Tylko pamiętajcie, żeby ten kabel"przedłużyć"!
[O2] Dziwne zachowanie podczas lekkiego hamowania
Zwiń
X
-
[O2] Dziwne zachowanie podczas lekkiego hamowania
Witam,
Ostatnio podczas trasy zauważyłem niepokojący objaw (powyżej 90km/h).Naciskając pedał hamulca delikatnie , ale ze stałą siła mam wrażenie że auto pulsacyjnie hamuje jakby hamulce łapały raz mocniej a raz słabiej. Co ciekawe nie odczuwam wibracji na kierownicy. Dzieje się to zarówno hamując w pierwszej fazie z biegiem i po wciśnięciu sprzęgła.W mieście przy niższych prędkościach oraz podczas mocniejszego hamowania efekt ten nie występuje.
Autko to O2 FL 1,9 TDI BXE 2009r 45500km.
Auto jest 1000km po przeglądzie i wymianie klocków przód i tył na Bosch, oraz po wymianie płynu hamulcowego. W ostatnim okresie jest używane raz na tydzień, resztę czasu stoi w garażu.
Przed wymianą klocków nic niepokojącego się nie działo.
Nowe klocki dobrze hamują ( skuteczność) i nie piszczą., zresztą prosiłem o oryginały.
-
-
Zamieszczone przez krzygajandrzej1962, hmmm wiesz co ja tak miałem w O1, ale przy małych prędkjościach - np dojeżdzając do skrzyżowania.
Co może być przyczyną takiego zwichrowania, oraz co można z tym zrobić?
Komentarz
-
-
Wszystko wskazuje na krzywą tarcze hamulcową.
Miałem podobnie wymienione nowe klocki, tarcze w dobrym jeszcze stanie i w pewnym momencie z dnia na dzień skrzywiła się tarcza.
Po wymianie tarcz "efekt abs-u przy hamowaniu" ustałbył VW GOLF mkIV -> 1.6SR AKL 101KM 99r. HIGHLINE
skradziona Skoda Octavia II -> 1.9TDI PD BKC 105KM 06r. ELEGANCE
jest Opel Astra H -> 1.7 CDTI Z17DTJ 110KM 09r. COSMO
Komentarz
-
Komentarz