Problem z biegami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sztefan13
    Classic
    • 2015
    • 10

Problem z biegami

Witam
    Wymieniłem niedawno olej w skrzyni w swojej Octavii 1,9 TDI BJB, ponieważ miałem problem z tym, że na zimnym silniku dwójka potrafiła zgrzytnąć. Olej zalałem oryginalny, niestety problem z dwójką nie ustąpił tylko teraz potrafi też zgrzytnąć na ciepłym silniku, ale zdarza się to dość rzadko. Poza tym pozostałe biegi też jakoś ciężej wchodzą, chociaż sytuacja poprawia się trochę kiedy przejadę jakiś dystans. Czy to wina tego oleju? Czy zgrzytająca dwójka świadczy o tym, że kończy się synchronizator? Proszę o jakieś sugestie
  • Pyotrek
    Drive
    • 2015
    • 70

Jeśli na rozgrzanym oleju jest lepiej to wygląda to na olej, sprawdź czy do tej skrzyni dobrałeś odpowiedni olej, ewentualnie czy nie była wymieniana skrzynia.
    Z tym drugim biegiem może być np przytarty synchronizator, możesz spróbować dolać do skrzyni np ceramizer Xado.
    Możesz też spróbować sprawdzić regulację cięgien na skrzyni, może są źle ustawione i stąd problemy z biegami.

Komentarz

• Sztefan13
      Classic
      • 2015
      • 10

taki olej mi polecono po podaniu vinu
      co do cięgien to już regulowałem cięgno odpowiedzialne za ruch do przodu i do tyłu
      Jeszcze zauważyłem że w przy wkładaniu biegów można wyczuć tak jakby, że lewarek biegów o coś zahacza

Komentarz

Pracuję...