[O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• ver8
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez GS_Mati Zobacz wpis
    Tak przez ten otwór. Za potrzebowałem zabrać 200ml. Wszystko zależy od tego jak uda Ci się wepchnąć rurkę. A dlaczego chcesz odsysać, a nie spuścić korkiem? Do wymiany oleju ten sposób na pewno się nie sprawdzi.
    a dlaczego potrzebowałeś zabrać 200ml?
    mi skoleii problem powrócił, chociaż zalałem na początku tego roku G 052 171 A2, tylko weszło mi równo 2l, i teraz zastanawiam się, czy nie powinienem dolać przez ten otwór po włączniku świateł cofania tak z 200ml, żeby było jak w książce

Zostaw komentarz:

• vaz
    odpowiedział(a)
    Gdyby się okazało że w skrzyni jest breja to pojadę do serwisu na wymianę

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    To jak chcesz to w ten sposób zrobić to lepiej wcale nie ruszać, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. A olej i bez kanału można spuścić, wystarczy żabą podnieść samochód.

Zostaw komentarz:

• vaz
    odpowiedział(a)
    Orientacyjnie chciałbym zobaczyć jak wygląda olej a kanałem nie dysponuję. Nie mam problemów ze skrzynią i biegami.

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Tak przez ten otwór. Za potrzebowałem zabrać 200ml. Wszystko zależy od tego jak uda Ci się wepchnąć rurkę. A dlaczego chcesz odsysać, a nie spuścić korkiem? Do wymiany oleju ten sposób na pewno się nie sprawdzi.

Zostaw komentarz:

• vaz
    odpowiedział(a)
    Jest możliwość, odsysałem wysysarką.
    przez otwór po włączniku świateł cofania? Ile oleju da się tak odciągnąć?

Zostaw komentarz:

• Andrzej Ława
    odpowiedział(a)
    klarus skoro katalogowo wchodzi 1.9 litra to wydaje mi się że wcześniej było za mało, bo większość olewa temat kontroli oleju w skrzyni(jeżdżą dopóki nic się nie dzieje).
    Co prawda to prawda - ja jestem dość upierdliwy więc jak zobaczyłem że korek oleju skrzyni się nieco "poci" to poprosiłem mechanika o sprawdzenie i ewentualną wymianę. Dobrze zrobiłem bo było mało i chyba nigdy nie był wymieniany - a choć wg licznika ma tylko 255tysięcy to wg silnika ma 411 tysięcy km.

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Jest możliwość, odsysałem wysysarką.

Zostaw komentarz:

• vaz
    odpowiedział(a)
    Czy przez otwór po wykręconym włączniku świateł cofania albo inną drogą od góry jest możliwość odciągnięcia przynajmniej części oleju?

Zostaw komentarz:

• ver8
    odpowiedział(a)
    jestem już kilka dni po wymianie oleju na oryginalny VW nr G 052 171 A2 no i problem rozwiązany,
    dokładnie rok temu wlałem FEBI BILSTEIN FE21829 no i skrzynia zaczęła mi haczyć na 2 biegu na zimnym silniku, po rozgrzaniu problem ustępował,
    teraz 2 wchodzi bez problemów,
    weszło mi tylko 2l zamiast opisywanych w lekturze 2.2l

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Ja też lekko ponad 1,5kkm zrobiłem. Zmienić i tak zmienię bo wszystko czeka w garażu, a jak się ciepło zrobi to skrzynie będę zwalać.

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    Czyli poczekasz jeszcze i będziesz obserwował czy zmiana zapadła tak czy siak?
    U mnie w sumie po lekko ponad 1kkm też zaczyna być coraz lepiej i w sumie nie wiem...

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Szykuję się do wymiany, ale teraz ważniejsze było w środku modzić. Ostatnio zaobserwowałem że biegi lepiej wchodzą, mimo że na zegarze temperaturę pokazywało -10. Parę ładnych kilometrów zrobiłem to może olej się przepracował i ułożył?

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    GS_Mati Jak tam, udało się wymienić?

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Planuje jak najszybciej, ale po kupnie auta miałem odrazu zmienić olej w skrzyni a minął prawie rok Na pocieszenie dodam że olej będę miał z aso w przyszłym tygodniu

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    Kiedy planujesz wymianę? Daj znać o rezultacie Bo jestem cholernie ciekaw czy to rozwiąże sytuacje... Jeżeli tak - to co takiego cudownego jest w tym oleju że inne nie są w stanie zrobić roboty?

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Olej ogarnięty mam z półki aso w cenie bardzo dobrej

Zostaw komentarz:

• patryk23
    odpowiedział(a)
    https://www.skrzynie.com.pl Do byłej kupowałem u nich ori olej w naprawde dobrej cenie cos 45zl za litr

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Dobra leje olej oryginalny i dorzucę ewentualnie dodatek. Jak to nie pomoże to skrzynia out na glebę.

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    koleś Olej kupowaliście w aso, czy gdzieś w internetach?
    Sklep znalazłem na allegro. Pojechałem osobiście odebrać bo to było gdzieś w Sosnowcu.

Zostaw komentarz:

• Wolga85
    odpowiedział(a)
    Olej do skrzyni tylko oryginał albo chociaż zamiennik zgodną nr VAG dla danej skrzyni.

Zostaw komentarz:

• Rauxel
    odpowiedział(a)
    Tak, kupiłem oryginał w ASO. Jakieś 60 PLN za litr.

Zostaw komentarz:

• aronus
    odpowiedział(a)
    Ja wlałem orginał z ASO i też zero problemów.

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    Też się sugerowałem tym że Fuchs to oryginał... chłopaki z Mobil-Tech-u polecają Motula, ja osobiście zastanawiam się jeszcze nad Valvoline tylko problem w tym że obie marki nie mają 75W tylko 75W-80...

Zostaw komentarz:

• GS_Mati
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pietrek125 Zobacz wpis
    75W-90 to troszkę za gęsty ten olej... powinno być 75W lub co najwyżej 75W-80, na pocieszenie to ja mam zalany Fuchs FE 75W i też troszkę na zimno haczy... na wiosnę zamierzam wymienić skrzynie na MQ350 KDL i też się zastanawiam jaki olej zapodać, bo ten Fuchs nie do końca mi leży...
    Widzisz. Wyczytałem że fusch robi oleje dla vw i jest to najlepszy zamiennik. Dlatego zasugerowałem się że do wymiany właśnie go wybiorę.

Rauxel koleś Olej kupowaliście w aso, czy gdzieś w internetach?

Zostaw komentarz:

Pracuję...