[O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• koleś
    odpowiedział(a)
    Moją Fabię kupiłem w 2009 roku z przebiegiem 66000 i był problem z 1 i wstecznym. Od razu wymieniłem olej na oryginalny, odpowiedni do mojej skrzyni i do dziś zero problemów niezależnie od pory roku.

Obecnie przebieg trochę mniejszy niż w poście wyżej.

Zostaw komentarz:

• Rauxel
    odpowiedział(a)
    Hm, może wlać po prostu oryginalny olej z ASO? Ja u siebie wymieniałem olej bo dwójka "wpadała" ze zgrzytem. Po wymianie skrzynia chodzi jak marzenie niezależnie od temperatury od kilkunastu tys km a nalot auto ma ponad 353 tyś

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    75W-90 to troszkę za gęsty ten olej... powinno być 75W lub co najwyżej 75W-80, na pocieszenie to ja mam zalany Fuchs FE 75W i też troszkę na zimno haczy... na wiosnę zamierzam wymienić skrzynie na MQ350 KDL i też się zastanawiam jaki olej zapodać, bo ten Fuchs nie do końca mi leży...

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    klarus skoro katalogowo wchodzi 1.9 litra to wydaje mi się że wcześniej było za mało, bo większość olewa temat kontroli oleju w skrzyni(jeżdżą dopóki nic się nie dzieje). Teraz zaleje Fuchs’a tylko muszę sprawdzić jaki mam symbol skrzyni i dobrać olej.

Zostaw komentarz:

• klarus
    odpowiedział(a)
    GS_Mati, a może ty po prostu za dużo wlałeś... skoro zleciało tylko 1,2 litra a zalałeś 2 litry

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ver8 Zobacz wpis

to daj znać, czy pomogło
    Z tym przepracowanym to żartowałem póki co Zaleje 2l jakiegoś lepszego oleju od totala(jeszcze nie wiem jakiego) i do tego AR9200V2

Zostaw komentarz:

• ver8
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez GS_Mati Zobacz wpis
    1.9 litra wchodzi. Wszystko było ok i nagle po wymianie oleju problem? Zaleje spowrotem stary przepracowany...
    to daj znać, czy pomogło

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    Ciekawe... Ja przy chłodniejszych temperaturach jesiennych miałem podobną sytuację z 1 i 2, więc zdecydowałem że wypadałoby zmienić olej.
    Zalałem Eurol MTF 75W GL-4 + 200ml mix AR9100+AR9200V2 i generalnie miałem wrażenie że nic się nie zmienia aczkolwiek wczoraj było znacznie lepiej (przejechałem od wymiany ok 1500 kilometrów więc może jeszcze nie wszędzie dotarło).
    Aczkolwiek radzono mi jeszcze żeby zmienić płyn hamulcowy tylko w taki sposób żeby spuścić płyn również z wysprzęglika.

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    1.9 litra wchodzi. Wszystko było ok i nagle po wymianie oleju problem? Zaleje spowrotem stary przepracowany...

Zostaw komentarz:

• ver8
    odpowiedział(a)
    mam to samo, wlałem FEBI BILSTEIN FE21829 Olej przekładniowy MTF (1L) 75W API GL-4,
    może powinniśmy wlać więcej? albo może to nie wina oleju tylko kończących synchronizatorów?

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    rozpoczął temat [O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni

[O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni

Problem mam ze skrzynią biegów. Wszystko było cacy do czasu wymiany oleju. Biegi wchodziły elegancko, nie ważne czy -10, czy +30. Nadszedł czas na wymianę oleju. Spuściłem ze skrzyni ok 1.2-1.3 litra. Przez odpowietrznik zalałem 2l oleju TOTAL 75W90 i pojawiły się problemy. Rano jak zimny samochód to biegi 1-2 wbija się jak w ursusie, po rozgrzaniu oleju sytuacja trochę się poprawia. Szykuję się na ponowną wymianę oleju (tylko jaki zalać najlepiej w obecnej sytuacji) i dodatku do oleju.
Pracuję...