[O2FL] chłodnica wody czy powietrza doładowania (intercooler

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zak14
    Rider
    • 2011
    • 605
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

crom.de, dokładnie a ostatni odcinek od Żyliny pod Bratysławą też zrobili jakiś melanż - w dzień ograniczenie. I powiem tak -w nocy nigdy tam Policmajstrów nie widziałem, w dzień czatują zawsze. W zeszłym roku w sierpniu jechałem z Bratysławy w stronę Żyliny - na tym odcinku z ograniczeniem. jechałem tak jak trzeba - stali i w lusterku zobaczyłem jak puścili się za gościem, co dosłownie jechał szybciej o kilka km/h :? Nie miał więcej jak +10 - dosłownie ledwo szybciej jechał, ale nie darowali. Wskoczyli do radiowozu jak by mieli co najmniej zamachowca :lol:
    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
  • qbec
    Rider
    • 2010
    • 398

temat zacząłem w swoim wątku, ale tam nie każdy zagląda, więc zapytam też tutaj:

od spodu przedniego zderzaka znajdują cię takie mocowania:

od której chłodnicy one są?
    _____
    pojawił się u mnie problem z klimą - jak się okazało podczas przeglądu na 90K w ASO chłodnica (skraplacz) jest dziurawy, a przez to że jest przyciśnięta do tej szyny na dole - przez tą chłodnicę co ma nóżkę ze zdjęcia urwaną.
    do wymiana nóżka, więc pewnie cała chłodnica + skraplacz :?

czy ktoś miał podobny problem?
    Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Przykladowe zdjecie z allegro.

Chlodnica wody. Nozki sa caloscia z chlodnica.

Do chlodnicy wody jest przykrecany intercooler, a na to przychodzi chlodnica klimy.

Kwestia ktora to nozka sie zlamala, bo moze mozna to jakos przebic. Jak scielo sama nozke, a nie zlamalo uchwyt to czyms wzmocnic srodek i bedzie ok.

Wymiana polega na odkreceniu zderzaka, ja wyjmuje lampy. Po kolei odkrecamy chlodnice (ta od klimy odstawiamy na bok bez odkrecania zlaczek czynnika, nawet jak nie mamy czynnika, bo potem uszczelki dodatkowo trzeba zmienic). Weze od wody, zlacze elektryczne wentylatora, czujnika temperatury. Potem wszystko w druga strone.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• qbec
        Rider
        • 2010
        • 398

bo mi gamonie w ASO powiedzieli że to od intercoolera... dobrze że nie kupiłem, kolejny raz forum okazało się pomocne... Maicroft masz plusa

auto jeździ, więc chłodnica jest szczelna; przetarła się tylko ta od klimy i czynnik wyciekł - to wiem napewno bo nie chłodzi i świeci plama w UV (znaczony czynnik)

czyli muszę kupić chłodnicę od klimy, a tą jakoś dospawać i powinno być OK ?

od spodu brakuje nóżki po prawej stronie auta i z tej strony chłodnica ucieka...

dam to mechanikowi do rozbiórki żeby ocenił

BTW - koszty chłodnic w ASO - z kosmosu... 1100+ za każdą...
        Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Tu masz icka.

On tez ma takie plastikowe bolce, ale one sa w poziomie montowane przez takie wielkie gumy do takiej blachy na okolo chlodnic w pasie przednim.

Na dole nad wlotami widac takie wystepy w ktore wkreca sie sruby od chlodnicy wody.

A na tym zdjeciu widac 4 miejsca na mocowanie chlodnicy klimy.

Pytanie o co przetarla sie ta do klimy. Bo ona jest na sztywno z reszta chlodnic, jedynie o cos z przodu mogla dobic. Moze nie przetarla sie, a przegnila albo ja mucha bombowiec w polaczeniu z kamieniem skasowala.

Chlodnice Nissens albo NRF polecam. Ja w BXE ta pierwsza wsadzilem w ubieglym roku, bo tez gdzies znikalo, ale nie bylo zadnych oznak, a po miesiacu gazu brakowalo. Wiec pierwsze co poszlo do wymiana to wlasnie chlodnica.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• qbec
            Rider
            • 2010
            • 398

urwała się nóżka po prawej stronie samochodu (po stronie pasażera):

i właśnie przez to że są razem zamocowane, to wszystkie poleciały kilka mm do przodu

przetarła się o tą listwę która jest na dole:

[po 'zdrowej' stronie]:

[po zepsutej]:

mój szkodnik

Komentarz

• demmsi
              Elegance
              • 2011
              • 966
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W serwisach mowią, że ta 'listwa' to wada tych aut... I czasem prawidłowo zamontowana
              chłodnica klimy, na skutek naprężeń, jest niszczona przez tą 'listewkę'.

Chłodnica Nissensa to koszt ok 330zł no i 2 uszczelki w ASO.

Komentarz

• qbec
                Rider
                • 2010
                • 398

właśnie namierzam w katalogu...

i oczywiście model pasujący do CAYC ma w opisie że jest do 2,0 TDI... i bądź tu mądry

mój szkodnik

Komentarz

• demmsi
                  Elegance
                  • 2011
                  • 966
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja właściwie widzę, że symbol tej chłodnicy jest jeden - 1K0820411Q.
                  Do tego uszczelka 3D0260749C + 4E0260749A (za obie pewnie z 8zł).

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3776
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I warto zainstalować w kratkę zderzaka drobną siatkę (jako zabezpieczenie przed kamieniami) aby chłodnica nie wygladała jak na fotkach u kolegi qbec, :idea:
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• qbec
                      Rider
                      • 2010
                      • 398

jednak IC

spawanie plastiku - 20 zeta

nowy spraplacz z uszczelkami w komplecie - 310

uśmiech na twarzy właściciela - bezcenne

mój szkodnik

Komentarz

• krissos
                        Elegance
                        • 2011
                        • 840
                        • Honda
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jakiej firmy polecacie założyć skraplacz, aby wytrzymał dłużej niż oryginalny? Siatkę już założyłem więc mogę wymienić tylko nie wiej na jaką firmę się zdecydować.
                        "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                        ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• qbec
                          Rider
                          • 2010
                          • 398

nie pamiętam co mam u siebie założone, postaram się jutro oblookać

ja wybrałem taki nieco 'lepszy', więcej amelinium i podobno +20% sprawności

mój szkodnik

Komentarz

• krissos
                            Elegance
                            • 2011
                            • 840
                            • Honda
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

qbec, Już nie szukaj :P
                            Byłem dziś jeszcze raz w serwisie odpowiednio zagadałem i udało się zrobić po gwarancji na gwarancji częściowo. Skoda da części, ja zapłacę tylko za robociznę Dam znać ile mnie to wyszło.
                            "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."

Komentarz

• qbec
                              Rider
                              • 2010
                              • 398

ja zapłaciłem 310 za skraplacz, 60 za płyn do chłodnicy (przy okazji), 120 za wymianę u mechanika oraz potem 220 za napełnienie skraplacza klimatyzacji, ozonowanie (właściwie ultradźwięki) i przegląd klimy
                              do tego 19 zeta za siateczkę jako osłonę

a faktury znaleźć nie mogę... :/

[ Dodano: Sro 18 Cze, 14 00:41 ]
                              z tego co pamiętam, to tak jak Maicroft polecał - NRF

mój szkodnik

Komentarz

• krissos
                                Elegance
                                • 2011
                                • 840
                                • Honda
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sprawę załatwiłem w serwisie i za całość zapłaciłem 380zł. Mam na oryginalnych częściach i z wpisem w książce serwisowej To była tak zwana naprawa dobrej woli :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...