telepie na postoju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaAlex
    Classic
    • 2016
    • 1

telepie na postoju

Czy ten 1 błąd mógł wyskoczyć z powodu rozładowania akumulatora :?:
    Czy ten 2 błąd może powodować niedziałanie klimy :?: wszystkie nawiewy w zasadzie działają.
    Jutro to skasuje i sprawdzę co dalej, bo czeka mnie walka z czujnikiem ABS, wymiana wachaczy, filtra paliwa... Aż boję się zapytać co jeszcze... :?
  • MaAlex
    Classic
    • 2013
    • 2

telepie na postoju

Witam, od pewnego czastu mam problem ze swoją octavią 1,9tdi 105KM 2009r. Samochód na postoju telepie się ( wpada w wibracje ), natomiast obroty są jak najbardziej prawidłowe.
    W tym samym czasie zaczeło się też dziwne telepanie przy gwałtownym przyspieszaniu z niskich obrotów, nie występuje to zawsze ale ostatnio coraż częściej, prosiłbym o pomoc. Czy mam się przygotować na zakup nowych wtryskiwaczy ?

Komentarz

• maymer
      Elegance
      • 2010
      • 839

MaAlex, raczej dwumasy... zawsze gwałtownie przyspieszasz z niskich obrotów :?: :roll:

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8160
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez MaAlex
        Czy mam się przygotować na zakup nowych wtryskiwaczy ?
        a na Vagu jakies błedy są?

Ile auto ma przejechane?

Możliwe, że juz dwumas daje o sobie znak.....,ze jest w tym aucie
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• MaAlex
          Classic
          • 2013
          • 2

Nie nie zawsze przyspieszam z niskich obrotow natomiast w miescie mi sie zdarza, samochod w tym momencie ma 190kkm, dzisiaj pojade podłącze pod komputer

Komentarz

• shu
            Rider
            • 2013
            • 372
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Raczej dwumas.Zrób sobie test:
            Rozpędź auto tak , by przy ok. 50-60km/h wrzucić 4-kę i pedał do dechy(gazu).jak trzepie budą(wyczuwalne drgania nadwozia) to na 99% dwumas. Na pewno się zorientujesz o co chodzi.
            ...a w garażu "zielona kura"...

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4315
              • Mercedes-Benz

MaAlex, dwumas się kończy
              Daniel

Komentarz

• pavello
                Classic
                • 2013
                • 16

A co jeśli po takim teście jak zaproponował shu jest wszystko ok? Tzn. nie telepie buda, nie ma żadnych wibracji itp? Czy możliwe jest, że wyrobiły się poduszki pod skrzynią/silnikiem?

Komentarz

• lilo
                  RS
                  • 2006
                  • 4315
                  • Mercedes-Benz

pavello, Na odległość ciężko stwierdzić ale jestem prawie pewien że dwumas
                  Daniel

Komentarz

• pavello
                    Classic
                    • 2013
                    • 16

Zamieszczone przez lilo
                    pavello, Na odległość ciężko stwierdzić ale jestem prawie pewien że dwumas
                    dzięki lilo miałem nadzieję na inną odpowiedź, ale chyba wymienię sprzęgło i dwumas dla świętego spokoju
                    pozdrawiam

Komentarz

• Błażej
                      Classic
                      • 2014
                      • 27

Witam.U mnie jest ten problem ze jak kupilem skode octavie 2 silnik 2,0 140PS silnik BKD wszystko bylo wporzadku a przynjamniej na to nie zwrocilem uwagi ze na zimnym silniku szczegolnie w zime drżal lekko samochod a na zewnatrz bylo slychac z pod silnika dzwiek ,,dudu du dudu du'' ale juz na ciepłym to byla zadkosc wiec wymienilem dwumas na sztywne valeo tak mi doradzono i zaplacilem okolo 600zł taniej,ale po wymianie silnik troche głosniejszy sie wydaje (dzwiek podobny jakby tłumik byl przedziurawiony) w aucie czuc juz i na zimnym i na cieplym(troche mniej) drzenie.Na zewnatrz slychac dzwiek ten sam tylko juz jednolity ,,dududududududududu'' jak wjezdzam np.na parking i jade powiedzmy 10km/h na pierwszym biegu i zabieram noge z gazu i zbliza sie ta granica ze auto jakby mialo juz zaraz zgasnac ale jeszcze nie szarpie to slychac dzwiek jakby tam cos pod silnikiem mialo zaraz sie urwac nie potrafie tego dobrze opisac.Poczatkowo po wymianie na Valeo po wcisnieciu gazu do dechy wystepowaly wibracje w okolicach deski rozdzielczej oraz dziwny dzwiek metaliczny dochodzil z nawiewu w tej chwili jest juz okolo półtora tygodnia po wymienie wibracje jakby ustały dzwiek delikatnie zmalal i ostatnia rzecz spalanie paliwa sie zwiekszylo albo ja zaczelem agresywniej jezdzic.Jezeli ktos mi konkretnie odpowie na moj problem ktory strasznie mnie irytuje bede bardzo WDZIECZNY.Pozdrawiam

Komentarz

• lilo
                        RS
                        • 2006
                        • 4315
                        • Mercedes-Benz

Błażej, Podjedz do dobrego mechanika bo przyczyn możne być mnóstwo i raczej będzie ciężko coś poradzić , ewentualnie wrzuć jakiś filmik to już prędzej będzie można coś powiedzieć .
                        Daniel

Komentarz

• Błażej
                          Classic
                          • 2014
                          • 27

Kolega(dobry mechanik) zaglądał ostatnio i stwierdzil ze poduchy pod silnikiem przy rozrzadzie i pod skrzynia sa juz do wymiany,wyrobione gumy.No i niby to moze byc tego powodem ze czuc drgania w aucie itp co wczesniej opisywalem. Co o tym myslisz???

Komentarz

• kaju991
                            Classic
                            • 2015
                            • 31

Witam, mam podobny problem z wibracjami na wolnych tylko ze raz są większe raz mniejsze a czasami brak trudno mi określić czy bardziej na zimnym czy ciepłym ale są staram sie nimi nie przejmować ale zaczyna mnie to denerwować (chce mieć lalka samochód). Tak samo jak u innych jak dodam gazu ustają, robiłem ten test z 40 z dużego biegu, i zero drgań możliwe ze poduszka pod skrzynią bo jednak trochę się rusza silnik jak patrzyłem? czy jednak dwumas?

Update:
                            Zmieniona poduszka nad skrzynią i problem znik w 90% czasami tak delikatnie czuc wibracjie ale pewnie to poduszka przy rozrządzie.

Komentarz

Pracuję...