Dziwne odpalenie po dłuższym postoju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dywiko
    Classic
    • 2013
    • 17

siemi1, Prawy otwórz w nowej karacie są większe
  • iFi
    Elegance
    • 2012
    • 906

Mam taki problem, chyba... Ostatnio przerzuciłem się na transport publiczny i moja sztuka z przebiegów ~500km tygodniowo spadła do 7km na tydzień :P No i tak sobie stała samotna na parkingu, w sobotę postanowiłem się nad nią ulitować i zabrać na spacer do sklepu... Jednak zdarzyło się coś w sumie dziwnego.

Normalnie jak odpalam samochód (bez dogrzewania katalizatora) to obroty wskakują na nieco ponad 1k i od razu spadają do poziomu ~900. Tym razem było jednak nieco inaczej. Samochód odpalił ale do tych 900 doczłapał się jakby od dołu. Tzn tak jakby nie chciał złapać normalnie obrotów, żeby po ułamku sekundy zaskoczyć i wejść płynnie na 900 obr.

Trochę się zdziwiłem, silnik też jakby nieco inaczej chodził, nie wiem nawet jak to dokładnie określić. Niby budą nie telepało ale dało się jakby usłyszeć nie do końca równą pracę.

Niedziela rano było to samo...

Każde kolejne uruchomienie jest już Ok.

Oczywiście na kompie zero błędów. Ma ktoś z Was jakiś pomysł, może miał podobną sytuację?

Komentarz

• marektbg
      Elegance
      • 2010
      • 861

To raczej normalne jak samochód postoi - szczególnie jak jest wilgotno, w lecie raczej nie ma z tym problemu. U mnie jest to samo od czasu do czasu jak samochód kilka dni stoi, na forum też ktoś się chwalił że ma podobnie.

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Hmm, możliwe... na razie nie zauważyłem podobnego zachowania mimo, że samochód nadal większość czasu sobie stoi... Może jakiś jednorazowy epizod i tyle.

Komentarz

• Ceed1
          Rider
          • 2012
          • 461

To nie jest normalne zachowanie. Mój bez względu na to czy stał 2 tygodnie nieruszany w lecie ( jeździłem samochodem żony ) czy w zimie była przerwa świąteczna ( 2 tygodnie ) zapalił normalnie czyli jak by stał 1 dzień nieruszany.

Komentarz

• iFi
            Elegance
            • 2012
            • 906

Na razie pozostaje mi jedynie obserwacja. Żadnych błędów nie zalogował po tamtym razie. Dzisiaj jechałem po 4 dniowym postoju i odpalił normalnie mimo niezbyt wysokiej temperatury i sporej wilgotności...

Komentarz

Pracuję...