[O2FL] silnik zużywa litr oleju na około 1000 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michallu
    Classic
    • 2014
    • 7

Widzę, że przygotowania do ogólnopolskiego w pełni
    Coś mi się zdaje, że forum trochę odczuje ulgę :diabelski_usmiech Pewnie niewiele będzie się działo w poszczególnych topicach
  • gisek
    Drive
    • 2012
    • 76

Auto ma obecnie ponad 190 tys km. Posiada oryginalną instalację Landi Renzo. Silnik to 1.6 MPI. Ostatnio zauważyłem, że podejrzanie dużo "wciąga" oleju - ponad litr na jakieś 1000 km. Ktoś z Was przerabiał już może remont głowicy? Auto nie ma wycieków, czujnik poziomu płynu raczej nie kłamie, sprawdzałem ze stanem poziomu na bagnecie i wygląda na to, że jak świeci się kontrolka od poziomu oleju, to istotnie na bagnecie też widać że oleju jest ciut za mało.

Komentarz

• tom007
      Rider
      • 2011
      • 536
      • Octavia III (5E3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Jeżeli wciąga takie ilości oleju to raczej problem jest z pierścieniami lub uszczelniaczami.
      Najlepiej zrobić pomiar kompresji i próbę olejową i będzie wszystko jasne.
      Jak poleciały uszczelniacze to koszt nie będzie duży - wiem że w 1.6 wymieniają bez rozbierania silnika, robią to jakoś pod ciśnieniem.
      Jak poszły pierścienie to niestety koszty, żeby zrobić je dobrze nie będą małe. Jak się tylko zapiekły to można próbować czyszczenia silnika płukankami (było o tym w temacie oleju w 1.8 tsi).

PS. popraw temat bo widać tylko samo "FL" :wink:
      Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
      Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Samochód nie dymi?

Komentarz

• gisek
          Drive
          • 2012
          • 76

Widzisz jak nie przekraczam 140 km/h to nie dymi powyżej tej prędkości (tak mniej więcej ) jak jeszcze docisnę do zaczyna się robić tak coś czarno za autem.

P.S. Jak można edytować temat?

Komentarz

• iFi
            Elegance
            • 2012
            • 906

Czarno za samochodem to o ile się nie mylę za dużo paliwa... Poza tym przy takiej prędkości to chyba ciężko coś wnioskować...

Kiedyś miałem 1.6 tyle, że wersja 101 koni ale praktycznie ta sama konstrukcja. Z tego co się dowiadywałem to zużyte uszczelniacze mogą się objawiać dymieniem na zimno. Zużyte pierścienie zapewne przy obciążeniu powinno puszczać bąka ale chyba za każdym razem jasnego a nie na czarno...

Mój silnik też miewał ubytki. Miałem zmienione uszczelniacze ale to niewiele dało. Wycieków zewnętrznych nie było - wszystko było usunięte. Dopiero po padzie skrzyni biegów okazało się, że cieknie uszczelniacz wału napędowego... Po tej naprawie zużycie oleju spadło znacznie - praktycznie do poziomu, przy którym przestałem się tym przejmować.

Komentarz

• gisek
              Drive
              • 2012
              • 76

[O2FL] Auto zuzywa około litr oleju na 1000 km - remont soon

Nie zauważyłem żeby auto dymiło na biało, ale przyjrzę mu się uważnie. Moim zdaniem litr na około 1000 km to jest za dużo, w żadnym aucie którym do tej pory jeździłem nie musiałem aż tyle dolewać nawet między przeglądami okresowymi. A tutaj od ostatnie zmianie oleju dolewałem już 4 razy...

Komentarz

• zbysiak
                Classic
                • 2013
                • 3

Identyczny problem..

Drodzy koledzy mam Octavie z 2004 1,6 102km 75kw, auto ma dopiero 140tys km. i u mnie problem z olejem występuję od pewnego czasu nagminnie jak u kolegi.
                Otóż na trasie Poznań-Warszawa 310km na autostradzie spala go od 3,4 poziomu do prawie minimum - w jedną stronę; srednia predkosc 140, Poznań-Piła-Poznań ok.320km znowu spalił tym razem z 3/4 na 1/4 srednia predkosc 100-110km !!!,
                Poznań- Katowice-Poznań znowu ubytek wielki,ale w żadnym przypadku nie zapaliła sie lampka!
                Auto przed wyjazdem było u mechanika,aby spr.czy jakiegoś wycieku nie ma..sucho!! Zacieków,dziwnych śladów, ubytku płynu chłodniczego brak.
                Co doradzacie sprawdzić??

W jeździe po mieście problemu jakoś nie ma...bierze ilośći śladowe, niezauważalne

Zalewam mobilem 5w40... czy przejście na Castrola rozwiąże problem? W niektórych
                postach jest taka sugestia,iż pomaga..
                Z tego co pamiętam pierwszy właściciel serwisował auto w Niemczech w aso skoda.
                Tam chyba zalewali Castrolem...przynajmniej taka była kartka w silniku.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

A ile jest w tym pewnego ze ma tylko 140kkm w dniu dzisiejszym, zwlaszcza jak auto jest sprowadzone.

Po wymianie oleju i przejechaniu 2kkm ile trzeba dolac oleju, zeby stan utrzymywal sie na max.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• zbysiak
                    Classic
                    • 2013
                    • 3

Auto od 2004 do 2012 było serwisowane w aso niemczech i kupione od jedynego właściciela. Osobiście sprawdziłem autentyczność każdego wpisu w książce w tym serwisie. Więc myślę,że przebieg jest autentyczny.

Problem z olejem występuję od pewnego czasu. Po wymianie w kwietniu auto jeździło głównie w miescie dobrych parę tysięcy..z 5tys., dopiero potem zaczęło wyprawy po polsce i problemy. Po trasie do radomia i z powrotem dolałem do max. 0,8L.
                    Jutro jadę zaa Wrocław.(droga krajowa + autostrada) Mogę zalać na max. i zobaczymy tam i z powrotem ile weźmie.
                    Dam znać...

Komentarz

• gisek
                      Drive
                      • 2012
                      • 76

Zbysiak widzisz ja zobaczyłem problem, jak auto pojeździło dłuższe trasy z większymi prędkościami. Po mieście jak jeżdżę to nie widać tego, że ubywa olej. Dopiero teraz jak wyjeżdżałem na wakacje to zobaczyłem, ze coś jest nie tak. Zrobione około 2 tysięcy km a ja dwa razy dolewałem około litr oleju. Fakt, że auto ma większy przebieg (udokumentowany, auto jeździło w firmie szwagra) i jeździ nonstop na gazie. Do tej pory zalewany był Castrolem 5W40. Można zapodać ewentualnie ciut gęściejszy, jak rozmawiałem z mechanikiem, ale zużycia takiego nie zlikwiduje, co najwyżej może się trochę ono zmniejszyć.

Komentarz

• diablo228
                        Rider
                        • 2013
                        • 409
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BVY 2.0 FSI 150 KM

he prawdziwy szpec z mechanika jak w PRL u jak bierze olej to trzeba na gęściejszy zmienić i mniej będzie go brać albo masz gdzieś wycieki z tyłu silnika, dobrze posprawdzaj lub poprostu spala auto Ci olej... w tym tępie jaki ci się ten olej gubi to nie będziesz musiał go wymieniać, wiadomo instrukcje podają iż mogą być dolewki oleju 1000 km - 1l ale to jest nie normalne. instrukcja to tylko takie zabezpieczenie vw.
                        Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• mirek_p11
                          RS
                          • 2010
                          • 6630
                          • Volkswagen
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

zobaczcie sobie o zużyciu oleju tu

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                          Fotki

Komentarz

• gisek
                            Drive
                            • 2012
                            • 76

Ja mogę sobie dolewać, ale taka ilość??? To prawie 1/4 pojemności, którą producent zaleca. Przy najbliższej wymianie dokładnie sprawdzę ile oleju zostało wlane i jaki jest stan na bagnecie. Tak czy siak monitoruję sytuację.

Komentarz

• kecaj
                              RS
                              • 2009
                              • 1511
                              • Superb II (3T4)

Ja mam samochód 1,6 55kW z 1998 roku przebieg 104 000 km. Najpierw zaczął brać olej, później nierówno pracować.
                              Auto dałem do mechanika. Na 4 cylindrze bardzo mała kompresja i krzywka wałka na tym cylindrze się zużyła.
                              Po rozebraniu silnika okazało się, że pierścienie zjechane na 4 cylindrze.
                              Auto jeździ na bardzo krótkich odcinkach.

1 l / 1000 km w instrukcji to zabezpieczenie producenta przed reklamacjami ze strony klientów.

Auto z 2009 roku z silnikiem 1,6 75kW ma 110 000 i między wymianami nie dolewam ani grama oleju. Oby tak dalej.
                              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• gisek
                                Drive
                                • 2012
                                • 76

Wiesz co, u mnie silnik na wolnych trochę jakby się trząsł, nie pracuje jakoś płynnie, czuć jakby delikatnie szarpanie. Może coś jest na rzeczy...

Komentarz

• yunior81
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 1657
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

gisek, 1,6 MPi ma lekkie drgawki ale TTTM i nic z tym nie zrobisz...

Komentarz

• kecaj
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1511
                                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez yunior81
                                    gisek, 1,6 MPi ma lekkie drgawki ale TTTM i nic z tym nie zrobisz...
                                    w 75kW tego nie odczuwam (może nie zwracam na to szczególnej uwagi) , natomiast w 55kW jak najbardziej kołysanie się silnika jest odczuwalne.
                                    Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

Pracuję...