Przetarty wąż układu chłodzącego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • D2mian
    Rider
    • 2010
    • 551
    • Toyota
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przetarty wąż układu chłodzącego

Witam,

Proszę o ocenę bardziej doświadczonych mechaników czy takie przetarcie (plastikowa osłona silnika coś takiego zrobiła) kwalifikuje wąż do wymiany? Czy wogóle na tym odcinku układu chłodzenia jest duże ciśnienie itp? Czy bez absolutnie żadnych obaw można z tym jeżdzić i się nie martwić że zacznie lecieć gdzieś w trasie?
    Pozdrawiam i będę wdzięczny za szczere opinie.
    Damian
    120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia
  • logan_x
    Rider
    • 2011
    • 401
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

U siebie w O 1 nie poprawiłem węża pomiędzy zbiornikiem wyrównawczym a blokiem silnika i trochę się przetarł na napinaczu.
    Dostęp jest kiepski więc zamiast wymienić owinąłem taśma samowulkanizacyjną https://www.google.pl/aclk?sa=l&ai=D...9aACCDI&adurl=
    Już trochę czasu minęło, nic się nie rozszczelniło.

Komentarz

• vaz
      Elegance
      • 2010
      • 799
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Myślę, że można zostawić wąż bez wymiany, zabezpieczyć go jak napisano wyżej ewentualnie wzmocnić jeszcze szeroką opaską montażową. Przyczyną przetarcia może być nieprawidłowy montaż wężyka podciśnienia do obudowy filtra powietrza (chyba, że do zdjęcia został zdemontowany), który na pierwszym zdjęciu idzie pod w/w rurą a powinien być poprowadzony nad rurą, wtedy to jego gumowe odbojniki odpowiednio ustawione będą dotykać osłony a nie rura.
      Antyfotoradar Valentine1
      Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• D2mian
        Rider
        • 2010
        • 551
        • Toyota
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A wiecie może czy przy wymianie dużo płynu chłodniczego będzie lecieć czy tylko to co w wezach? Przewod zakupie i chciałbym sam wymienić. Czy spodziewać się jakiś trudności?
        Damian
        120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

Pracuję...