1.9tdi bls

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • antułan
    Classic
    • 2017
    • 5

1.9tdi bls

Witam,

Jestem nowym członkiem na forum i posiadaczem Octavii II z silnikiem 1.9 TDI kod silnika to BLS, posiada ona chłodniczke spalin i moje pytanie jest takie czy może da się to jakoś usunąć, zmodernizować. Gdyż jest tam jakiś zaworek i jak auto stoi to spaliny mi z niego uciekają i wszystko leci do środka. Chciałbym się jakoś tego pozbyć.

Z góry dziękuje za odpowiedzi
  • psamolek
    Classic
    • 2013
    • 15

poczytaj o EGR i bedziesz wiedział o co chodzi.pzdr
    Zadbane auto, to kochane auto

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Mowa o chłodnicy spalin. Przeważnie je wymieniam na tą przypadłość.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• eiksyt
        Drive
        • 2016
        • 64
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak jak kolega wyżej napisał, że przeważnie je wymienia i tego bym się trzymał. Weź ją wyciągnij i sprawdź gdzie dokładnie spaliny uciekają może to tylko uszczelka, może na harmonijce chyba że mówisz o sterowaniu obiegiem spalin ale to też opanujesz. Jak nie to i tak jakaś używka wyjdzie Ci taniej niż pozbycie się tego... W BLSie jak sam zaślepisz EGR (koszty zerowe) wywali Ci błąd, musisz go usunąć z mapy jak sam tego nie zrobisz to zapłacisz, dalej zaczną się problemy z DPFem i prawdopodobnie też będziesz go usuwał, wycinka + mapka. Poczytaj, policz i zadecyduj.
        Nie neguje tu opinii innych o kastrowaniu z tych wszystkich elementów, bo jestem "za i przeciw" ale zastanawia mnie czy nie przyjdzie dzień kiedy obowiązkowo każdemu na stacji diagnostycznej będą sprawdzać emisje spalin a każdy policjant w jednej ręce będzie trzymał alkomat w drugiej tester spalin... już latają jakieś drony nad kominami, ale to temat na inną okazje pzdr.

Komentarz

• antułan
          Classic
          • 2017
          • 5

Wielkie dzięki za informację. wciągnę to i sprawdzę co i jak i czy da się to jakoś ogarnąć

Komentarz

• robekcool
            RS
            • 2009
            • 2041
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Nie demontuj, sprawdź na uruchomionym silniku miejsce przedmuchu, np. atomizerem z płynem. Wyciera się tulejka na osi przepustnicy w w/w. Pewnie do zrobienia, ale nie we własnym zakresie.
            www.k-mot.pl
            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
            Autoholowanie.
            Robert Kulma

Komentarz

Pracuję...