamowaniu tak jak pisałem wcześniej nie mam możliwości sterowania siłą i czasem hamowania pedał wpada w podłogę i auto walczy aż do prawie całkowitego zatrzymania. Przy normalnym działaniu systemu ABS mamy możliwość wciśnięcia pedału hamulca i kontroli nad nim, ja w tym przypadku nie mam

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez boonsaw Zobacz wpis
            Po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki po chwili gasną po przekręceniu kluczyka do zapłonu silnik zapala i znów na dosłownie sek zapalają mi się kontrolki ABS, ASR i TMPS gasną razem z kontrolką ciśnienia oleju. u was tez tak jest ?
            Tak zwlaszcza zima i zwlaszcza jak akumulator nie jest w 100% naladowany. Jest to norma juz od czasow O1.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• boonsaw
              Rider
              • 2015
              • 260
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki Maicroft za odpowiedz tak czułem , że to może być od akumulatora. Cóż to chyba jego ostatni sezon .

Komentarz

• robreg
                L&K
                • 2010
                • 1195
                • Octavia I (1U2)
                • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez Pawel24 Zobacz wpis

Problem w tym, że pedał nie odbija tak jak to powinno być w przypadku ABS. Jeżeli dojdzie do poślizgu przy hamowaniu tak jak pisałem wcześniej nie mam możliwości sterowania siłą i czasem hamowania pedał wpada w podłogę i auto walczy aż do prawie całkowitego zatrzymania. Przy normalnym działaniu systemu ABS mamy możliwość wciśnięcia pedału hamulca i kontroli nad nim, ja w tym przypadku nie mam
                co mowi diagnostyka VCDS/VAS/VAG.com o module pompy ABS?
                Pozdrawiam, Robreg.
                ----
                furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• Raffiel1947
                  Classic
                  • 2019
                  • 1
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam . Podepne się pod temat. Nie widzę rozwiązania A mam identyczny problem. Mianowicie przy hamowaniu na śliskiej powierzchni pedal wpada do końca wszystkie koła się blokują. Nic nie jestem w stanie zrobić do czasu całkowitego zatrzymania się auta. Gdy auto stanie pedal wraca w swoje pierwotne miejsce i można jechać dalej. Komputer po takim zachowaniu nie widzi błędu. Próbowałem też z podlaczonym komputerem doprowadzić do takiego hamowania i też zero błędów. Sprawa jest uciążliwa bo nigdy nie wiesz jak auto się zachowa po takim hamowaniu i nie masz nad nim kontroli. Ogólnie na zimę odlaczylem jeden czujnik abs pojawiła się choinka ale przynajmniej abs miałem w nodze pedal nie wpadał Pomożecie ?

Skoda Octavia 2 po lift 2010 r kombi

Komentarz

• pat 81
                    Classic
                    • 2022
                    • 1

panowie z tym calkowitym wychamowaniem przez abs to moje pytanie jest takie czy od poczatku posiadania auta tak sie dzieje jezeli tak to czy ktos nie wymienial pompy abs u mnie w altei jakis pacan zamienil przewody na pompie absu i wlasnie taki byl skutek jak u was dodam ze jak ja kupilem byla wiosna objawilo sie w zimie zamienilem przewody zgodnie z elsa i jest ok

Komentarz

Pracuję...