Czujnik oleju jaki polecacie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seba_god
    Classic
    • 2012
    • 5
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czujnik oleju jaki polecacie?

Witam wszystkich.

Od niedawna zapala mi się na żółto kontrolka oleju. Poziom oleju jest ok. Po podniesieniu klapy kontrolka gaśnie na krótki czas (wyczytałem, że do ok. 40km).
    Podejrzewam uszkodzenie czujnika oleju. Znajomy mechanik (jeszcze nie miałem czasu do niego podjechać) poleca kupowanie tylko oryginału. Oryginał kosztuje ponad 5 stów a zamienniki są sporo tańsze (do 2 stów spokojnie się kupi a i poniżej stówki widzę są).
    Czy ktoś ma sprawdzony czujnik do silnika tego typu: silnik 1.9TDI 105KM BXE.

Swoją drogą to zaskoczyło mnie na jakiej zasadzie działa ten czujnik i tym bardziej dziwi mnie to, że trudno taki czujnik zrobić konkurencji VW. Przecież to nie jest żadna kosmiczna technologia wewnątrz!
  • demmsi
    Elegance
    • 2011
    • 966
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Na początek zrób taki test... Przejedź się gdzieś autem i zaraz po zgaszeniu sprawdź stan oleju... Czy czasem nie jest poniżej minimum.
    Może dlatego czujnik generuje komunikat?

Komentarz

• Krzycho-63
      Rider
      • 2007
      • 628
      • Superb II (3T4)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Bez przesady z ceną.Cena takiego czujnika to ok. 220 pln.Oryginalnie czujnik jest Hella 6PR008079071.Będzie miał zeszlifowane numery oryginału 1J0907660C lub 1J0907660F.
      Skoda Superb II Ambition
      2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

Pracuję...