Cześć! W styczniu kupiłem Octavię 1.6 MPI/LPG z przebiegiem 140tys km. Na początku myślałem, że nie mogę wyczuć sprzęgła, przez co czasami mi trochę szarpie, ale jednak z czasem się to nie zmieniło. Samochód czasem szarpnie przy zmianie biegów (w momencie puszczania sprzęgła) najczęściej przy redukcji. Najgorzej jest chyba z drugim biegiem, często wchodząc w zakręty i wrzucając drugi bieg odczuwalne jest mocne szarpnięcie. Moje też pytanie do Was, na jakich obrotach jeździcie na tym silniku. Przy jakich obrotach wchodzicie na wyższy bieg itd. Być może tutaj też leży problem, bo jeśli mocniej go przeciągnę na prostej ulicy, wejdzie na wyższe obroty to ta zmiana biegu wychodzi znacznie łagodniej, ale później przy redukcji czy zakrętach problem się powtarza. Pozdrawiam !
Szarpanie przy puszczaniu sprzęgła, bądź hamowaniu silnikiem. 1.6 MPI / Gaz
Zwiń
X
-
Hej Bartek wydaje mi się ze powinieneś sprawdzić poduszki skrzyni tez miałem podobne objawy, szarpało samochodem szczególnie odczuwalne na 2gim i 3cim biegu.lub kończy się sprzęgło, wyrobione sprężynki na tarczy i nie tłumią już tak dobrze drgań i przenosi się bezpośrednio na samochód(jazda po mieście głównie )Rozumiem ze jeśli puszczasz delikatnie sprzęgło to problem znika?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
-
A nie dajesz przypadkiem za mało gazu przy redukcji?
Z mojego doświadczenia silnik ten jest z miarę elastyczny w dolnym zakresie obrotów. Nie idzie jakoś mocno ale też się nie telepie mulony. Spokojnie bieg na wyższy możesz wrzucać przy 3k obrotów jak ma być ekonomicznie. A jeździć tak aby bez przyspieszania mieć 1,8-2,2k obrotów. Warunkowo można się potoczyć przy 1,5k ale szkoda wtedy wciskać gazu. Żeby zacząć przyspieszać dobrze mieć taki bieg aby mieć z 2,5k obrotów a przerzucać na wyższe między 3 a 4,5k w zależności jak dużo i jak szybko chce się przyspieszyć. Ciągnięcie tego silnika na wyższe prędkości obrotowe powyżej 4,5k obrotów nie ma zbytniego sensu bo moment zaczyna spadać i lepiej mieć bieg wyższy z większym momentem.
Przy jeździe pod górę warto mieć minimum 2,5k obrotów.
I chyba tak jest w każdym aucie benzynowym pomijając te bardzo duże i małe....Ostatnio edytowany przez Pawelt; 5498.
Komentarz
-
Komentarz