A ja przybywam. Kto potowarzyszy do rana?
[O2] Szum, jakby obcieranie nadkola
Zwiń
X
-
[O2] Szum, jakby obcieranie nadkola
witam,
problem polega na tym ze podczas jazdy zwykle przy wiekszych predkosciach 100km/h w gore zaczyna mi szumiec chyba z lewej strony, dzwiek jest zblizony do obcierania nadkola ale to na bank nie to sprawdzilem wszystkie nadkola, brakujace srubki uzupelnilem, zadnych luzow tez nie widze.
Dzwiek nie jest jednostajny tylko jakby raz na jakis czas przytarlo nadkole, dodam jeszcze ze ten dzwiek wystepuje tylko przy przyspieszaniu, puszczam gaz i szum znika.
Głupia sprawa ale od wczoraj moja Okti stoi na kanale gapie się od spodu i nic nie widze.
Myslicie ze moze to byc np lozysko w ktoryms kole?
-
-
w Mondeo jak mi sie rozlatywalo lozysko to byl taki rezonans coraz glosniejszy z czasem az sie nie dalo w aucie usiedziec. A z tym jezdze juz ze 2 msce bo nie mialem czasu zeby zajrzec wczesniej i ten glos jest caly czas ten sam, moze troche glosniejszy jak zalozylem zimowki.
a jak w oktawii sie wymienia lozysko? jest cale z piasta, czy mozna pojedynczo kupic, wprasowywane, czy na pierscien wkladane?i ile mniej wiecej kosztuje? mam wrazenie ze to z lewej strony ale czy przod czy tyl to jak zwykle trzeba zgadywac.
Komentarz
-
-
To nie lozysko, ani skrzynia,
Jesli slyszysz dzwiek obcierania przy dodawaniu gazu przy wiekszych predkosciach to jest to turbina, a dokladnie jej wirnik. Ma on juz wyrobiony luz na walku i obciera o obudowe turbiny gdy jest pod obciazeniem.
Mozna to latwo sprawdzic, dobrze to slychac w momencie gdy przyspieszasz i samochod podskoczy na jakiejs nierownosci, jak wirnik jest wkrecony na obroty to ma swoj moment bezwladnosci i zaczyna obcierac o obudowe turbiny.
pozdrawiam
zenekk
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zenekkTo nie lozysko, ani skrzynia,
Jesli slyszysz dzwiek obcierania przy dodawaniu gazu przy wiekszych predkosciach to jest to turbina, a dokladnie jej wirnik. Ma on juz wyrobiony luz na walku i obciera o obudowe turbiny gdy jest pod obciazeniem.
Mozna to latwo sprawdzic, dobrze to slychac w momencie gdy przyspieszasz i samochod podskoczy na jakiejs nierownosci, jak wirnik jest wkrecony na obroty to ma swoj moment bezwladnosci i zaczyna obcierac o obudowe turbiny.
pozdrawiam
zenekk
Komentarz
-
-
czy problem został rozwiązany? mam u siebie coś podobnego. podczas przyspieszania gdy auto ma ciężej słychać taki dziwny dźwięk. Gdy odpuszczę gaz bądź przyspieszam bardzo delikatnie -ciszaSkoda Octavia 2,0 16 V Bkd DSG + chip = 180 Hp 403 Nm
Mercedes W210 2,9 td 129 Hp - niezniszczalny ;-)- a jednak umarłdrzewo
Mercedes W210 3,0 Td 177Hp
Brava 1,6 16 V 103 Hp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LEON119czy problem został rozwiązany? mam u siebie coś podobnego. podczas przyspieszania gdy auto ma ciężej słychać taki dziwny dźwięk. Gdy odpuszczę gaz bądź przyspieszam bardzo delikatnie -cisza
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crowlzbynio007, ostatnio mi też się to zdarza - do tego notlauf czasem wchodzi. Please daj znać jak poszło po akcji.
Nie ma co szukać na upartego, trzeba pojeździć, aż się coś rozleci albo ten szum będzie na tyle głośny żeby można było go zlokalizować.
Komentarz
-
-
Witam
Ja bym jednak obstawial turbine, tego nie zobaczysz golym okiem, bo to są u Ciebie jeszcze lekkie otarcia wirnika przy dozych jego predkosciach.
Na pocieszenie Ci powiem ze ja juz jezdze z tymi dzwiekami przez ponad 2 lata a w tym czasie zrobilem jakies 50 tys km. Teraz slychac to coraz bardziej wyrazniej przy gwaltownym wcisieciu gazu lub tak jak juz wczesniej pisalem w momencie przyspieszania i jakiejs nierownosci. Dlatego teraz jak przyspieszam i widze jakos nierownosc to puszczam noge z gazu i cisza.
Mysle ze moze jakos latem bede musial sie za to zabrac, bo szkoda mi turbiny, moze bedzie sie jeszcze nadawala do regeneracji, jak na razie oleju mi nie wciaga wiec tragedii nie ma.
Z ciekawosci zapytam jaki masz przebieg? u mnie jest okolo 240 ts km.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zenekkWitam
Ja bym jednak obstawial turbine, tego nie zobaczysz golym okiem, bo to są u Ciebie jeszcze lekkie otarcia wirnika przy dozych jego predkosciach.
Na pocieszenie Ci powiem ze ja juz jezdze z tymi dzwiekami przez ponad 2 lata a w tym czasie zrobilem jakies 50 tys km. Teraz slychac to coraz bardziej wyrazniej przy gwaltownym wcisieciu gazu lub tak jak juz wczesniej pisalem w momencie przyspieszania i jakiejs nierownosci. Dlatego teraz jak przyspieszam i widze jakos nierownosc to puszczam noge z gazu i cisza.
Mysle ze moze jakos latem bede musial sie za to zabrac, bo szkoda mi turbiny, moze bedzie sie jeszcze nadawala do regeneracji, jak na razie oleju mi nie wciaga wiec tragedii nie ma.
Z ciekawosci zapytam jaki masz przebieg? u mnie jest okolo 240 ts km.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jakby ktos potrzebowal to znalazlem fotorelacje z forum passata, silnik 1.9 BKC, moze komus sie przyda, ja akurat mam ten sam silnik i u mnie tez slychac karetke na sygnale...
instrukcja demontazu turbo
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boogoozbynio007, sprawdź przewody dolotowe powietrza. Może masz pęknięcie gdzieś na dolocie i sprężone powietrze ucieka?
[ Dodano: Pią 17 Sty, 14 14:01 ]
turbina raczej wyje , gwiżdżeO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
zbynio007, bardzo możliwe że to to .. . tam ciasno jest ale spróbuj sobie owinąć je taśmą lub coś w tym rodzaju i zobaczysz czy będzie różnica ewentualnie w jakim stanie będzie potem ta taśma . turbina wytwarza dość duże ciśnienie w końcu ... . niech się jeszcze ktoś mądrzejszy wypowie..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
ok jutro po pracy wjade na kanal i okrece to moze taka mocna gruba tasma do folii, troche slaby tam dostep ale jakos sprobuje. Troche mi sie nie chce wierzyc ze te 2mm robia roznice bo wlasciwie ta nasada na ktora nachodzi rura ma jeszcze ze 3cm ale sprobowac nie zaszkodzi.
Dzisiaj jechal ze mna ojciec i az mi pojechal po zyciorysie bo mowi ze moja Octavia tlucze sie 5x glosniej niz jego sluzbowa 14 latnie Astra ktora ma na liczniku prawie 500 tys...
Komentarz
-
Komentarz