szuranie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomaszwrc
    Rider
    • 2010
    • 368
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

szuranie

W grudniu 2017 przy przebiegu 110 tys poprzedni właściciel zmieniał w ASO tarcze/klocki przód i tył.
    Obecnie mam 135 tys i od jakiegoś czasu słyszę szuranie podczas hamowania z przodu (ostatnie kilka metrów ).
    W zeszłym tygodniu na przeglądzie obejrzałem/pomacałem i klocki są grube, tarcze też ok...
    Czyżby się tarcze gdzieś pokrzywiły? Bo chyba niemożliwe zużycie w tak krókim czasie?
    Chyba jedyna opcja to próba przetoczenia??
  • upel
    Ambiente
    • 2018
    • 100
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Może są jakieś lipne klocki.... Kiedyś tak miałem w innym aucie, że po rozgrzaniu szurały, albo może jeszcze kwestia zacisków...
    Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, na pewno komuś pomożesz!

Komentarz

• smajler
      Rider
      • 2017
      • 658
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mi chwilę szurają jak pada deszcz i auto stało dobe bez ruchu to tak 2km jazdy lubia szurac z tylu, pozniej jest okej Tarcze tyl widac ze maja juz rant i wzery a klocki pewnie ten sezon i wypadaja. Jak masz ladne to mozesz tarcze przetoczyc i popatrz na klocki czy rownie starte czy pod katem to by znaczylo ze krzywo w zacisku lata

Komentarz

• oolsztyniak
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6647
        • Superb II combi (3T5)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Toczenie tarcz to wg mnie głupota ... ale może się nie znam
        Zobacz czy i jak duży jest rant, weź szlifierkę i zeszlifuj, jak nie masz możliwości to pilnik.
        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

Też mam poranne szuranie (ale tylko gdy dzień wcześniej zaparkuję mokre auto w garażu), a na tarczach absolutne zero rantu i bardzo dużo klocka. Przód przebieg 3 tys., a tył 69 tys. Tylna tarcze schudły właściwie niezauważalnie, ale mają kilka rys po całym obwodzie (takie już kupiłem z autem). Mam nadzieję, że szuranie zniknie po wymianie tyłu (czeka na wolny czas).
          Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.

Komentarz

Pracuję...