Witam, mam Octavię II fl 1.6TDI 105 KM, mam ją od 3 tygodni. Spalanie wynosi ok. 10l/100km. Dojeżdżam nią do pracy 20 min w jedną stronę(trasa miasto-obwodnica), nie włączałam teraz klimy. Martwi mnie to wysokie spalanie, czy to jest normalne, biorąc pod uwagę że były teraz temperatury rano koło 0 stopni? Czy jest możliwe że jest jakaś usterka i powinien zobaczyć to mechanik? Po zakupie miałam wymieniany filtry, oleje itd.
Octavia II 1.6 TDI 105 KM spalanie 10l
Zwiń
X
-
miałem ten silnik i powiem Ci że przez cały okres użytkowania nie udało mi się średniej wykręcić 10litrów.... raczej 6
Zamieszczone przez dortzia Zobacz wpisDojeżdżam nią do pracy 20 min w jedną stronę
-
-
10 litrów to sporo jeżeli podajesz poprawny wynik oraz że jedziesz w miarę ekonomicznie a nie z pedałem w podłodze.
Nie trzeba od razu szukać usterki w silniku , spalanie znacznie potrafią podnosić zapieczone zaciski hamulcowe w tylnych kołach co jest dość częstą przypadłością w autach grupy vag.
Przy jezdzie "na trasie" i delikatnym operowaniu pedałem hamulca tylne tarcze powinny być ciepłe a nigdy gorące.Jeżeli są bardzo ciepłe, może być tego przyczyną zapieczony zacisk .
Sprawdzisz to również na każdej stacji diagnostyczne , za kilka złotych na rolkach sprawdzą Ci hamulce i od razu powiedzą czy coś nie blokuje kół.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dawcio Zobacz wpisile km?Czy silnik łapię temp.roboczą?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dortzia Zobacz wpisale po jakiś 15 minutach wskazuje 90 stopni Celsjusza.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wacie Zobacz wpis10 litrów to sporo jeżeli podajesz poprawny wynik oraz że jedziesz w miarę ekonomicznie a nie z pedałem w podłodze.
Jakieś 4 km wyjeżdżam z miasta, prędkość 40-50km/h, reszta obwodnica ale jest spory ruch i więcej jak 80-90 km/h nie da rady.
Średnio wychodziła 1 kreska na zegarze baku w 1 dzień, czyli te 3 litry na 30 km.
Komentarz
-
-
Obliczanie spalanie na wskaznik to mozna sobie wsadzic miedzy bajki. Z pelnego zbiornika mozna zrobic 100km do pierwszej kreski i tak samo 250km. Tankowanie do pelna, przejechanie 300-400km i znow tankowanie. Komputer pokladowy tez przeciez jakies spalanie pokazuje.
Ze zbiornika wyliczona srednia zima w systemie odpalamy oczyszczamy auto ze sniegu i jedziemy 3-4km palilo po 10-11l. Jak byly mrozy po 25 stopni to tez tyle. Jak mroz byl okolo 10 stopni to w 9l miescil sie ten silnik. Latem z klima 8-9l. Mowa o jezdzie po miescie gdzie zima z calego zbiornika po 450-500km srednia predkosc przejazdu wynosi 20-23km/h. 2l diesel w podobnych warunkach palil 1-2l wiecej.
Ta... moje wszystkie auta sa popsute
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpisKomputer pokladowy tez przeciez jakies spalanie pokazuje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dawcio Zobacz wpisZamieszczone przez dortzia Zobacz posta
ale po jakiś 15 minutach wskazuje 90 stopni Celsjusza.
myślę że wcześniej
Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpisKomputer pokladowy tez przeciez jakies spalanie pokazuje.
Zamieszczone przez upel Zobacz wpisTankowanie do pełna, potem zrób nawet ze 200 km czy więcej i wtedy dolej znowu do pełna
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dortzia Zobacz wpispo 13 minutach jazdy temperatura silnika osiągnęła 90 stopni.
Komentarz
-
-
Jak jezdzilem O2 czy Superbem, to wyjezdzalem o 5 rano z domu, po 800m wjezdzam na obwodnice, a po 3km na dwupasmowa droge. Jade sobie spokojnie 100km/h. Silnik zaczynal pokazywac 90'C po 10-15km, a jak bylo -25 to po 20km Jedziesz na minimalnych obrotach, wlaczone ogrzewanie ten silnik nie ma najmniejszej ochoty, aby sie zagrzac
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpisJedziesz na minimalnych obrotach, wlaczone ogrzewanie ten silnik nie ma najmniejszej ochoty, aby sie zagrzac
Zamieszczone przez dortzia Zobacz wpisZatankowałam do pełna parę dni temu, przejechałam 150km i wg zegarów spaliło mi ćwierć baku czyli 13-14l.
Średnie spalanie w granicach 10 litrów osiągam przy prędkościach rzędu 180-230 na autostradzie u Niemca.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dortzia Zobacz wpisPrzejechane 220km, zatankowalam 24.5litra
Komentarz
-
-
To ewidentnie. Dzisiaj rano tak pomyślałem o Tobie, podjeżdżałem pod przedszkole, 2 km od domu i cały czas przez miasto, korki, światła jak to rano przed 8:00, miasto małe, także rozpędzić się n ie idzie za bardzo nigdzie i na tym odcinku wyszło mi z kompa 8.5 litra. To jak u Cibie wychodzi 11 to musiałabyś robić cały czas dystanse tylko po 1 km. Coś jest nie halo.
Jak masz możliwość lub kogoś znajomego to najpierw podłącz kompa i zobacz czy nie sypnie błędu jakiegoś, ewentualnie wykasować wszystko i obserwować.
Komentarz
-
-
Gość
Komentarz