Octavia 2 1.9 TDI - tykanie/ocieranie podczas jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fikon
    Classic
    • 2017
    • 14
    • Octavia II (1Z3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Octavia 2 1.9 TDI - tykanie/ocieranie podczas jazdy

Witam, posiadam Octavie 2 2005r 1.9 tdi 105KM mechanik wymienił mi rozrząd i od tego momentu podczas jazdy jak dusze pedal gazu słychać takie tykanie, gdy puszcze gaz dźwięku nie ma. Auto było już na kilku poprawkach i nadal to samo jest a dodatkowo wymienił mi poduchę od silnika stwierdzając, że była do wymiany.

Po ostatnim oddaniu auta do niego, przejrzal wszystko sprawdził czy dobrze ustawił rozrząd itp. dźwięk o którym wyżej napisałem nadal jest mowił, że mam podjechac i zamontuje mi gumki jakieś pod osłonę silnika bo ona czasem ociera podczas jazdy.

Moje pytanie czy to wina źle skręconej przez niego osłony silnika dolnej ten dźwięk podczas dodawania gazu? Auto ponad 2 miesiące stało u niego na wielu poprawkach, wymieniał między innymi też obejmy z przodu i gumy na przegubach, oraz tylne wężyki od hamulców.
    Ostatnio edytowany przez fikon; 43801.
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

zmień mechanika, tyle Ci powiem......
    pompę wody Ci wymieniał z rozrządem od razu? może ona tyka....
    osłona plastikowa no chyba prosto stwierdzić, jak w czasie jazdy to może i ma jakiś luz, jak na postoju po wciśnieciu gazu "tykanie" nie występuje....
    Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Komentarz

• fikon
      Classic
      • 2017
      • 14
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Rozrzad musialem wymienic bo byl jego czas. Sprawdzalem oslone plastikowa i z nia wszystko dobrze. Zaluje ze dalem w ogole temu kolesiowi skode.

Sew - tylko podczas jazdy jak dusze gaz slychac te tykanie, jak puszcze gaz jest wszystko ok i nie mam pojecia co to moze byc.

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

1. Jaka jest częstotliwość "takiego tykania" - zgrywa się z obrotami silnika czy nie ?
        2. Pompa cieczy nie tyka.
        3. Możesz mieć nieszczelność w okolicy wydechu - wypalona podkładka pod kolektor lub przy przewodzie do egr.
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• fikon
          Classic
          • 2017
          • 14
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez robekcool Zobacz wpis
          1. Jaka jest częstotliwość "takiego tykania" - zgrywa się z obrotami silnika czy nie ?
          2. Pompa cieczy nie tyka.
          3. Możesz mieć nieszczelność w okolicy wydechu - wypalona podkładka pod kolektor lub przy przewodzie do egr.
          częstotliwość jest praktycznie cały czas podczas jazdy gdy noga jest na pedale gazu, gdy nie mam nogi na gazie nie ma ''tykania''
          obstawiam, że może ta osłona od silnika (blacha) ociera podczas jazdy przy obrotach.

Przed wymianą rozrządu żadnych takich usterek nie było, skoda działała perfekcyjnie. Dzisiaj zdejmę górną plastikową osłonę silnika i zobaczę może to ona rzeczywiście jest przyczyną tego tykania/ocierania.

Chyba, że to nie od osłony silnika, ale mechanik przeguby całe zawieszenie rozrząd wszystko sprawdził dwukrotnie i mówił, że wszystko jest sprawne. Aczkolwiek jak oddawał auto kazał mi podjechać aby ''włożyć gumki pod tą blachę silnika bo słychać ją podczas jazdy na gazie''
          Ostatnio edytowany przez fikon; 43801.

Komentarz

• fikon
            Classic
            • 2017
            • 14
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie może ktoś poda namiar do fachowca z poznania, który by rzucił okiem na moja skodę?

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10918
              • Fiat

autor napisał tykanie/ocieranie dlatego napisałem o pompie wody..... Mi pompa wody wydawała ocierająco/"wyjące" dźwięki jak była uszkodzona. samo tykanie rzeczywiście raczej nie.

Komentarz

• fikon
                Classic
                • 2017
                • 14
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
                autor napisał tykanie/ocieranie dlatego napisałem o pompie wody..... Mi pompa wody wydawała ocierająco/"wyjące" dźwięki jak była uszkodzona. samo tykanie rzeczywiście raczej nie.
                Popma była do wymiany, temu cały rozrząd wymienił za jednym razem bo już był czas na niego przed wymianą rozrządu żadnego tykania nic nie było. Tak mnie to irytuje bo w sumie nie wiem co to może być,a po tym mechaniku jestem tak zrażony aby oddac komuś znowu skodę chociaż nie mierzy się taką samą miarą wszystkich mechaników, bo są też fachowcy a nie ten mój który 2 miesiące bawił się z naprawą a i tak po odbiorze auto jest w fatalnym stanie, gorszym niż przed :/

Komentarz

Pracuję...