[O2] Pęknięta sprężyna prawy tył ...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

[O2] Pęknięta sprężyna prawy tył ...

Mojej Octavii stuknęło 9 lat ... i po raz pierwszy nie przeszła przeglądu rejestracyjnego z powodu pękniętej prawej sprężyny w tylnim zawieszeniu.
    Pęknięcie nietypowe gdyż w połowie sprężyny i zwój ciagle nachodził na zwój , nie było nic słychać ani auto nie obniżyło się na prawy bok ... Zdziwienie więc było spore podczas przeglądu.
    Czy ktoś orientuje się co wkładali fabrycznie do Octavii ? Będę robił naprawę w Norauto i zaproponowali mi sprężyny szwedzkiej firmy Lesjofors...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
  • czernobyl
    L&K
    • 2008
    • 1276
    • Octavia III (5E3)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

najpierw lektura: http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...C2%99%C5%BCyny
    a potem w skrócie: jeśli proponują Ci lejsy to "19" jeśli jeździsz sam/z kimś z przodu, na tył sporadycznie pakujesz cokolwiek/kogokolwiek albo przynajmniej niedużo (zakładam, że w TSI gazu nie masz ) - w każdym razie po spakowaniu rodziny na wczasy z "19" będzie może nieco lepiej niż na oryginale, a może tak samo
    lejsy "20" w każdym innym przypadku niż w sytuacji pasującej do "19";

Komentarz

• voltar
      L&K
      • 2009
      • 1107
      • Octavia II (1Z3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Już założyłem i nawet nie wiem jaka to wersja ...Moja jazda jest taka jak napisałeś 1-2 osoby przód plus większy bagaż na tył tylko jak na urlop czyli sporadycznie. Gazu oczywiście nie mam. Po założeniu wyczuwam że jest nieco sztywniej niż w przypadku fabrycznych z przed wymiany.

Lesjofors miał chyba tylko jedną wersję sprężyn do Octavii ale były firmy które miały wersje wzmacniane. Myślę że takich nie potrzebuję. Przez 9 lat nie miałem problemu z zawieszeniem. Dwa lata temu jechałem na dystansie 2-3 tys. km załadowaną po dach Octavią i tył mocno siedział. Były to tylko autostrady i dobre jakościowo drogi. Możliwe że trochę wtedy nadwyrężyłem sprężyny ale bardziej ostatnia jazda po dziurawych drogach alternatywnych dla korków ...

PS Może się komuś przyda więc podaję też ceny naprawy poza ASO.

Norauto Katowice :

Sprężyny Lesjofors - 2x 148 PLN = 296 PLN plus robocizna 139 PLN = 435 PLN
      W moim przypadku była jeszcze 10 % zniżka więc za całość 390 PLN
      Ostatnio edytowany przez voltar; 7313.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

Pracuję...