Pada skrzynia? Automat HTP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witeknr0
    Classic
    • 2019
    • 9
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BVY 2.0 FSI 150 KM

Pada skrzynia? Automat HTP

Witam forumowiczów, chyba pada moja automatyczna skrzynia powoli, dzisiaj zauważyłem zjeżdżając z górki na 6 biegu wskazówka "skakała" między 1000, a 1200 obrotów. Później zauważyłem, chyba, ślizgający się bieg. Z 3 na 4 bieg wskazówka obrotów spada ale czwórka nie wchodzi, dopiero później obroty wracają i wchodzi 4.

W tiptronicu tak nie skacze.

Dodam, że jest to automat 6-cio biegowy z oznaczeniem HTP, na forum Audi piszą, że to Tiptronic.

Co począć?

Poniżej zamieszczam filmik.

Pozdrawiam
  • danielzy
    Ambiente
    • 2013
    • 117

Witam, chyba faktycznie lekko dziwne zachowanie. Co prawda większość usterek skrzyni automatycznej skutkuje pojawieniem się kontrolki skrzyni na zegarach, tutaj nic się nie wyświetla, tak jakby wszystko było w porządku. Może na początku warto by było podłączyć auto pod komputer i sprawdzić czy nie ma błędów w sterowniku skrzyni i silnika. Jak są to już coś będzie wiadomo. Warto również skontrolować poziom oleju w skrzyni. Pytanie też kiedy olej był w skrzyni wymieniany. To tak na początek.

Komentarz

• goly
      Drive
      • 2020
      • 48
      • Octavia II (1Z3)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

tak jak kolega wyżej napisał, pod komputer nie zaszkodzi podłączyć, bo powodów może być naprawdę dużo, przykładowo w dieslu nawet świece mogą takie objawy dawać czy egr, obserwować, jak się będzie pogarszać podjechać niestety do najgorszego miejsca dla kierowcy "warsztat automatów" tragedia w PL, bo np przykładowo za padnięty zawór za 300zł mogą wziąć 3-6 tysięcy, no ale każdy kto mieszka w PL powinien być przyzwyczajony do cwaniactwa i krojenia $$$

Komentarz

Pracuję...