Wycie przy delikatnym dodaniu gazu - skrzynia??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eiksyt
    Drive
    • 2016
    • 64
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wycie przy delikatnym dodaniu gazu - skrzynia??

Witam Panowie. Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas delikatnego dodania gazu z pozycji puszczonej podczas jazdy zaczyna coś wyć. Głównie na czwartym biegu w granicach 2 tyś obr. na innych biegach mniej słyszalne. Gdy gaz mocniej wcisnę i obciążenie się zwiększa problem ustaje. Przy hamowaniu silnikiem nie słychać wycia.
    Obstawiam skrzynie bo to taki typowo "skrzyniowy" dźwięk, biegi wchodzą bardzo ładnie, widocznych wycieków brak, ogólnie skrzynia pracuje OK. Jedyne co mnie zastanawia to taki efekt po podniesieniu koła jak w filmiku (no może nie aż tak bardzo, filmik nie mój)
    Może jakiś sugestie? ze skrzyń jestem słaby i nie wiem czy zacząć od wymiany oleju, szykować się na wymianę skrzyni czy z tym żyć?

1.9 BXE skrzynia GQQ
  • eiksyt
    Drive
    • 2016
    • 64
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jakieś sugestie?

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

mi po głowie chodzi odnośnie skrzyni, że jak byś zwiększał obciążenie, to wycie by jeszcze narastało a nie malało, chyba, że faktycznie to jakiś luz. Uważam ,że bez dobrego mechanika i tam postawienia diagnozy się nie obejdzie. Przez forum takiej usterki się nie zdiagnozuje.

Komentarz

Pracuję...