Witam. Posiadam Octavie 2 Fl. Z silnikiem 1.9 TDI z 2010 roku. Przebieg 200 tys km. Wczoraj po zapaleniu uslyszałem w okolicy nadkola kierowcy na jałowym biegu jakby chrubotanie. Po wcisnieciu sprzęgła odgłos ustaje. Autem nie szarpie przy odpalaniu ani przy gaszeniu. Na pedale sprzęgła po lekkim wciśnięciu wyczuwalne jest lekkie podbijanie pedału sprzęgła. Jak myślicie czy dwumas jest do wymiany ? To norma przy tym przebiegu ? Pozdrawiam
Sprzęgło 1.9 TDI
Zwiń
X
-
Tak właśnie myślałem. Oczywiście wymieniać komplet czyli tarcza docisk dwumas i łożysko oporowe ? Czy coś jeszcze jest ? Pytam bo mechanik powiedział że wystarczy sam dwumas wymienic jeśli tarcza jest ok ale ja w to za barfzi nie wierzę. Jeszcze kwestia doboru co bedzie lepsze Sachs czy Luk ?
Komentarz
-
-
Wymieniaj cały komplet,czyli dwumas sprzęgło i łożysko. Nie oszczędzaj na siłe,z resztą po 200tyś km sprzęgło już nie będzie w super stanie. To jest jedna robota i masz spokój. Obydwie firmy są dobre,ja w 2.0 TDI wymieniłem na LUK-a,po zdjęciu skrzyni okazało się że fabrycznie siedział Sachs. Teraz siedzi LUK i jest dobrze.
Komentarz
-
-
Najlepiej wymienić przy takim przebiegu cały komplet- DKZ i sprzęgło. Do tego dobrze jest sprawdzić stan uszczelniacza wału i myślę, że też go wymienić choć tani nie jest. Lepszym wyborem będzie komplet LUK (taki jest w sprzedaży w ASO jako oryginał) gdyż z SACHS-em były problemy po tym jak wypuścili dla VAG dużą serię wadliwych sprzęgieł na pierwszy montaż.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
Komentarz