[O2FL] Paruje mi prawa lampa xenon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michał1980
    Classic
    • 2009
    • 37

A ja nie widze podgrzewanej szyby z przodu,czy w wersji ambition mozna ja zamowic
  • Jaro102
    Rider
    • 2007
    • 656

Witam,
    Ostatnio zaczęła mi parować prawa lampa przednia podjechałem do mojego mechinka i pociągnął do niej przewód od filtra powietrza do lampy taką rurką żeby na bieżąco suszyło lampę, niestety przed wczoraj znowu mi zaparowała mało tego wcześniej parowała sama osłona a teraz jeszcze zaparowała soczewka od środa od xenonu. Co z tym fantem teraz zrobić żeby to przestało parować?
    Pozdrawiam
    Jaro102
    Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• paskuda
      Ambiente
      • 2010
      • 127

Ja wiosną przy dużej wilgotności powietrza również miałem problem z parowaniem lamp ksenonowych. Aby pozbyć się wilgoci można włączyć światła drogowe, aby klosz się nagrzał i woda odparowała. W lampie są odpowietrzniki podobno są w nich jakieś filtry i można je wymienić, aby poprawić recyrkulacje powietrza w lampie:
      1z0941425 - odpowietrznik
      3u0941131 - rura odpowietrznika
      Załączone pliki

Komentarz

• Jaro102
        Rider
        • 2007
        • 656

I co problem CI zniknął? U mnie dużo bardziej paruje niż u Ciebie i tam gdzie kierunek mam też. Zeszłą zime jeździłem było wszystko ok teraz tak wyskoczyło nie wiem czemu mało tego dziś zauważyłem że soczewka od wewnątrz mi zaparowała dopiero jak włączyłem na chwile lampy to zeszło z soczewki ale na lampie nadal zostaje. Kurde nie wiem co z tym zrobić. dziś zrobiłem suszenie długimi ale pojechałem go umyć i znowu zaszła parą nic to nie dało.

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Jaro102, ja zamówiłem filtry i odpływ- założe i dam znać czy parowanie ustapiło
          też prawy mi paruje :roll:
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Jaro102
            Rider
            • 2007
            • 656

spoko czekam na jakis odzew

Komentarz

• paskuda
              Ambiente
              • 2010
              • 127

Zamieszczone przez Jaro102
              I co problem CI zniknął? U mnie dużo bardziej paruje niż u Ciebie i tam gdzie kierunek mam też. Zeszłą zime jeździłem było wszystko ok teraz tak wyskoczyło nie wiem czemu mało tego dziś zauważyłem że soczewka od wewnątrz mi zaparowała dopiero jak włączyłem na chwile lampy to zeszło z soczewki ale na lampie nadal zostaje. Kurde nie wiem co z tym zrobić. dziś zrobiłem suszenie długimi ale pojechałem go umyć i znowu zaszła parą nic to nie dało.
              U mnie parowanie lampy było na razie incydentalnie raz wiosną wystąpiło na razie spokój.
              Jak by się nasilało zacznę od odpowietrzników.

Komentarz

• Jaro102
                Rider
                • 2007
                • 656

Dalej kur.. paruje :roll: silikonem objechana do okoła i dalej nic to nie dało co jeszcze można zrobić? Da się w ogóle cos zrobić czy lepiej za nowa lampą sie rozglądać?

Komentarz

• navigator
                  Rider
                  • 2009
                  • 583
                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Jaro102
                  co jeszcze można zrobić?
                  ..no może po prostu ja rozkleic i ponownie złożyć....

sa przesz koledzy, co to sobie przyczerniali trzewia, to musieli pojść tą ścieżką, nową kupić - myślę - zawsze zdążysz... :szeroki_usmiech
                  >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Jaro102
                    Rider
                    • 2007
                    • 656

zastanawiam sie z jakiej przyczyny w ogóle zaczęła parować skoro w zeszłym roku wszystko było ok

Komentarz

• adaś
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 876
                      • Volkswagen

Pewnie się rozwulkanizowała. Ja miałem podobny problem w O1. Było silikonowanie i nic nie dało. Po pewnym czasie stwierdziłem, że ją rozmontuję i skleję na nowo. Przy rozkładaniu okazało się, że klej w niektórych miejscach puścił i klosz bez większego problemu dało się ściągnąć z lampy. Skleiłem ją klejem do szyb samochodowych i problem zniknął. Można więc sprawdzić, czy klosz aby nie 'puścił'.
                      Przy wymianie lampy lepiej/taniej jest kupić samą oprawę (nawet w ASO cena była do przyjęcia), a bebechy przełożyć samemu. Przynajmniej w O1 była taka opcja.
                      Pamiętajmy, że parowanie lamp do pewnego stopnia jest naturalnym zjawiskiem i przyczyniają się do niego zmiany wigotności i duże skoki temperatur. Jeżeli po jeździe z włączonymi światłami para znika, to raczej nie ma się co tym martwić.
                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• navigator
                        Rider
                        • 2009
                        • 583
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez adaś
                        Jeżeli po jeździe z włączonymi światłami para znika, to raczej nie ma się co tym martwić.
                        na dwoje babka wróżyła.... :szeroki_usmiech

moja porzednia lampa parowała i odtajała, a jakże.... niemniej postanowiła się - pewnie z nudów - rozerwać i zakończyła żywot gdzies pod Piotrkowem...osiągnąwszy jakie 1,98 macha odbłyśnik razem z kloszem postanowili pójść na browca.... :hehe:

ale fakt, parowała w stopniu zacznym.... :szeroki_usmiech
                        >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• sparrov
                          Rider
                          • 2012
                          • 378

Założyłem lampy xenonowe i zaczęły parować. Do tej pory miałem zwykłe lampy soczewkowe i przez trzy lata nigdy nie zaparowały. Xenony zaparowały wczoraj, po wieczornej przejażdżce, mimo że deszcz nie padał - było sucho, jednak powietrze było wilgotne.

Lampy wyciągnąłem z auta, zabrałem do domu i wysuszyłem przez noc. Założyłem rano, przejechałem się 1km w deszczu i zaparowały.

Lampy nie są uszkodzone, nigdzie nie ma pęknięć itp.
                          Załączone pliki
                          Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Odpowietrznik drozny. Przeciez to jest uklad w 100 procentach szczelny
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• sparrov
                              Rider
                              • 2012
                              • 378

Maicroft, w ASO i serwisie ksenonów powiedzieli mi właśnie, że lampy to nie jest układ zamknięty.

piotrek_gdy, po wymianie filtrów i odpływu poprawiło się?

Komentarz

• tom007
                                Rider
                                • 2011
                                • 536
                                • Octavia III (5E3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM
                                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Lampy w samochodzie nie są układem zamkniętym - są odpowietrzniki które powinny zapewnić wymianę powietrza.
                                Lampy ze zwykłymi żarówkami mają mniejszy problem z parowaniem bo temperatura podczas świecenia żarówki jest dużo wyższa niż ksenonów i w krótkim czasie ładnie osusza klosz od środka.

sparrov, lampy przed założeniem nie leżały przez dłuższy czas w wilgotnym miejscu? np. w zimnym kącie w garażu i zebrała się w nich wilgoć
                                Jak je suszyłeś ? podobno najlepszy sposób to zdjąć wszystkie zaślepki, odpowietrzniki itp i przez jeden z otworów dmuchać ciepłym powietrzem, np. suszarką do włosów. Chodzi głownie o cyrkulację ciepłego powietrza.
                                Wiem, że niektórym to pomogło, tylko trzeba grzać je przez dłuższy czas. Ale bez przesady i nie opalarką, bo przegrzejesz i jeszcze się lampa rozklei.
                                Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
                                Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• sparrov
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 378

tom007, leżały przez miesiąc w domu szafie (zamknięte) i przed montażem 2 dni w garażu, gdzie temperatura z pewnością byłą niska i było wilgotno.

Lampy suszyłem w taki sposób, że wziąłem je do domu, otworzyłem wszystkie zaślepki i zostawiłem do rana (nie suszyłem suszarką, ani opalarką ). Rano nie było już na nich pary i kropelek. Zamknąłem je w domu, zaniosłem do garażu i i podłączyłem. Odpaliłem w garażu długie i zaparowanie jest już minimalne - przy krawędziach. Zobaczymy, czy za kilka dni problem minie.

Zastanawiające jest, ze obie lampy parują tak samo. Może rzeczywiście reflektory są ok, a problemem jest wilgoć, która do nich weszła, jak leżały sobie w garażu...

Komentarz

• piotrek_gdy
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 7723
                                    • Volkswagen

sparrov, nie było deszczy jeszcze
                                    Powiem w tym tyg bo będę ganiał Skodę

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• sparrov
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 378

piotrek_gdy, i jak, przegoniłeś?

Komentarz

• piotrek_gdy
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 7723
                                        • Volkswagen

lampy nie parują
                                        ale nadal nie ma deszczy
                                        więc sugeruję aby sie wstrzymać
                                        wymieniłem wszystkie gumki i odpowietrzniki, przedmuchałem suchym powietrzem

czekam :?

Komentarz

• mrfazi
                                          • 2010
                                          • 3103
                                          • Superb III (3V3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

.... jakby co, już troszkę czasu zleciało od wizyty w klinice dr. krzynola, moje świeczki nie parują i oby tak dalej

Komentarz

• sparrov
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 378

piotrek_gdy, a masz numerki gumek, które wymieniles?

Co tosą te filtry?

Odpowietrzniki, to te gumki zakrzywione w dół? Wystarczy je pociągnąć i zejdą?

Ile zaplaciles za wszystko?

mrfazi, zazdraszczam. Mi juz rece opadaja... zwłaszcza, że lampy wcale nie były tanie, a miały być w idealnym stanie.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen

odpowietrznik 1 Z0 941 425 - taki płaski kawałek białego plastiku
                                              gumka 3 U0 941 131 - zakrzywiona
                                              jakieś kilkanaście złotych

numery masz też wyżej w poście paskudy

Komentarz

• mrfazi
                                                • 2010
                                                • 3103
                                                • Superb III (3V3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

sparrov, a może wpadniesz w końcu na spota :?: :wink: to się obluka, porówna, podotyka, pomaca, powącha

Komentarz

• sparrov
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 378

mrfazi, wpadne na ten najbliższy w Gdyni, to porównamy

BTW przestałem się tym przejmować bo parowanie jest minimalne, a identycznie zaparowały nam podczas testów reflektory w nowym Prosche w dzisiejszych warunkach
                                                  Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...