Podczas ruszania na tzw. pół sprzęgle czuć szarpanie na pedale sprzęgła. Czasami potrafi nawet zgasnąć auto podczas takiego ruszania. Normalnie na równej powierzchni powinno się bez żadnego dodania gazu wyjechać z garażu, a właśnie wtedy czuć to szarpanie. Lekkie dodanie gazu i jest ciut lepiej, ale również wyczuwalne. Czytałem trochę na ten temat i w większości przypadków może to był to problem ze sprzęgłem. Były też przypadki gdzie wymieniono kompletne sprzęgło i szarpania nie ustały. Przerabiał ktoś podobny temat?
Szarpanie sprzęgła przy ruszaniu - 1.4 TSI
Zwiń
X
-
Auto używane było raczej w trybie miejskim, bo przebieg to obecnie 115tys.km w 10 letnim aucie. Potwierdzony książką serwisową i raczej na pewno nie kręcony. Tarcze hamulcowe jeszcze oryginalne, bo ostatnio malowałem je ocynkiem i był wybity rok produkcji 2009 Czytałem na forum Golfa VI i dużo osób pisało, że miało ten sam problem przy +- 100 tys.km. Standardowa wymiana przy tym przebiegu to rozrząd + sprzęgło. Cena nowego kompletnego sprzęgła to ok. 740zł za Sachs i coś ponad 800zł za LUK. Pytałem ostatnio podczas zakupów części do Corsy mojej kobiety.
Komentarz
-
Komentarz