Zamieszczone przez dudek_t
koniec turbiny
Zwiń
X
-
koniec turbiny
chyba przyszedł czas na naprawę/wymianę turbiny. W trakcie jazdy po lekkim butowaniu (obroty do 4500) wyłączyło się turbo-tak przypuszczam-po prostu w trakcie jazdy drastyczny spadek mocy.po zatrzymaniu na swiatlach i ruszeniu brak turbo auto przyspiesza bardzo slabo od niskich predkosci do wysokich-na kazdym biegu to samo;o dziwo po wylaczeniu silnika i ponownym odpaleniu problem znikł-brak jakich kolwiek kontrolek sygnalizujących usterke.Zastanawiam się czy to się powtórzy.
Czy to może oznaczac koniec turbiny? zaznacze ze od jakiegos czasu borykam sie z falujacymi obrotami na wyzszych biegach przy przyspieszaniu(znany problem z turbina-zaworkiem w turbinie).
Czy spotkał sie ktos z Was z takim problemem?
-
-
maciej10, poszukaj pod hasłem: notlauf
SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
Żadna turbina. Niepotrzebnie wykosztujesz się tylko. Tak jak kolega wyżej pisze, problemem jest notlauf, a więc pikuś w porównaniu z regeneracją turbinyPowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
dla mnie to nie jest pikus! możecie troche jaśniej z tym notlauf-co należy sprawdzić/wymienić/wyczyścić w tym przypadku. czyszczenie całej turbiny,wymiana jakiś części/zaworków-jestem zielony w tym temacie...
p.s.naczytałem się już dosyć o notlauf -wiekszosc tyczy sie silnikow diesli nie znalazlem konkretnych przypadkow na silniki 1.4 tsi!
Probuje zebrac logi-walcze z instalacja kabla(na poprzednim systemie-xp pieknie dzialalo a na win7 64bit nie chce) jak dojde z kablem co i jak to wkleje logi-jesli jakies beda:/
Komentarz
-
-
maciej10, poczytaj sobie trochę o turbinie w 1.4tsi -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25329SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
maciej10, kolego chodzi ogólnie trzeba przejrzeć osprzęt turbiny, wszystkie przewody dochodzące do turbiny czy gdzieś jakiś się nie poluzował czy nie przetarł no i zrobić logi żeby było wiadomo czy się geometria nie przycina. Na forum czy w necie znajdziesz kupę poradników jak zrobić logi.SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wrógŻadna turbina. Niepotrzebnie wykosztujesz się tylko. Tak jak kolega wyżej pisze, problemem jest notlauf,O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwa gdzie się kupuje te notlaufy żeby wymienić ? dużo z tym roboty ?
zapożyczając wyjaśnienie z forum SC napisane przez lec
Zamieszczone przez lecnot lauf lapany jest wtedy kiedy silnik jest odpowiednio obciążony a wiec turbo musi mocniej dmuchnąć zeby motorownia dała rade.
Komp wysyla rozkaz do turbo: masz dmuchac
Turbo: ok, dmucham !
Turbo: sorry stary, dmucham, ale coś nie moge. Ogranicza mnie:...
w moim przypadku była jak to koledzy nazwali :szeroki_usmiech :"impreza zgniłków" - kable, które łapały wilgoć i doprowadzały do disco na desce :diabelski_usmiechByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Notlauf to po prostu tryb awaryjny. Nie wnikając w szczegoly - jesli sprezarka "dmucha" wiecej niz chce ECU - ECU włacza tryb awaryjny, zapisuje bład, wlacza MIL etc etc... samochód smiga na mapie awaryjnej - co by nie rozwalić sprezarki, rur, IC itd...Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwWally, słyszałeś coś o nożyczkach i stole ? :twisted:
(przysłowie znam ale ni ch.j nie mogę go jakos do mojej wypowiedzi przypasować)
"Mamy Cię" czy jak z tym Twoim pytaniem o zakup notlaufów ? :shock: ?Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wally"Mamy Cię" czy jak z tym Twoim pytaniem o zakup notlaufów ?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Mam identyczny problem. Tryb awaryjny włacza się kiedy chce. Diagnoza: przedmuchiwać ostro bryke, a jeżeli to nie poskutkuje to ( a u mnie to nie skutkuje, chociaż smigam od czasu do czasu ostro), to usunąć nagar, demontując turbo. Skłaniam się ku temu, bo już wszystko sprawdziłem i nic więcej nie da się zrobić w tym temacie. Żona jeździ autem po mieście i auto nie ma się jak rozchulać...
Komentarz
-
Komentarz