Dziwny dźwięk podczas odpalania auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b841984
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dziwny dźwięk podczas odpalania auta

Witam wszystkich. Od niedawna posiadam Skodę Octavię II z 2009r 1.4 TSI i mam dziwny problem.
    Auto odpala bez problemów lecz czasem podczas odpalenia pojawia się dość dziwny dźwięk (na moje ucho jest to taki dźwięk jakby ocieranie lub tarcie o coś).
    Moje przypuszczenia padły na problemy z rozrusznikiem lub jakiś sterownik odpowiadający za wysprzęglenie po uruchomieniu pojazdu. Co ciekawe silnik odpala, dźwięk ustaje i wszystko chodzi bez zarzutu później.

W linku załączam nagranie odgłosu który się pojawia czasem podczas odpalania auta.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

• Marcin_M
    Classic
    • 2010
    • 18
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Niestety na tablecie nie mogę pobrać pliku mp3 do którego przesłałeś linka, ale zerknij do tego wątku:
    Witam, moja Octavia jest z rocznika 2011, ma aktualnie 86 tys przebiegu. Kod silnika CAX. Rano przy odpalaniu przez kilka sekund rozrzad juz halasuje. Rozumiem,

Komentarz

• patryk23
      L&K
      • 2011
      • 1105
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Tak na ucho to bardziej rozrusznik niz rozrząd . Bendiks moze nie odbijać i zazębia częściowo .

Komentarz

• b841984
        Classic
        • 2017
        • 0
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Osobiście również typuję że to coś z rozrusznikiem. Poza tym jest ciekawe również to że nie świecą mi żadne kontrolki a sam charakterystyczny odgłos pojawia się co jakiś czas (nie za każdym razem przy odpaleniu silnika). Tak jak pisałem wcześniej odgłos ustaje i później już jest wszystko ok, żadnego odczuwalnego spadku mocy żadnych szarpań itd. Zastanawia mnie jedno czy w rozruszniku jest jakaś sprężyna która ewentualnie może nie odbijać ? (wiem że może i to głupie pytanie ale z wykształcenia mechanikiem nie jestem więc pytam). Wczoraj wieczorem gdy auto stało parę godzin pojawił się również charakterystyczny odgłos na chwilę ale zauważyłem też że musiałem dość mocno naciskać hamulec (tak jakby miał jakiś opór) w mojej skodzie jest to konieczność przed ruszeniem gdyż mam DSG. Więc tym bardziej się mam wrażenie że coś nie wysprzęgla tak jak powinno. Czy ewentualnie powinienem jeszcze się zastanawić nad przeglądem DSG ?

Komentarz

• Sony
          Rider
          • 2015
          • 342
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Też nie mogę odsłuchać nagrania - spróbuj może inaczej lub przyślij mi je na priv. Przypuszczam, że masz to samo co u mnie, ale bez odsłuchania nagrania to tylko przypuszczenie. To wcale nie musi być rozrusznik.

Komentarz

Pracuję...