O2 RS 2.0TDI BMN -stukająca dźwigienka popychacza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paluch36
    Classic
    • 2014
    • 15
    • Octavia I (1U2)
    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

O2 RS 2.0TDI BMN -stukająca dźwigienka popychacza

Witam! W moim szkodniku pojawił się problem stukającej dźwigienki zaworowej. Po remoncie głowicy (ponieważ urwał się zawór) musiałem dokupić jedną dźwigienkę zaworową (bo stara się rozsypała) i pojawił się problem, a mianowicie na początku wszystko było super nic nie stukało jak auto chodziło na wolnych obrotach. W momencie jak chciałem nim przejechać kilka km gdy rozpędzałem auta z 40km/h do 50km/h usłyszałem klekot silnika po ściągnięciu pokrywy okazało się że z tej nowej dźwigienki tryska olej z przelewu nad hydrauliką na wysokość 10cm (dźwigienka eurocames). Wymieniłem dźwigienkę na kolbenschmidt i jest to samo co na poprzedniej, tylko olej śmiga do sufitu. Dotyczy dźwigienki ssącej najdłuższej na drugim cylindrze od rozrządu. Co może być przyczyną, czy wina w dźwigienkach, czy w wałku mocującym popychacze, a może gdzieś indziej?
  • robekcool
    RS
    • 2009
    • 2041
    • Octavia II (1Z3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Rozwiązałeś problem? Konwersacja pw.
    www.k-mot.pl
    Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
    Autoholowanie.
    Robert Kulma

Komentarz

• paluch36
      Classic
      • 2014
      • 15
      • Octavia I (1U2)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Udało się rozwiązać problem okazało się że dźwigienki w zamienniku mają wadę fabryczną i nie pasują kanały olejowe po założeniu dźwigienki na wałek dźwigienka nie jest prawidłowo napełniana olejem. Założenie oryginalnej używanej dźwigienki pomogło.

Komentarz

Pracuję...