OII FL kombi pęknięta sprężyna zawieszenia tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wróg
    Ambiente
    • 2013
    • 204
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OII FL kombi pęknięta sprężyna zawieszenia tył

Cześć, strzeliła mi dziś sprężyna w dolnej części - element na styku z kielichem wahacza - odpadł kawałek ok 15 cm

Pytanie do znawców mechaniki - wymienić komplet czy wystarczy jedna strona?
    dwa - jakieś typy co do nowej części? Można zaufać tym z allegro za 90 parę złotych?

Myślałem o tym: http://allegro.pl/kayaba-sprezyny-ty...236827392.html

Nie ukrywam że opcja montażu u sprzedawcy jest zaletą. Ile powinien wynieść koszt wymiany?
    Ostatnio edytowany przez wróg; 27292.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
  • River
    Classic
    • 2016
    • 24
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Kolego przy wymianie sprężyn obowiązuje ta sama zasada jak przy amortyzatorach czyli powinno wymienić się komplet. Co do tanich zamienników to odradzałbym i poszukałbym czegoś sprawdzonego. Co do kosztó wymiany to nie mam pojęcia niech wypowiedzą się inni, którzy są po takich wymianach lub się tym zajmują

Komentarz

• koleś
      RS
      • 2009
      • 2840
      • Fabia combi (6Y5)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja raz wymieniałem sprężyny z tyłu. Na fabrycznych szorowałem hakiem po wszystkim co choć troszkę wystawało ponad asfalt.
      Wymieniłem na Kayaby dedykowane do Octavii 1 kombi i do dziś na nie nie narzekam choć przejechałem mnóstwo kilometrów z różnym obciążeniem. W sezonie letnim często są trzy rowery na haku i oprócz mnie dwie osoby i dają rade.

Polecam Kayaby.
      Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
      Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• calaisius
        Classic
        • 2012
        • 21
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jest cały temat o sprężynach z tyłu. Ja kupowałem u polecanych forumowych sprzedawców i też wymieniałem obie. W warsztatach są różne ceny za robociznę, nawet czasami z kosmosu (typu 150zł za jedną stronę bez kosztów sprężyny) więc musisz podzwonić i popytać. Mnie taniej wyszło jak kupiłem na forum, w warsztacie zapłaciłem 30 zł za wymianę za stronę.

PS Z allegro trzeba uważać i podchodzić ostrożnie, dużo jest podróbek o czym kilka razy niestety się przekonałem.
        Ostatnio edytowany przez calaisius; 26002.
        Pozdrawiam
        Kamil

Komentarz

Pracuję...