1.8 tsi CDAA. Szarpanie podczas wolnego przyspieszania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekxkali
    Classic
    • 2017
    • 16
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

1.8 tsi CDAA. Szarpanie podczas wolnego przyspieszania

Od jakiegoś czasu podczas wolnego przyspieszania/wzrostu obciążenia (np. jazdy pod górkę) silnik wyraźnie kilka razy szarpnie- czuć jakby ktoś delikatnie przyhamowywał samochód. Zwykle dzieje się to przy ok 2000 rpm
    Coś jak wypadanie zapłonów ale VCDS żadnych błędów nie widzi (Cewki i świece w miarę nowe).
    Na wolnych też czasami lekkie poszarpywanie występuje ale to pewnie zawalone doloty i sterowanie klapkami.

Przy mocno wciśniętym pedale gazu ciągnie bez problemu i nic nie dławi w pełnym zakresie obrotów (dlatego zakładam iż wtryski i pompy paliwa są ok).

Prrzeczytałem już cały internet i nic specjalnego nie znalazłem. Przy uszkodzonej przepływce pewnie by wywalało jakieś błędy.

Tak jakby wadliwy był element działający (uwzględniany przez kompa) jedynie podczas wolnego wzrostu obciążenia
    Coś z Turbo? (czy raczej sypało by błędami?)

Macie jakieś typy lub mieliście podobny przypadek?

p.s. Jedyne co na pewno muszę zrobić to dziurawy tłumik (urwana rura za środkowym) ale to raczej nie wpływa bo za daleko od sondy.

.
  • marekxkali
    Classic
    • 2017
    • 16
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Dla potomnych. Okazało się, iż po 30 tysiącach (2 lata) miałem mega przepalone świece!
    Mimo braku błędów to one powodowały te dziwne szarpania. Po ich wymianie chodzi jak zegarek.

p.s. Nie wiem czy to kwestia nowego paliwa, dodatków do czyszczenia wtrysków lub... to były jakieś podróby ale poprzednie po 90 tysiącach wyglądały lepiej.

Pzdr
    Marek

Komentarz

• klarus
      RS
      ModeratoRS
      • 2013
      • 5398
      • Octavia III combi (5E5)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Miałem dokładnie tak samo kiedyś przed remontem CDAA gdy zużywał 1-2 litrów oleju na 1000 km... identyczne objawy i też świece okazały się do wymiany po ok 30 tys km
      Jak ze zużyciem oleju jest u Ciebie ?

Komentarz

Pracuję...