[O2] Stukanie w tylnym zawieszeniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jihaad
    Classic
    • 2015
    • 2

Już podczas pierwszego spotkania z O3 widziałem w co się pakuje. Za tą cenę dostałem świetne auto, do poprawy są drzwi, reszta jest adekwatna do ceny.
  • karol.k880
    Classic
    • 2013
    • 5

Od pewnego czasu męczą mnie stuki w tylnym zawieszeniu. Większość połączeń sprawdzona, amortyzatory ok 70 % sprawności, stabilizator i łącznik sztywny - nie ma do czego się przyczepić.

Zastanawiam się jeszcze nad gniazdem amortyzatora. Czy on trzyma na sztywno amortyzator czy również jest to połączeniu gumowe przez co może się wyrobić i stukać?

Komentarz

• EŁ
      L&K
      • 2004
      • 1168
      • Octavia III (5E3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

jesteś pewien ze to w zawieszeniu? ja miałem stuki i sprawdziłem wszystko i właśnie maiłem się brac za wywalanie amortyzatorów i wymiane mocowań...ale najpierw wyregulowałem tylną klapę :szeroki_usmiech ....przeszło :lol: :lol: ...ale u Ciebie może być co innego.....

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

klapa, może coś w bagażniku lata :diabelski_usmiech

Komentarz

• karol.k880
          Classic
          • 2013
          • 5

Bagażnik pusty, klapa wyregulowana na odbojnikach, więc to pewnie nie to 8)

Biorę pod lupę tylne gniazdo, mocowanie. Wie ktoś jak dokładnie zbudowane jest to gniazdo? Ma prawo się uszkodzić czy raczej mało prawdopodobne?
          Na zdjęciach trudno rozpoznać jak jest zbudowane w środku dlatego czekam na wypowiedź osoby, które miała je w ręce/wymieniała wcześniej u siebie.

Komentarz

• Ceed1
            Rider
            • 2012
            • 461

Gaśnica? U mnie tak jest.

Komentarz

• DGW
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 2330

Górne mocowanie ma prawo się uszkodzić. Jest to po prostu połączenie metalowo-gumowe amortyzatora z nadwoziem.

Sprawdź jeszcze czy koło zapasowe jest dobrze dokręcone. Nieraz ono lubi dawać znać o sobie
              NFPNorth-West
              2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
              WARSZTAT www.dsize.pl
              ->
              CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
              spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• tobiasz20
                Classic
                • 2013
                • 11

Mam podobny problem, zawieszenie sprawdzone w dwóch warsztatach+ na diagnostyce, amortyzatory po 75% sprawności.
                Nikt nigdzie nie widzi problemu
                Koło i gaśnica zamontowane, bagażnik pusty
                Głuche stuki(dobijanie) słychać jak ktoś siedzi z tyłu wystarczy jedna osoba, przy przejeżdżaniu przez jakieś uskoki na drodze.
                Uderzenie przypomina walnięcie młotkiem
                jak zweryfikować co trzeba wymienić?

Komentarz

• Ebenezer
                  Classic
                  • 2013
                  • 36

Może problem jest w zaczepie rury wydechowej, chociaż z tego co pamiętam to mocowanie jest dobre.

Komentarz

• tobiasz20
                    Classic
                    • 2013
                    • 11

Nie....na pewno nic z rurą wydechową.
                    Problem związany na 100% z amortyzatorem ale pewnie z jego mocowaniem górnym.
                    Bo chyba nie ze sprężynami, tył nie siada zbyt mocno i na pewno nie są pęknięte

Komentarz

• mattyah4x4
                      Rider
                      • 2013
                      • 664

opowiem Wam pewną historię - może to być coś podobnego :wink:

dotyczy wprawdzie "japońskiego" auta produkcji francuskiej (nissan) ale objawy podobne - czyli stukało... stukało, wymieniłem najpierw łączniki stabilizatorów (od czegoś trzeba zacząć), stukało dalej

skontrolowałem wszystkie gumy, gumy stabilizatora, tuleje metalowo-gumowe, tuleje sanek silnika, wyszarpałem auto na kilku OKP - nic nie znalazłem, stukało dalej

no nic - pewno górne mocowanie mcphersona, wygląda na to, że się poduszka gumowa rozwarstwiła albo coś - objawy pasują... poduszki do wymiany

oczywiście już po rozebraniu kolumn widać, ze będzie to wymiana "dobrego na nowe" - to nie to :evil:

w końcu auto sprzedałem, ale podejrzewam, ze były to amortyzatory - stukały jakim zaworkiem olejowym w środku albo czymś innym, zapewne pomogła by ich wymiana ale auto sprzedałem :roll:

PS. dlaczego obstawiałem amortyzatory ? bo u mnie objawy pojawiały się dopiero z temperaturą od zera stopni Celsjusza... im większy mróz, tym stukaly bardziej - wiosna, lato, jesień - bajka, cisza 8)
                      Diesel Service Śmietana
                      43-210 Kobiór
                      ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                      nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• tobiasz20
                        Classic
                        • 2013
                        • 11

U mnie podobno do wymiany górne mocowanie amortyzatora+odbój.
                        koszty na dwie strony z wymianą ok 300zł
                        W środę zawożę wóz, jak naprawią to dam znać

[ Dodano: Sro 14 Maj, 14 11:51 ]
                        dzięki zaprzyjaźnionemu warsztatowi zapłaciłem 170zł
                        odboje FEBI
                        łożyska górnego mocowania TOPRAN
                        Stare stukały o siebie i były nawet wyszczerbione....

Komentarz

Pracuję...