Błąd 16719 po "myciu" silnika (BGU)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kubeks
    Classic
    • 2015
    • 9
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Błąd 16719 po "myciu" silnika (BGU)

Witam,

w sobotę dzieciaki "umyły" mi silnik wodą z butelki (ok. 2 litry poszło) i po odpaleniu zaświeciły mi się kontroli ESP i Check. Na noc odpiąłem klemy od aku i ESP zgasło. Po podpięciu pod kompa pokazał się błąd 16719. Mechanik błąd skasował, ale dzisiaj rano zaświeciło mi się z powrotem ESP. Po ponownym uruchomieniu zgasło. Ktoś coś może?

Pozdrawiam
    Kubeks
    Ostatnio edytowany przez kubeks; 39296.
    Pozdrawiam
    Kubeks
  • lackypl
    Drive
    • 2014
    • 49
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tylko widzisz grupa vag ma to do siebie, że dzieje się coś w silniku a świeci esp....
    16719 - Crankshaft Position Sensor - G28

Czyli czujnik położenia wału korbowego. Musiałbyś sprawdzić czy błąd również występuje w silniku.
    Mam identyczny problem ale u mnie to po wymianie oleju zaczęło świecić. Nawet zgasł SILNIK na torach, po kilku próbach udało się odpalić, jednak u mnie świeciła kontrolka silnika i esp, a na desce podczas próby uruchomienia nie widać podnoszącej się wskazówki obrotów.
    Ostatnio edytowany przez lackypl; 35317.

Komentarz

• kubeks
      Classic
      • 2015
      • 9
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BGU 1.6 MPI 102 KM

W tygodniu byłem na "wizycie kontrolnej" i mimo, że nie świeciła się kontrolka to po podpięciu znowu wywaliło ten sam błąd, ale nie jako stały, tylko sporadyczny. Pojawił się jednak mały dylemat, ponieważ w jednym programie pokazuje, że chodzi o czujnik położenia wału silnika, a w drugim czujnik położenia wałka rozrządu A.
      Pozdrawiam
      Kubeks

Komentarz

Pracuję...