Dziwny odgłos w kabinie. Pomocy!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mroczek_2012
    Classic
    • 2012
    • 7
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziwny odgłos w kabinie. Pomocy!!!

Witam.
    Od 2,5 roku. Jestem posiadaczem Skody Octavii 1,9 TDI 2009r. Kod Silnika BXE Moc 105KM przebieg 128000 tyś
    Od pewnego czasu zauważyłem dziwny odgłos tak jakby coś tarło, słyszalny tylko w kabinie (najlepiej od strony pasażera w nogach).
    Nie słychać go non stop i to jest dziwne. Na trasie ok 300km nie słychać nic. Najczęściej słychać gdy jeździ się na krótkich odcinkach w mieście lub poruszając się w korku.
    Po tej krótkiej jeździe doszedłem do wniosku, że to będzie coś ze sprzęgłem. Najgłośniej słychać to na 2-3 biegu ale także na luzie. Postanowiłem coś z tym zrobić.
    Mam kolegę mechanika... Zawsze mu mówię, żeby traktował mój samochód jak swój.
    Wyciągnął skrzynie biegów i powiedział, że dwu-masa szału nie robi i on by wymienił. Więc zostało wymienione sprzęgło. Niestety to nie było to i dalej słychać. Rozebrał obudowy i paski-osprzęt alternatora i słuchał dalej... Powiedział, że tak jakby było słychać z pompy wody... Wymienił rozrząd pompa INA KIT to chyba komplet, wcześniej też było założone tej firmy. Pasek i rolka napinająca alternatora oraz olej w skrzyni biegów ( że w skrzyni był zanieczyszczony olej i niski stan, a wycieków ze skrzyni nie było). To wszystko zostało wymienione i niestety dalej jest słychać ten dźwięk. Nagrałem dwa dźwięki i chciałem je wrzucić na you tube ale dzisiaj już nie dam rady i na razie wrzuciłem je na megawrzuta.pl: żeby go odsłuchać to trzeba pobrać :

https://megawrzuta.pl/download/3d215...42bd3759f.html Ten dźwięk słychać jak stoję na postoju i tel trzymam przy podłodze od strony pasażera.

To drugi dźwięk już nagrany podczas jazdy: https://megawrzuta.pl/download/2dc98...5c9863918.html.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • majonezz
    Ambiente
    • 2013
    • 188
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Cześć, gdybyś uważniej przejrzał forum, prawdopodobnie uniknąłbyś niepotrzebnych wydatków . Taki hałas wydaje z siebie kompresor klimatyzacji. Stojąc z włączonym silnikiem pobaw się ustawieniami klimatyzacji i zobaczysz, że ów hałas od nich zależy. Jeśli masz klimatronik, spróbuj wcisnąć ECON (w FL przycisk A/C). Pozdrawiam.
    Aktualne zużycie paliwa

Komentarz

• mroczek_2012
      Classic
      • 2012
      • 7
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

oooo rany..... Kompresor była właścicielka wymieniała po dwóch latach od kupna. Tydzień temu byłem u rodziny w gościach i kuzyn powiedział mi, że u niego to był podobny dźwięk no i właśnie było coś z kompresorem. Ja sobie pomyślałem, że przecież kompresor znajduje się daleko od miejsca gdzie słychać hałas i na pewno to nie to. No i jeszcze dziwne dla mnie było, że słychać tylko w korkach i jeździe miejskiej. Spróbuje dzisiaj może będzie znowu słychać to się będę bawił, ale znając moje szczęście to jak chce żeby było słychać to nie będzie...
      Dzięki za wiadomość. Odezwę się jak sprawdzę.
      Co trzeba będzie zrobić żeby usunąć tą usterkę?

Pozdrawiam

Komentarz

• mroczek_2012
        Classic
        • 2012
        • 7
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzwoniłem do kolegi co wymieniał te wszystkie rzeczy w samochodzie mówił, że ściągał pasek co napędza kompresor i dalej był ten odgłos...

Komentarz

• majonezz
          Ambiente
          • 2013
          • 188
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Przyjdzie ciepełko to odgłos powinien wrócić. U mnie to słychać najbardziej, kiedy na zewnątrz jest koło 15°C. Pobaw się wtedy nastawami klimy i sam zobaczysz.
          Aktualne zużycie paliwa

Komentarz

• pietrek125
            Rider
            • 2012
            • 416
            • Octavia II combi (1Z5)

Jeśli to faktycznie kompresor to hałas przenosi się po rurach freonowych do parownika i dlatego słychać to w okolicach nóg pasażera...

Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
            CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.

Komentarz

• mroczek_2012
              Classic
              • 2012
              • 7
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A w jak usunąć tan hałas?

Komentarz

• eiksyt
                Drive
                • 2016
                • 64
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeśli problem był by w kompresorze to pozwolę sobie stwierdzić że nie nazywał byś go "hałasem". Owszem, bywa że go słychać ale bez przesady, wierząc koledze mechanikowi że ściągnął pasek i dalej było go słychać, to bym dalej w to nie brnął. Ale skoro od razu zrzucił skrzynie i wymienił dwumas jak typowy Henio, można to negować...Napisz więcej, tak jak kolega majonezz napisał, co się dzieje przy ustawieniach klimy? Choć kompresor kręci się cały czas, ale mimo to powinna być jakaś różnica. Posłuchałem dźwięku na słuchawkach lecz słaba jakość, myślę że specjalnie nie jest to uzależnione od obrotów silnika, jak się mylę to mnie popraw. Wstrzymaj się na razie z wydawaniem kasy, może ktoś na forum Ci pomorze.

Komentarz

• majonezz
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 188
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mroczek_2012 Zobacz wpis
                  A w jak usunąć tan hałas?
                  Wymienić lub zregenerować kompresor.
                  Aktualne zużycie paliwa

Komentarz

• mroczek_2012
                    Classic
                    • 2012
                    • 7
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak ogarnę jak to zrobić to wrzucę dźwięk na you tube. Jak na razie nie jeździłem dużo po mieście, w większości po trasie, więc nie było tego słychać i nie mogłem sprawdzić czy jest jakaś różnica po włączeniu klimy.
                    Na pewno napiszę jak tylko sprawdzę. Eiksyt masz racje nie jest to uzależnione od obrotów, więc teoretycznie skrzynia odpada...

Komentarz

• mroczek_2012
                      Classic
                      • 2012
                      • 7
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Byłem wymienić opony... I pojawił się hałas, o którym mowa. Zrobiłem tak jak opisał majonezz, po naciśnięciu AC hałas zniknął...
                      Ciekawe co powie mechanik???
                      Dziękuje wszystkim za pomoc.
                      Pozdrawiam

Dzięki majonezz

Komentarz

Pracuję...