Ponownie Pytanie, Terkotanie w okolicy Skrzyni Biegów 1.8 TSI CDAA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • HAKSIU
    Ambiente
    • 2016
    • 155
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ponownie Pytanie, Terkotanie w okolicy Skrzyni Biegów 1.8 TSI CDAA

Witam. Szukam informacji czy ktoś przerabiał terkotania w okolicy Skrzyni biegów, Sprzęgła na postoju w 1.8 TSI?
    Dźwięk znika przy wciśnięciu sprzęgła, czasami lekko tyrka, a czasami wręcz stuka aż czuć to na drążku zmiany biegów.
    Temat na tyle ciekawy, bo zmieniłem Komplet Sprzęgła na Nowy z Dwumasem...i mam wrażenie że sprawa się pogorszyła...Wyprzęgnik też nowy, wszystko odpowietrzone...Olej w skrzyni Nowy Ravenol...Skrzynia pracuje gładko.
    Wykluczam fuchę, bo wszystko składałem sam....
    Ktoś przerabiał taki problem?
    ANTY MECHANIK YT
  • mirek_p11
    RS
    • 2010
    • 6630
    • Volkswagen
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dwie opcje : łożysko oporowe może być wadliwe lub jakieś łożysko w skrzyni. A jak drążek chodzi to może to być poduszka pod skrzynią ( ta pod akumulatorem )

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
    Fotki

Komentarz

• HAKSIU
      Ambiente
      • 2016
      • 155
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

łożysko oporowe,prowadzenie,łapa i wszystko po drodze nowe OEM, właśnie zamierzam zwalić dolot,aku i po nocnym postoju wpuszczę kogoś do auta...nauczę tego dźwięku i metodą prób i błędów łapiąc za wszystko w tej okolicy spróbuje znaleźć problem...
      Czy w 1.8 nie było problemu ze skrzynia (MDP u mnie) jak w 1.4? bo na temat 1.4 to już jest encyklopedia + jakieś pojedyncze przypadki 1.8 bez rozwiązania...:/
      ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Problemów z manualnymi skrzyniami nie było. Nigdy nie słyszałem żadnego terkotania. Kiedyś podejrzewałem poduszkę skrzyni, ale po wymianie łożysk na mcpersonie wszystko wróciło do normy.
        Ostatnio edytowany przez mirek_p11; 11283.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• HAKSIU
          Ambiente
          • 2016
          • 155
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

dźwięk pojawia się tylko na postoju więc teoretycznie pracuje...silnik,sprzęgło, skrzynia...i ukryte blaszki,osłony i poduszki...jedna z dołu tkz "lizak" (tą najbardziej podejrzewam), druga pod aku...dowiem się wszystkiego w weekend jako odpalę auto bez dolotu i odsuniętym aku...
          ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• Gregor7
            Drive
            • 2015
            • 96
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Tez mam te terkotanie. Pojawia się na zimnym silniku.Z tego co wiem to chodzi o jakiś ring który jest plastikowy i dlatego go słychać. Nie tylko ja mam ten problem. Poproś tu taki materiał...
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...via-by-gregor7

Komentarz

• HAKSIU
              Ambiente
              • 2016
              • 155
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

pewnie mówisz o łożysku w plastikowym koszyku...ale w CDAA skrzynia nie ma takich koszyków...widziałem zestawy naprawcze do tej skrzyni i łożyska są "tradycyjne", a koszyki plastikowe mają w 1.4 tsi
              ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• Gregor7
                Drive
                • 2015
                • 96
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpis
                pewnie mówisz o łożysku w plastikowym koszyku...ale w CDAA skrzynia nie ma takich koszyków...widziałem zestawy naprawcze do tej skrzyni i łożyska są "tradycyjne", a koszyki plastikowe mają w 1.4 tsi
                Dokladnie. Tyle tylko ze u mnie to wystepuje tylko przy zimnym silniku. Pozniej dzwiek znika.
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...via-by-gregor7

Komentarz

• HAKSIU
                  Ambiente
                  • 2016
                  • 155
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

gdyby to był ten koszyk....to miałbyś sieczkarnie w skrzyni cały czas, u mnie też temat uspokaja się prawie do zera po rozgrzaniu, chociaż lekko szum słychać ale bez terkotania, jednak stawiam na łożysku wałka sprzęgowego z przodu i z tyłu skrzyni...w ostateczności w urlopie zwalę skrzynie i rozbiorę...na razie jeżdżę aż coś się rozsypie i będę miał pewność co
                  ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• HAKSIU
                    Ambiente
                    • 2016
                    • 155
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Gregor7 Zobacz wpis

Dokladnie. Tyle tylko ze u mnie to wystepuje tylko przy zimnym silniku. Pozniej dzwiek znika.
                    Nie mam dobrej wiadomości...skończył się na zakupie nowej skrzyni (od importera nowa OEM), jak dochodzi Ci takie stuknięcie przy szybkim puszczeniu sprzęgła to masz już pewność że to wałek w skrzyni....byłem w garażu z pomagierem i słuchałem co się dzieje w skrzyni po puszczenie sprzęgła...nic miłego dla ucha...
                    ANTY MECHANIK YT

Komentarz

Pracuję...