Wyższe zawieszenie po wymianie wachaczy przednich

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borewicz
    Classic
    • 2014
    • 11

Zamieszczone przez slawciol
    Kolego przejrzyj chocby co 10 strone tego watku i instrukcje swojego auta, to sam sobie odpowiesz na pytania ktore tutaj byly pierdyliard razy :/
    Czytasz ze zrozumieniem?
    Jestem ciekaw na jakiej podstawie polecacie oleje inne niż koncerny które podają konkretne oleje do danego silnika. Praktycznie żaden nie poleca 0W40 do naszych kur, a skoro te oleje są niby oh, ah to dlaczego ich nie uwzględniają? Marketing?Ale producent chce sprzedać każdy rodzaj oleju a tu du....a , tylko konkretne. Na jakiej podstawie? Koncerny mają gdzieś nasze silniki i ładują co się da? Czy tylko widzi mi się
    Pisałem o Shellu? Pytanie dotyczyło koncerny polecają inne oleje niż 0W40. Nie pisze też że ten shell mi nie odpowiada.
    Jak dla dziecka:
    Koncerny (fabryki) produkujące oleje nie mają w swojej ofercie (na stronie internetowej dobór oleju do naszych silników poszczególnych marek oliw) 0W40. moje pytanie było dlaczego, skoro wszyscy twierdzą że są najlepsze . A potwierdzam że są.
    Pisze coś o swoim silniku? NIE. Pisze ogólnie, CROM.DE wyjaśnił choć nie do końca z tym się zgadzam że producent oliw patrzy na cenę do danego modelu (stać Cie na furę za parę ładnych tysi a na oleju klient oszczędzi 20zł :lol: i w dodatku kupi olej be). Fakt może źle się wyraziłem pisząc "koncerny"-sprecyzuje : producenci oliw.
    Teraz rozumiesz w czym moje pytanie?

spójrzmy prawdzie w oczy 0w 40 to tak naprawdę 5w 30 gdyż posiadają parametry na skraju norm lepkosci niskotemperaturowej oraz wysokotemperaturowej.

Dlatego tam gdzie zalecane 5w 30 z powodzeniem można stosować 0w 40 jeśli mówimy tylko o parametrach lepkości. Ot cała filozofia. :diabelski_usmiech

Pomijam inne aspekty jak zawartość popiołów determinujacych zastosowanie w danej jednostce napedowej.
  • Lukas25wsm
    Drive
    • 2012
    • 92

Witam. Dla większości pewnie banalne pytanie ale mi nie daje spokoju. Tydzień temu wymieniałem w jednym warsztacie wachacze przednie ze swożniami. Z oryginałów na Lamfordery. Jeździ się troszkę inaczej ale nie w tym problem. Ostatnio jadąc autostradą do prędkości około 90-100km/h jest ok ale przy 140 już tak jakby auto dostawało boczny podmóch wiatru i nim lekko buja na boki. Dziś dopiero zauważyłem, że dość znacznie zwiększył się prześwit pomiędzy kołem a błotnikiem

ta przestrzeń nad oponą tak jakby auto było na podnośniku i miało amortyzatory naciagniete. Dodam, że zdjęcie tylko przykładowe. W czwartek też wymieniałem rozrząd ale to bujanie czułem przed jego wymianą, nie jestem tylko pewien prześwitu, bo zauważyłem go dziś dopiero.

Dodam, że geometria po wymianie wachaczy nie była robiona bo mechanik powiedział, że nie trzeba. Pozdrawiam i liczę na pomoc czy to normalna sytuacja, że po wymianie wachacza się zwiększa prześwit i czy zrobić geometrię.

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

to nie jest normalne, że zwiększa się prześwit

a geometrię oczywiście ja bym zrobił
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zawieszenie poszlo w gore, tylko amortyzator stary siedzi i fura buja.

A geometria.. no coz, ja nie znam metody na wstawienie wahacza dokladnie w to samo miejsce co fabrycznie, jak gumy byly wybite i wahacz latal.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Lukas25wsm
          Drive
          • 2012
          • 92

Czyli jak dobrze zrozumiałem wszystko ok. Ja miałem do wymiany tylko tulejki wachacza. Wymieniłem całe wachacze na lamfordery bo cenowo wyszło za jeden wachacz tyle co za oryginalną tulejkę. Dałem też nowe swożnie też lamfordera. Czyli co amortyzator do wymiany ? Czy zostawić tak jak jest

Komentarz

Pracuję...